Cilt:17 Sayı:03 (2019)
Permanent URI for this collection
Browse
Browsing Cilt:17 Sayı:03 (2019) by Subject "Cinsiyet"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item 12-14 yaş badminton sporcularının spora katılım motivasyonlarının incelenmesi(Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 2019) Ergin, Rıdvan; Other; OtherBu çalışma 12-14 yaş badminton sporcularının, farklı değişkenlere (yaş, cinsiyet, müsabaka illeri) göre spora katılım motivasyonlarını incelemek amacı ile yapılmıştır. Bu çalışmadaki örneklem grubu, 2018 yılı Anadolu Yıldızlar Ligi Çeyrek Final Müsabakaların yapıldığı Çorum, Malatya, Bursa ve Konya illerine gelen 365 (Kadın: 200, Erkek: 165) badminton sporcusundan oluşmaktadır. Araştırmada sporcuların katılım motivasyonları Gill ve ark., (1983) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Çelebi (1993) tarafından yapılmış olan (Akt: Bayar, 2010) ‘‘Katılım Motivasyonu Anketi’’ kullanılarak belirlenmiştir. Söz konusu ölçeğin bu çalışmada güvenirlik katsayısı α = 0,84 olarak hesaplanmıştır. Araştırmada verilerin analizi SPSS 25 istatistik paket bilgisayar programıyla yapılmış olup örneklem grubunu tanımlamak amacıyla tanımlayıcı istatistik değerleri dikkate alınmıştır. Spora katılım motivasyonları incelendiğinde ‘‘Başarı/Statü, Fiziksel Uygunluk, Arkadaşlık, Eğlence ve Beceri Gelişimi’’ alt boyutlarında cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunurken (p<0,05) ‘‘Takım Üyeliği, Yarışma ve Hareket’’ alt boyutlarında ise cinsiyete göre anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Yaş bakımından spora katılım motivasyonları incelendiğinde yine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Badminton sporcularının spora katılım motivasyonlarını etkileyen faktörlerin cinsiyet değişkenine göre ‘‘Başarı/Statü, Fiziksel Uygunluk, Arkadaşlık, Eğlence ve Beceri Gelişimi’’ alt boyutları istatistiki olarak anlamlı iken (p<0,05) yaş gruplarına göre tüm alt boyutlarda anlamsız bulunmuştur (p>0,05). Müsabakaların yapıldıkları iller bakımından ‘‘Arkadaşlık’’ alt boyutu istatistiksel olarak anlamlı çıkmıştır (p<0,05)Item Üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıkları(Ankara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi, 2019) Akyol, Pelin; Other; OtherBu çalışmada üniversite öğrencilerinde cinsiyete göre beslenme alışkanlıklarının araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla toplam 385 üniversite öğrencisinin doldurduğu beslenme alışkanlıkları indeksi anketi değerlendirilmiştir. İstatistiksel işlemlerde t- testi ve ki kare testleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan erkekler 20,47 ve kadınlar 20,32 yaş ortalamasına sahiptir. Beden kitle indeksi erkeklerde 22,88 kg/m2 ve kadınlarda 20,82 kg/m2 olarak bulunmuştur. Bel/kalça çevre oranı ise erkeklerde 0,89 cm ve kadınlarda 0,79 cm olarak tespit edilmiştir. Beslenme alışkanlıkları indeksi puan ortalaması erkeklerde 12,14 ve kadınlarda 13,62 olarak bulunmuştur. Cinsiyete göre boy, vücut ağırlığı, beden kitle indeksi bel ve kalça çevre ile bel/kalça oranları ve beslenme alışkanlıkları indeksi puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur (p<0,05 ve p<0,001). Cinsiyete göre öğrencilerin yağlı ve şekerli yiyecekler tüketme ve hamburger, patates kızartması, pizza gibi dışarıda satılan menülerden yeme tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık yoktur (p>0,05). Öğrencilerin cinsiyete göre yiyeceklerine tuz ekleme durumlarında, günde 3 fincandan fazla kahve, kola ve çay tüketme, dana eti, koyun eti ve bunlardan yapılan salam, sosis, sucuk vb. yeme tercihlerinde farklılık bulunmuştur (p<0,05 ve p<0,001). Yine meyve, sebze yemekleri, bulgur ya da kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ile yapılan yemekleri yeme tercihleri ve öğün atlama durumları da cinsiyete göre değişmektedir (p<0,05). Sonuç: Üniversite öğrencilerin cinsiyete göre tek yeme tercihleri değiştiği ve yemek yeme tercihlerinin vücut ağırlığı ile bel/kalça oranını etkilediği sonucuna varılmıştır. Erkek öğrenciler orta ve kadın öğrenciler yüksek düzeyde beslenme alışkanlığı riski taşımaktadırlar. Yemek yeme tercihleri konusunda her iki guruba da eğitim verilmesi tavsiye edilir. Özellikle erkeklere öğün atlamamaları konusunda bilinç kazandırılmalıdır. Ancak bu konuda gıda alanında üretici firmalarında katkı sağlaması gerekmektedir. Özellikle üretimde gıdaların uzun süre paket içerisinde kalması için kullanılan sağlığa zararlı olarak bilinen katkı maddeleri ve tatlandırıcıların kullanılmaması, içeceklerde gıda boyalarının ve aromaların doğal olması yolundaki tedbirler ile ticari kaygıdan çok sağlıklı gelecek nesiller için atılacak çok önemli küçük adımlar olarak düşünülmektedir.