Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Elibol, Okan"

Now showing 1 - 6 of 6
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Civcivlerin çıkış zamanı ve yeme ulaşma zamanının etlik piliç performansı üzerine etkisi
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) Kankılıç, Oktay; Elibol, Okan; Zootekni
    Bu tez çalışmasında civcivlerin çıkış zamanı ve yeme ulaşma zamanının etlik piliç performansı üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla iki deneme yürütülmüştür. İki denemede de kullanılan kuluçkalık yumurtalar Ross 308 ebeveynlerinden elde edilmiştir. Birinci denemede, kuluçkanın 474. ve 486. saatlerinde, ikinci denemede ise kuluçkanın 480. ve 504. saatlerinde kuluçka makinası ikişer kere açılmıştır. Her açılışta, baş ve sırt kısmı ıslak, göbeği tamamen kapanmış ve herhangi bir fiziksel problemi bulunmayan rastgele 540 adet civciv, yarısı dişi-erkek olacak şekilde tasnif edilmiştir. Civcivlerin kuluçka makinesinde bekleme süresi birinci deneme 24 ve 36 saat olurken, ikinci denemede 6 ve 30 saat olmuştur. Makinadan alınmalarından sonra civcivlerin kuluçkahanede bekletme ve nakliye süresi 6'şar saat olmak üzere toplam 12 saat olarak planlanmıştır. Civcivlere yumurtadan çıktıktan sonra farklı zamanlarda yem ve suya erişim süreçleri sağlanmıştır. Bu gruplar, yumurtadan çıkış sonrası yem ve suya erişim sağlayan (YEM), kuluçkahanede bekleme döneminde yem ve suya erişim sağlayan (BYEM), nakliye döneminde yem ve suya erişim sağlayan (NYEM), bekletme ve nakliye dönemi yem ve suya erişim sağlayan (BNYEM), kümese yerleştirilene kadar yem ve su verilmeyen (YEMSİZ) olarak tanımlanmıştır. Civcivlerin makinada beklemesine bağlı olarak ağırlık kaybettiği, tespit edilmiştir (P<0.05). Uygulamaların sarı kese oranlarında farklılık görünmezken makinada bekleyen (6, 24, 30 ve 36 saat) grupların emilmemiş sarı kese miktarlarının bekleme süresine bağlı olarak azaldığı tespit edilmiştir (P<0.05). Her iki deneme de deneme sonu olan 35. günde canlı ağırlık değerleri bakımından çıkış zamanı x yeme ulaşma zamanı interaksiyon etkisi tespit edilmiştir (P<0.05). Her iki denemede de 35 günlük hayvan başına yem tüketimi YEM grubunda diğer 4 grubun ortalamalarından daha yüksek gerçekleşmiştir (P<0.05). Ölüm oranları ve yem değerlendirme sayısı bakımından ise grup ortalamaları arasında gözlenen sayısal farklar istatistik olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Sonuç olarak, civcivlerin kuluçka makinasında ya da makinadan alındıktan sonra bekleme sürelerinde yeme ulaşma zamanı ileriki dönem etlik piliç performanslarını etkilemektedir.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Genç damızlıklarda kuluçka ve broyler performansının artırılmasına yönelik uygulamalar
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015) SHİRAN JANG, Reza; Elibol, Okan
    Deneme I (Sürü yaşı ve ilk iki gün altlık sıcaklığının broyler performansına etkisi): Bu çalışmada, sürü yaşı (27 ve 37 hafta) ve ilk iki gün altlık sıcaklığının (normal: 34-32°C ve serin: 26-28°C) etlik piliç performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, çıkım zamanı belirlenmiş toplam 546 adet Ross 308 genotipine ait günlük civciv kullanılmıştır. Genç sürüden elde edilen civcivlerde, canlı ağırlık ve yem tüketimi diğer yaş grubuna göre önemli seviyede düşük bulunmuştur (P<0.05). Serin altlık sıcaklık grubunun 0-2 günlük dönemde daha az yem tükettiği ve 7. gün sonunda daha düşük canlı ağırlığa sahip olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Ancak bu fark denemenin sonu olan 35. günde önemli bulunmamıştır (P>0.05). Ölüm oranı bakımından ise 35. günde sürü yaşı X altlık sıcaklığı ve çıkım zamanı X altlık sıcaklığı interaksiyonları önemli bulunmuştur. İlk iki gün serin altlıkta yetiştirilen genç sürü civcivleri ile geç çıkan civcivlerde ölüm oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Deneme II (Genç sürülerde depolama süresi ve ilk iki gün altlık sıcaklığının broyler performansına etkisi):Bu çalışmada, depo süresi (kısa depo:5 gün ve uzun depo:12 gün) ve ilk iki gün altlık sıcaklığının (normal: 34°C ve serin: 28°C) etlik piliç performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, kuluçka çalışması için 26-27 haftalık yaşta olan Ross 308 genotipine ait toplam 1596 adet yumurta kullanılmıştır. Broyler performans çalışması için ise kuluçkadan elde edilen 588 adet günlük civciv kullanılmıştır. Uzun süre depo yapılan grupta yüksek oranda erken ve geç dönem embryonik ölümlerden dolayı çıkış gücü önemli seviyede düşük bulunmuştur (P<0.05). Ayrıca uzun süre depolama yumurtalarda geç çıkım zamanının uzamasına neden olmuştur (P<0.05). Kısa süre depolanan grupta, canlı ağırlık diğer depo grubuna göre önemli seviyede yüksek bulunurken YDS’de daha düşük olmuştur (P<0.05). Ölüm oranı bakımından ise 35. günde serin altlık ve uzun süre depo grubu daha yüksek ölüm oranına sahip olmalarına rağmen bu fark istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Deneme III (Genç Sürü Yumurtalarında Ağırlığı ve Ön-Isıtmanın Kuluçka Özellikleri ve Broyler Performansına Etkisi):Bu çalışmada, yumurta ağırlığı (ortalama; hafif: 49.61 gr, karışık: 52.37 gr ve ağır: 55.13 gr) ve ön-ısıtma uygulamasının (düşük: 26°C’de 8 saat ve yüksek: 29°C’de 12 saat) kuluçka özellikleri ve etlik piliç performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede, kuluçka çalışması için 27 haftalık yaşta olan Ross 308 genotipine ait toplam 1176 adet yumurta kullanılmıştır. Broyler performans çalışması için ise kuluçkadan elde edilen 312 adet günlük civciv kullanılmıştır. Yumurta ağırlıgı ve ön-ısıtmanın çıkış gücüne etkisi olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca hafif yumurtalara düşük, ağır yumurtalara ise yüksek ön-ısıtma uygulandığında en düşük geç dönem embryonik ölüm oranı tespit edilmiştir. Hafif yumurtalar ile yüksek ön-ısıtma yapılan grupta çıkım önemli seviyede daha erken olmuştur (P<0.05). Denemenin 35. gününde yumurta ağırlığı ve ön-ısıtmanın canlı ağırlığa etkisi bulunmazken hafif yumurtalara düşük, ağır yumurtalara ise yüksek ön-ısıtma uygulanan grupta en yüksek canlı ağırlık tespit edilmiştir. Yem değerlendirme sayısı ve ölüm oranı bakımından yumurta ağırlığı ve önısıtmanın etkisi önemli bulunmamıştır.AbstractExperiment I (The effect of broiler breeder flock age and litter brooding temperature in the first two days on broiler performance): This experiment was conducted to determine the effect of flock age (27 wk: young; 37 wk: prime) and litter brooding temperature in the first two days (normal: 34-32°C, and cool: 26-28°C) on broiler performance. A total of 546 chicks, which were determined hatch time, were used in this experiment. Chicks from young flock had a lower feed consumption and BW at 35 th day than prime flock (P<0.05). Although cool brooding temperature reduced feed consumption at first two days and BW at 7d (P<0.05), but there was no significant effects on BW and feed consumption at 35d (P>0.05). Mortality at 35th day was affected by flock age X litter temperature and hatch time X litter temperature. The mortality was high on the late hatched chicks and chicks from young flock which had cool brooding temperature in the first two days (P<0.05).Experiment II (The effect of egg storage length and litter brooding temperature in the first two days on performance of chicks from young breeders): This experiment was conducted to determine the effect of egg storage length (short: 5 d; long: 12 d) and litter brooding temperature in the first two days (normal: 34°C, and cool: 28°C) on broiler performance. A total of 1596 fertile eggs from 26-27 wk old breeder flock for incubation and a total of 588 chicks for broiler performance were used in this experiment. Hatchability of fertile eggs of long storage length was found lower and early and late embryonic mortality was found higher than short storage length group (P<0.05). Chicks from short egg storage period group hatched earlier than chicks from other groups (P<0.05). Although the chicks whose short egg storage length showed higher slaughtering weight, any difference was seen between FCR ratios. Chicks from short egg storage length had a lower feed consumption at 35d than long egg storage length group (P<0.05). Mortality of cool litter temperature condition and long egg storage period groups at 35d was found higher than warm litter temperature condition and short egg storage period groups respectively. Differences were not important.Experiment III (The effect of egg weight and egg pre-warming on hatchability and broiler performance of chicks from young breeders): This experiment was conducted to determine the effect of egg weight (egg weight average; light: 49.61 gr, mixed: 52.37 gr and heavy: 55.13 gr ) and egg pre-warming (low: 26°C for 8 h and high: 29°C for 12 h) on hatchability and broiler performance. A total of 1176 fertile eggs from 27 wk old breeder flock for incubation and a total of 312 chicks for broiler performance were used in this experiment. According to the study, egg weight and pre-warming had no effect on hatchability. Late embryonic mortality of mixed egg weight group was significantly higher than other egg weight groups (P<0.05). In addition, embryonic mortality was low when light eggs had low pre-incubation and heavy eggs had high pre-warming. Chicks from light egg weight or high pre-warming group hatched earlier than chicks of other groups(P<0.05). At 35 th day of experiment, no effect of egg weight and egg pre-warming was found on BW. Also, interaction between egg weight and egg pre-warming were effective, when light eggs had low and heavy eggs had high pre-warming, higher BW were determined (P<0,05). Egg weight and pre-warming had no effect on FCR and mortality.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Kuluçkada civcivlerin çıkış zamanı ve makinada bekleme süresinin etlik piliç performansı üzerine etkileri
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Özlü, Serdar; Elibol, Okan; Zootekni
    Çalışma I : Kuluçkada Civcivlerin Çıkış Zamanının Etlik Piliç Performansına Etkisi Bu çalışmada kuluçkada civcivlerin çıkış zamanının etlik piliç performansına etkisini belirlemek amacıyla üç deneme yürütülmüştür. Denemelerde kullanılan kuluçkalık yumurtalar sırasıyla 59, 55 ve 36 haftalık ebeveyn sürülerinden elde edilmiştir. ERKEN, ORTA ve GEÇ olarak adlandırılan çıkış zamanı grupları için ilk denemede sırasıyla kuluçkanın 472.-482., 488.-492. ve 496.-510. saat aralığında çıkan civcivler ayrılırken ikinci denemede 471.-477., 480.-486. ve 494.-510. saat üçüncü denemede ise aynı sırayla 474-480., 486-492. ve 498-504. saat aralığında çıkan civcivler kullanılmıştır. Denemelerde sırasıyla toplam 480, 486 ve 960 adet etlik piliç (Ross x Ross 308) civcivi kullanılmıştır. Yürütülen denemelerin sonucunda, GEÇ çıkış zamanı grubunda hem erkek civciv oranı hem de ıskarta civciv oranının yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Yumurtadan çıkış zamanında bütün gruplarda sarı kese oranı aynı olurken kümese yerleştirilme zamanında en yüksek sarı kese oranına GEÇ çıkış zamanı grupları sahip olmuştur (P<0.05). Yürütülen üç deneme sonucunda kümese yerleştirdiklerindeki canlı ağırlık açısından en yüksek değerler GEÇ grubunda elde edilmiş (P<0.05) ama farkın 1. günün sonunda kapandığı anlaşılmıştır (P>0.05). Sonuç olarak GEÇ çıkış zamanı grubu tüm üç deneme de en düşük canlı ağırlık ve en yüksek ölüm oranına sahip olmuştur (P<0.05). Verim indeksi değerleri bakımından sıralama ORTA ≥ ERKEN > GEÇ şeklinde olmuştur (P<0.05). Kısaca kuluçkadan çıkış zamanının etlik piliç performansına etkili olduğu tespit edilmiş olup en düşük performans değerleri GEÇ çıkış zamanı grubunda elde edilmiştir. Çalışma II : Civcivlerin Çıkış Zamanı ve Yeme Ulaşma Zamanının Etlik Piliç Performansına Etkisi Bu çalışmada kuluçkadan çıkış zamanı ve yeme ulaşma zamanın etlik piliç performansına etkisini belirlemek amacıyla iki ayrı deneme yürütülmüş ve bunlar dördüncü ve beşinci deneme olarak tanımlanmıştır. Dördüncü ve beşinci deneme için kuluçkalık yumurtalar sırasıyla 55 ve 49 haftalık Ross 308 genotipindeki ebeveyn sürülerinden elde edilmiştir. ERKEN, ORTA ve GEÇ olarak adlandırılan çıkış zamanı grupları için sırasıyla kuluçkanın 471-474., 483-486. ve 493-496. saatinde çıkan civcivler ayrılmıştır. Denemelerde toplam 384 ve 672 adet etlik civciv kullanılmıştır. Denemelerde oluşturulan gruplardaki civcivler dördüncü denemede iki beşinci denemede ise üç gruba ayrılarak HEMEN (çıkış zamanından sonraki 3 saat içerisinde), NORMAL (dördüncü ve beşinci deneme için sırasıyla kuluçkanın 518. ve 507. saati) ya da BEKLETME (gruplar 30 saat kuluçka makinasında bekletildikten sonra) grubu olarak tanımlanıp kümese gönderilmiştir. Makinada beklemesine bağlı olarak civcivlerin ağırlık kaybettiği, sarı kese oranlarının azaldığı ve büyüme gelişmeye yardımcı organ oranlarında artış olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Hemen kümese yerleştirilen grupların yanı sıra kuluçka makinasında en az 30 saat bekleyen çıkış zamanı gruplarında sarı kese oranlarının benzer olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Dördüncü denemede HEMEN kümese gönderilen çıkış zamanı gruplarının erken beslemeye bağlı olarak NORMAL gruptaki civcivlerin kümese ulaşma zamanında; NORMAL gruba göre 7.7gr daha ağır olduğu (P<0.05) ve 35. günde aynı farkın 69 gr'a ulaştığı tespit edilmiştir (P<0.05). Beşinci denemede ise aynı değerler sırasıyla 3.5 gr ve 27 gr olmuştur. Buna karşın grupların biyolojik yaşlarındaki tartım değerleri karşılaştırıldığında HEMEN kümese gönderilen grupların ortalama 30 gr daha düşük ağırlığa sahip olduğu belirlenmiştir (P<0.10). Hayvan başına yem tüketimi açısından grup ortalamaları arasında farklılık olduğu belirlenmiştir (P<0.05). Yem değerlendirme sayısı bakımından ise grup ortalamaları arasında istatistik olarak farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Kuluçka makinasında bekleme süresine bağlı olarak yaşama gücünün sayısal olarak düştüğü, ancak bu düşüşün gruplar arasında fark oluşturmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Verim indeksi değerleri açısından hemen kümese gönderilen grupların diğerlerinden daha yüksek performans gösterdiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, civcivlerin kuluçka makinasında çıkışı takiben 30 saat bekletilmelerinin sarı kese emilimine bağlı olarak ağırlık kaybına neden olduğu, ama bu durumun daha sonraki dönemlerde herhangi bir olumsuz etki yaratmadığı belirlenmiştir. Çalışma III : Civcivlerin Farklı Sürelerde Makinada Bekletilmesinin Etlik Piliç Performansına Etkisi Bu çalışma, civcivlerin kuluçkadan çıkış sonrası kuluçka makinasında bekletilme süresinin etlik piliç performansı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürtütülmüştür. Denemede kullanılan kuluçkalık yumurtalar Ross 308 genotipindeki 36 haftalık yaşlı ebeveynlerden elde edilmiştir. ERKEN, ORTA ve GEÇ olarak adlandırılan çıkış zamanı grupları sırasıyla kuluçkanın 474.-477., 487.-489. ve 497.-501. saatleri arasında çıkan civcivlerden oluşmaktadır. Kümese yerleştirme zamanının ilki kuluçkanın 505. saatinde gerçekleştirilmiştir. Bundan sonra her 12 saatte bir olmak üzere (kuluçkanın 505., 517., 529., 541. ve 553. saatinde) 5 grup kümese taşınmıştır. Böylece kuluçka makinasında bekleme süreleri 4-8 saatten 52-56 saate kadar olan (6, 18, 30, 42 ve 54 saat) beş grup oluşturulabilmiştir. Toplamda 12 farklı alt grubun mukayese edildiği çalışmada, civcivlerin kuluçka makinasında bekleme süresinin artmasına bağlı olarak ağırlık kaybının, civciv uzunluğunun ve NDV titre değerlerinin arttığı buna karşın sarı kese oranlarının azaldığı belirlenmiştir (P<0.05). Deneme sonu canlı ağırlık değerleri bakımından çıkış zamanı grupları için kuluçka makinasında bekleme sürelerinin aynı olmaması gerektiği tespit edilmiş olup, ERKEN çıkan civcivlerin kuluçka makinasında 30, 42 veya 54 saat bekletilmeleri olumsuzluk yaratmazken, ORTA dönemde çıkan civcivler için en optimum bekleme süresi 42 saat olarak tespit edilmiştir. Buna karşın GEÇ dönemde çıkan civcivlerden 30 saat bekletilen grup en yüksek canlı ağırlık ortalamasına sahip olmuştur. Bütün gruplar arasında yem tüketim değerleri bakımından farklılık bulunmamış, yem değerlendirme sayısı açısında en düşük değerler canlı ağırlık değerinin en yüksek olduğu bekleme süresine sahip olan gruplarda hesaplanmıştır. Kuluçka makinasında bekleme süresinin 24 saat arttırılması bilinenin aksine piliç performansının artması dolayısıyla mevcut genotipleri daha yararlı hale getirmek açısından önemli denilebilir.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Kuluçkanın ilk haftasında uygulanan nispi nem seviyelerinin çıkış gücü ve etlik piliç performansına etkileri
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008) Eisbeiglou, Reza; Elibol, Okan; Zootekni
    This study was designed to investigate the effects of relative humidity (normal, high and low) during the first week of incubation on hatchability and performance of broiler. Hatching eggs were obtained from Ross at 52 weeks of age. A total of 1200 hatching eggs were used for this trial. During the first week of incubation, this trial has 3 different level of humidity groups, 55% Control Humidity Group (C.H.G), 70% High Humidity Group (H.H.G) and 43% Low Humidity Group (L.H.G), that studies the effect of humidity on hatchability and broiler performance. In the result of trial, between 0?18 days, the weight loss in (H.H.G) is lower than the other groups. (P<0.01). In early and middle embryonic mortality, the difference between 3 groups we not found important but it is confirmed that late embryo mortality in (C.H.G) was significatly higher than (H.H.G) and (L.H.G).The difference of humidity groups has no effect on hatchability of fertile eggs, body weight of broiler( at 42 d), feed conversion natio and livability. Finally, relative humidity during the first week of incubation have no significat effect on hatchability and broiler performance.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Kuluçkanın ilk haftasında uygulanan yüksek sıcaklığın çıkış gücü ve civciv kalitesi üzerine etkileri
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Avşar, Kardelen Oya; Elibol, Okan
    Bu çalışmada kuluçka periyodunun ilk haftasında broyler kuluçkalık yumurtalarına uygulanan farklı kabuk sıcaklık seviyelerinin kuluçka sonuçları ve civciv kalitesi üzerine etkileri irdelenmiştir. Denemede kuluçkanın 0-3, 4-6 ya da 0-6 günlük sürelerinde 38.6 °C veya 37.8 °C kabuk sıcaklığına maruz bırakılan 4 grup oluşturulmuştur. Kuluçkanın 7-18. günleri arasında tüm gruplarda kabuk sıcaklığı sabit 37.8 °C olarak ayarlanmıştır. Araştırmanın kuluçkalık yumurta materyalini, bir entegre tavukçuluk firmasının yetiştirdiği 37 haftalık yaştaki Ross 308 genotipine ait sürüden elde edilen 1680 adet yumurta oluşturmuştur. Kuluçkanın ilk 6 günü kabuk sıcaklığı 37.8 °C ( B-Kontrol) ile sadece ilk 3 günü 38.6 °C (C grubu) olan gruplarda çıkış gücü sırasıyla % 94.92 ve % 95.44 olmuştur. Bunun yanında kabuk sıcaklığı 0-6 gün ve 4-6 gün 38.6 °C olan A ve D gruplarında çıkış gücü sırasıyla % 89.05 ve % 90.67 olarak belirlenmiştir. A ve D gruplarında çıkış gücünün, B ve C gruplarına göre önemli seviyede düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Çıkış gücünde elde edilen bu farklılık, erken dönem embriyo ölümlerinde görülen değişiklikten kaynaklanmıştır. Diğer bir deyişle 4-6 gün (D grubu) ya da 0-6 gün (A grubu) uygulanan yüksek (38.6 °C) kabuk sıcaklığı erken dönem embriyo ölümünü istatistik olarak artırmıştır (P<0.05). Buna karşın orta ve geç dönem embriyo ölüm oranı ilk 6 günlük sürede uygulanan farklı kabuk sıcaklık seviyelerinden etkilenmemiştir (P>0.05). Oluşturulan farklı sıcaklık profilinin çıkış zamanı üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Civciv çıkışı en geç kontrol grubunda elde edilirken en erken çıkış 0-6 gün 38.6 °C kabuk sıcaklığı sağlanan grupta (A grubunda) gözlenmiştir. Bu çalışmada yumurta sarı kesesi, kalp ve bezel mide ağırlıkları bakımından gruplar arasında farkın istatistik olarak önemli olmadığı, taşlık ve karaciğer ağırlıklarına bakıldığında ise farkın istatistik olarak önemli olduğu tespit edilmiştir. (P>0.05). Iskarta civciv oranı ise A grubunda, B ve C grubuna göre önemli seviyede yüksek bulunmuştur (P< 0.06). Sonuç olarak, kuluçkanın ilk 6 günü veya 4-6 günleri arasında kabuk sıcaklığının yüksek olması (38.6 °C) çıkış gücünü önemli seviyede düşürmüştür. Buna karşın yüksek kabuk sıcaklığının, ilk 3 gün uygulanmasının çıkış gücü ve civciv kalitesi üzerine herhangi bir olumsuzluk yaratmadığı ve kontrol grubuna göre civciv çıkış zamanının daha erken olduğu tespit edilmiştir.AbstractThis study was conducted to determine the effect of high temperature on broiler eggs during the first week of incubation on hatchability and chick quality. In the experiment there were four different egg shell temperature (EST) treatment groups, which were during 0-3, 4-6 or 0-6 d of incubation period at 38.6 °C or 37.8 °C. Eggshell temperature was adjusted as 37.8 °C for all the groups at between 7 to 18 days of incubation. A total of 1680 hatching eggs were transferred to research unit from a commercial poultry company, raised 37 week flock age and Ross 308 genotype. The fertile hatchability of the group B (control) and group C (37.8 °C EST during 0-3d), were calculated as 94.92% and 95.44%, respectively. In addition that Group A (37.8 °C EST during 0-6 d) and Group D (37.8 °C EST during 4-6 d) had 89.05% and 90.67% fertile hatchability, respectively. Indeed the hatchability of fertile eggs in group A and D were significantly lower (P<0.05) than that of fertile eggs in Group B and Group C. Early embryo mortality significantly increased by high EST (38.6 °C during 4-6 d or 0-6 d) (P<0.05). However, different incubation temperatures during the first 6 d had no effect on middle and late embryo mortality (P>0.05). Incubation duration was affected by incubation temperature during the first 6 d (P<0.05). Early hatched chicks percentage in Group A (38.6 °C during 0-6 d) was higher than the percentage in other groups and late hatched chicks percentage was higher in Group B (Control) than others (P<0.05). There was no significant difference in yolk sac percentage or organ development of chicks due to different EST during the first 6 days of incubation (P>0.05). The percentage of second grade chicks percentage was higher in Group A than Group B and Group C (P<0.06). As a result, high EST (38.6 °C during 4-6 d or 0-6 d) significantly reduced fertile hatchability. In addition the fact that there were no disadvantage about fertile hatchability and chick quality when the eggs were exposed to 38.6 °C EST during the first 3 days of incubation.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Yem rengi, kokusu ve fiziksel formun etlik piliç civcivlerin ilk hafta performansına etkileri
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023) İkiz, Seda; Elibol, Okan; Zootekni
    Bu tez çalışmasında etlik piliçlerde kokulu, renkli ve farklı partikül boyutundaki yemlerin ilk hafta canlı ağırlığa (CA) ve hayvan başına yem tüketimlerine (HBYT) etkisini belirlemek amacıyla 8 deneme yürütülmüştür. Bu denemelerin 3 tanesi kokulu yem, 3 tanesi renkli yem ve 2 tanesi ise farklı partikül boyutundaki yemler ile ilgili yapılmıştır. 1. (lavanta, vanilya, kekik, sirke, nane, portakal, anason) ve 2. denemede (lavanta, vanilya, anason, çilek, kekik) civcivlere kokulu yemler verilmiştir. 3. deneme de ise kuluçkanın 16-19. günleri arasında yumurtalar kokulu su ile muamele edilmiştir. Kuluçka işlemi sonrasında elde edilen civcivlere 24 saat aydınlık ve karanlık ortamda kokulu yemler verilmiştir. 4. ve 6. denemede yeşil, kırmızı ve sarı renkli yemler kullanılırken, 5. denemede yeşil, kırmızı, sarı ve mor renkli yemler kullanılmıştır. 7. denemede 3 farklı partikül boyutlu yem (kontrol, iri, ince), 8. denemede ise 4 farklı partikül boyutlu yem (kontrol, orta, iri, ince) kullanılmıştır. 1. ve 2. denemede vanilya ve lavanta kokulu yemlerin ilk iki gün CA artışına önemli bir etkisi olduğu saptanmıştır (p<0.05). 3. denemede kontrol makinesinden çıkan ve vanilya kokulu yem verilen grupta en yüksek HBYT bulunmuştur (p<0.05). 5. deneme de 2. gün CA değeri sarı ve kırmızı, CA artış değeri ise sarı renk grubunda önemli seviyede yüksek olurken (p<0.05), 6. denemede de en yüksek CA ortalaması ve CA artışı sarı renk grubunda elde edilmiştir. 7. deneme de 7. gün canlı ağırlığı ve 0-7 gün CA artışı bakımından gruplar arası fark önemli bulunmuş ve kontrol grubunda en yüksek, iri partiküllü yem grubunda ise en düşük değerler elde edilmiştir (p<0.05). 0-2 gün de HBYT kontrol ve ince partiküllü yem grubunda iri partiküllü yem grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). 8. deneme de ise 2. gün ince partikül boyutlu yem grubunda CA önemli seviyede yüksek olurken (p<0.05), HBYT bakımından aynı dönemde önemli bir fark tespit edilememiştir.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback