Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Sert, Merve"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Bazı gıdalarda clostridium perfringens varlığının araştırılması
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014) Sert, Merve; Ayhan, Kamuran; Gıda Mühendisliği
    Bu tez çalışmasında Ankara ve Aksaray piyasasından satın alınan hazır gıdalarda Clostridium perfringens varlığının ve sayısının tespiti amaçlanmıştır. Araştırmada Ankara ve Aksaray'daki farklı satış yerlerinden alınan 68 adet gıda örneği materyal olarak kullanılmış ve numuneler steril koşullarda laboratuvara getirilmiştir. Clostridium perfringens'in varlığı MUP (4-Methylumbelliferyl phosphate) ilave edilmiş besiyerinde yayma kültür ekim yöntemiyle tespit edilip, ISO'nun hazırladığı 7937 sayılı metoda göre sayımı yapılmıştır. İzole edilen 19 adet muhtemel C. perfringens kolonilerine, Gram boyama, hareket, nitrat, laktoz-jelatin, Voges Proskauer doğrulama testleri yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 68 adet gıda örneğinin 19'unda (%27,9) C. perfringens izolasyonu, sayımı ve doğrulanması yapılmıştır. 19 adet örneğin %21,1'inde 103-104 kob/g arasında, %42,1'inde 102 kob/g'dan fazla, %31,5'inde ise 101-102 kob/g arasında bakteri tespit edilmiştir. Akşam ve sabah saatlerinde alınan 12 adet gıda örneğinin 8'inde ise gün içerisindeki ısıtmadan kaynaklı bakteri sayılarında artış olduğu, et içermeyen 4 adet yemekte ise bakterinin bulunmadığı görülmüştür. Tez çalışmasında elde edilen verilere göre; bazı gıdalarda C. perfringens varlığı ve sayısının yüksek değerde saptanmış olması, Türk Gıda Kodeksinde Gıda Güvenirliği kriterlerinin bu bakteri için yeniden düzenlenmesi gerektiğini düşündürmektedir.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback