Browsing by Author "ERGÜN, Ahmet (Ortak Yazar)"
Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
Item KANATLI KARMA YEMLERİNDE DEĞİŞİK YAĞ KAYNAKLARI VE VİTAMİN E’NİN KULLANILMA OLANAKLARI(2004) Veteriner Fakültesi; KÜÇÜKERSAN, Seher (Proje Yürütücüsü); ERGÜN, Ahmet (Ortak Yazar); KÜÇÜKERSAN, Kemal (Ortak Yazar); GÖNCÜOĞLU, Ebru (Ortak Yazar); SARIFAKIOĞULLARI, Kemal (Ortak Yazar)Bu araştırma kanatlı karma yemlerinde kullanılan değişik yağların ve Vitamin E ilavesinin etkisini araştırmak amacıyla 2 ayrı deneme şeklinde yapılmıştır. Deneme 1: Yumurta tavuğu rasyonlarına %4 düzeyinde ilave edilen keten yağı, kanola yağı ve soya yağının ayrı olarak ve Vitamin E ile kombine edilmesinin, yumurta verimi ve kalitesi, yem tüketimi ve yemden yararlanma oranı, yumurta sarısı yağ asitleri ile kolesterol içeriğine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme 2: Broyler rasyonlarına aynı yağların ilavesi ile canlı ağırlık, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, iç organ ağırlıkları, iç yağda yağ asitleri üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Deneme 1: Araştırmada toplam 360 adet 22 haftalık Lohmann LSL tipi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Çalışma, her biri 60 adet tavuktan meydana gelen 6 deneme grubu şeklinde yürütülmüştür. Her bir deneme grubu 15 tavuk içeren 4 alt gruba ayrılmıştır. Deneme grubu rasyonları %18 ham protein ve 2830 kcal/kg metabolize olabilir enerji içerecek şekilde düzenlenmiştir. Deneme rasyonlarına sırasıyla %4 düzeyinde keten yağı, kanola yağı ve soya yağı Vitamin E ile kombine ve ayrı olarak katılmıştır. Araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Deneme 2. Araştırmada hayvan materyali olarak 360 adet günlük Ross 308 broyler erkek civciv kullanılmıştır. Her biri 60'şar adet civcivden oluşan 6 ana grup ile her bir grupta 20 civciv içeren 3 alt grup düzenlenmiştir. Deneme toplam 42 gün sürdürülmüşdür. Deneme 1: Denemenin sonunda, değişik yağ kaynaklarının ayrı ve vitamin E ile kombinesinin yumurta tavuğu rasyonlarına katılması ile hayvanların canlı ağırlığı, yumurta verimi, yemden yararlanma oranı ve yumurta ağırlığı etkilenmemiştir (p0,05). Yem tüketimi Vitamin E ilavesiyle önemli derecede artmıştır (p0,05). Deneme sonunda belirlenen yumurta sarısı yağ asidi içeriklerinde, %4 keten yağı katılan grupta omega-3 yağ asidi düzeyi kanola ve soya yağı ilave edilen gruplardan istatistik olarak önemli derecede yüksek bulunmuştur (p0,001). Yumurta sarısı total kolesterol düzeyi ise Vitamin E ilavesi ile düşük bulunmuştur. Bu sonuç istatistiksel açıdan önemli bulunmasa da sayısal bir fark oluşturmaktadır. Deneme 2. Broyler rasyonlarına değişik yağ kaynaklarının ayrı ve vitamin E ile kombinesinin ilavesi ile canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, karkas randımanı, iç organ ağırlıkları istatistik olarak önemli bulunmazken (p0,05), vitamin E ilavesiyle canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi matematiksel olarak yüksek, yemden yararlanma oranı düşük bulunmuştur. Karkas randımanı ve iç organ ağırlıklarıda istatistik olarak önemli (p0,05)bulunmamıştır. Keten yağına vitamin E ilave edilen grupta broyler iç yağlarında, omega 3 yağ asitleri (Linolenik asit) düzeyi önemli ölçüde (p0,01) artmıştır.Item YUMURTA DÖNEMİNDEKİ BILDIRCIN VE TAVUK RASYONLARINDA KARNİTİN VE HUMAT KULLANIMI(2004) Veteriner Fakültesi; YALÇIN, Sakine (Proje Yürütücüsü); ERGÜN, Ahmet (Ortak Yazar); EROL, Handan (Ortak Yazar); ÖZSOY, Bülent (Ortak Yazar); YALÇIN, Suzan (Ortak Yazar); ONBAŞILAR, İlyas (Ortak Yazar)Bu araştırma, rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte veya ayrı katılmalarının yumurta dönemindeki bıldırcın ve tavuklarda bazı verim özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede toplam 280 adet 10 haftalık Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) kullanılmıştır. Araştırma her biri 70'er bıldırcından oluşan 1 kontrol, 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Grupların her biri 14 adet bıldırcın içeren 5 tekrar grubuna ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 100 mg/kg L-karnitin, 1.5 g/kg humat (Farmagülatör Dry Plus) ve 100 mg/kg L-karnitin+1.5 g/kg humat ilave edilmiştir. Araştırma 16 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte ve ayrı katılmalarının canlı ağırlık, yumurta verimi, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, mortalite, kan serum parametreleri, yumurta kolesterol miktarı, yumurta kabuk kalınlığı, yumurta sarı indeksi ile yumurta kabuğu, yumurta akı ve yumurta sarısı yüzdeleri üzerine etkisi gözlenmemiştir. Yumurta ağırlığı L-karnitin ilavesiyle artmıştır (p0.001). Yumurta akı yüksekliği (p0.05), yumurta akı indeksi (p0.01) ve yumurta haugh birimi (p0.05) değerlerinin rasyona humat ilavesiyle arttığı kaydedilmiştir. İkinci denemede toplam 180 adet 22 haftalık IGD tip kahverengi yumurta tavuğu kullanılmıştır. Araştırma her biri 45'er tavuktan oluşan 1 kontrol, 3 deneme olmak üzere toplam 4 grup halinde yürütülmüştür. Grupların her biri 9 adet tavuk içeren 5 tekrar grubuna ayrılmıştır. Birinci, ikinci ve üçüncü deneme grupları rasyonlarına sırasıyla 100 mg/kg L-karnitin, 1.5 g/kg humat (Farmagülatör Dry Plus) ve 100 mg/kg L-karnitin+1.5 g/kg humat ilave edilmiştir. Araştırma 18 hafta sürdürülmüştür. Rasyonlara L-karnitin ve humatın birlikte ve ayrı katılmalarının canlı ağırlık, yumurta verimi, yem tüketimi, yumurta ağırlığı, mortalite, yumurta kırılma mukavemeti, yumurta şekil indeksi, kabuk kalınlığı, ak indeksi, sarı indeksi, haugh birimi ile yumurta kabuğu, yumurta akı ve yumurta sarısı yüzdeleri üzerine etkisi gözlenmemiştir. Kan serumu parametrelerinden sadece alkalen fosfataz rasyonlara karnitin ve/veya humat ilavesinden etkilenmiştir. Rasyonlarında humat bulunan grupta bir düzine yumurta için (p0.01) ve bir kg yumurta için (p0.05) tüketilen yem miktarı ile yumurta kolesterol miktarı (p0.05) kontrol grubuna göre azalmıştır. Rasyona L-karnitin ve L-karnitin+humat ilavesi bir düzine yumurta için tüketilen yem miktarının azalmasına (p0.01) neden olmuştur.