Farklı koşullara sahip süt sığırı işletmelerinin süt kalitesi yönüyle karşılaştırılması
No Thumbnail Available
Date
2024
Authors
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışma ile farklı koşullara sahip, çeşitli büyüklükteki işletmelerden elde edilen çiğ inek sütünün analizleri yapılıp karşılaştırılarak işletmelerin genel özelliklerinin sütün kalitesine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma materyali Çorum'dan 6 işletme, Ankara'dan 14 işletme olmak üzere toplam 20 işletmeden toplanmıştır. Çalışmada üreticilerle anket yapılmış ve hayvanların kirlilik skoru hesaplanmıştır. Her işletmeden toplanan süt materyali süt tankından 100 ml olacak şekilde alınmıştır. Toplanan sütlerin somatik hücre sayıları analizi için bir hücre sayım yöntemi olan 'Direkt Mikroskopik Sayım Yöntemi' (Breed Direk Sayım Yöntemi) kullanılmıştır. Süt örneklerinin protein, yağ, yağsız kuru madde, yoğunluk, laktoz, tuz, donma noktası, pH, iletkenlik analizlerini yapmak için Master Pro Milk Analyzer cihazı kullanılmıştır. Somatik hücre sayısı (SHS) normal dağılım ön şartını sağlamadığı için Box-Cox transformasyon yöntemi ile dönüştürülmüş ve elde edilen verilere t-testi uygulanmıştır. Süt bileşenleri bağımsız iki grup t-testi (two samples t-test) ile değerlendirilmiştir. Sağrı, uyluk, bacak, meme ve karın temizlik skorları bakımından elde edilen veriler ise parametrik testlerin ön koşullarını sağlamadığı için büyük ve küçük işletmelerin karşılaştırılmasında parametrik olmayan testlerden Mann Whitney-Wilcoxon testi kullanılmıştır. Yapılan testler sonucunda sadece ph, sağrı, uyluk ve somatik hücre sayısı bakımından büyük ve küçük işletmeler arasındaki farklar istatistik olarak önemli bulunmuştur
Description
Keywords
süt, inek, süt kalitesi