Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Uzundikme, Fatma"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Yaşlıların sebze -meyve tüketimine yönelik tercihleri üzerinde bir araştırma
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007) Uzundikme, Fatma; Çakıroğlu, Funda Pınar
    Bu araştırma, yaşlıların sebze ve meyve tüketim tercihlerini saptama amacıyla, Ankara’daki üç hipermarketten alışveriş yapan 300 yaşlı (150 kadın, 150 erkek) üzerinde anket yöntemi kullanılarak yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına göre; yaşlıların %53.0’ü 50-64, %47.0’si 65-74 yaş grubundandır. Yaşlıların %40.7’si ilkokul mezunu, %41.3’ü ev hanımı, %41.0’i emeklidir. Yaşlıların %47.3’ü eşi ve çocuklarıyla yaşamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu olan yaşlıların oranı %67.3’tür. Bu sorunlar içinde ilk sırayı ise hipertansiyon almaktadır (%28.3). Yaşlıların %51.7’sinin ilaç kullandığı, %42.7’sinin diyet uyguladığı, uygulanan diyetler arasında ilk sırayı tuzsuz diyetin aldığı saptanmıştır (%33.1). Yaşlılarda ağız sağlığı sorunu olanların oranı %56.0’dır. Protez kullanan yaşlılar %61.1 oranıyla ilk sırayı almaktadır. Yaşlıların %68.7’sinin günlük 3 öğün yemek yediği, öğün atlamayanların oranının %44.0 olduğu, atlanılan öğünler arasında ilk sırayı öğle öğününün aldığı görülmektedir (%40.7). Yaşlıların %95.7’si sebze-meyve tüketiminin sağlığı olumlu etkilediğini düşünmektedir. Yaşlıların beslenme bilgilerini edinmede “arkadaş/komşu” kaynağını tercih ettikleri saptanmıştır. Yaşlıların %60.3’ünün günlük 1-2 porsiyon sebze ve 1-2 porsiyon meyve tükettikleri, ortalama sebze-meyve tüketimlerinin ise yaklaşık 3 porsiyon olduğu belirlenmiştir. Yaşlıların sebze tüketiminde en çok “pişmiş sebzeyi”, meyve tüketiminde “çiğ meyveyi”, pişirme yöntemlerinden en çok “buharda pişirmeyi”, mevsimine göre sebze-meyve tüketiminde ise en çok “taze meyve-sebzeyi” tercih ettikleri, en sık tükettikleri sebzelerin, “domates, salatalık ve kuru soğan”; meyvelerin, “elma, portakal ve karpuz” olduğu saptanmıştır.
  • No Thumbnail Available
    Item
    Yaşlılıkta sebze ve meyve tüketimi
    (Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2007) Uzundikme, Fatma; Çakıroğlu, Funda Pınar; Ankara: Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback