Browsing by Author "DURSUN, Derya (Yazar)"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Ankara Çubuk yöresi turşularından izole edilen laktik asit bakterilerinin tanımlanması ve toplam hücre protein profillerinin belirlenmesi(Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı) DURSUN, Derya (Yazar); ÖZÇELİK, Filiz (Tez Danışmanı)Bu çalışma, Ankara ilinin turşu üretimi ile ünlü Çubuk ilçesine ait farklı bölgelerde, ev ölçeği ya da işletme boyutunda doğal yöntemlerle üretilen çeşitli turşulardan, fermantasyondan sorumlu laktik asit bakterilerini izole ederek tanımlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çubuk yöresine ait, doğal fermantasyon ile üretilmiş 15 adet farklı turşu örneğinden 174 adet izolat elde edilmiş; morfolojik, fizyolojik ve biyokimyasal olmak üzere temel tanımlama testlerine tabi tutulmuştur. Fenotipik tanımlama testleri sonucunda, laktik asit bakterisi olma özelliği gösteren 51 adet izolattan 45 tanesinin, API 50 CHL kiti ile karbonhidrat fermantasyon profilleri belirlenerek, tür ve/veya alttür düzeyinde tanımlanmaları gerçekleştirilmiştir.API 50 CHL test kitleri ile yapılan tanımlama sonucu; laktik asit bakterisi olarak tanımlanan 45 adet bakterinin 38 adedinin Lactobacillus cinsine ait olduğu; L. brevis, L. acidophilus, L. plantarum'un ise, turşu örneklerinde, baskın türler olduğu belirlenmiştir.API testinin sonucunu doğrulamak amacıyla, izolatların SDS-PAGE yöntemi ile toplam hücre protein profilleri incelenmiş, standart marker proteinler yardımıyla protein ağırlıkları belirlenmiştir.AbstractIn this study, it was aimed to isolate lactic acid bacteria that are main microorganisms of the fermentation from various pickles which were produced by traditionally fermented household or manufacturing areas belonging to Çubuk region of Ankara with famous for pickle production.A total of 174 microorganisms were isolated from 14 different pickle samples concerning Çubuk region which had been produced by spontaneous fermentation; they were tested phenotypically in terms of morphological, physiological and biochemical. In consequence of phenotypic definition, 45 numbers of 51 isolates which were decided as lactic acid bacteria were identified at the level of species or subspecies by characterizing their carbohydrate fermentation profiles using API 50 CHL kits.As a result of the identification of lactic acid bacteria by API 50 CHL test kits; of the lactic acid bacteria, 38 were determined as belonging to the genus Lactobacillus and L. brevis, L. acidophilus, L. plantarum were predominant species in pickle samples.To confirm the results of API test, the whole cell protein profiles of the isolates were analyzed with Sodium Dodecyl Sulpfate-Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) method and the weight of the proteins were determined by means of standart marker proteins.