Browsing by Author "DEMİREL, Ramazan (Yazar)"
Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
Item Süt karma yemlerine katılan hayvansal yağın süt ve süt yağı miktarları(Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı) DEMİREL, Ramazan (Yazar); ZİNCİRLİOĞLU, Murat (Tez Danışmanı)Bu araştırmada, süt karma yemlerinde enerji kaynağı olarak kullanılan tahılların bir miktarı yerine katılan rendering yağının süt miktarı ve sütün yağ oranı üzerine olan etkileri araştırılmıştır. 20 hafta süren denemede, 2. laktasyonlarındaki 4 adet Holstein melezi inek 4x4 latin kare metoduna göre denemeye alınmışlardır. Deneme her biri 15 gün alıştırma (ön deneme) ve 21 gün esas dönem olmak üzere 5 'er haftalık 4 dönemde sürdürülmüştür. İneklere kontrol (yağsız), %2, %4 ve %6 yağlı olmak üzere 4 ayrı kesif yem karmasının yanısıra kaba yem olarak hayvanların yaşama payını karşılayacak düzeyde iyi kalite kuru yonca otu verilmiştir. Kesif yem ise ineklerin 20 İt süt verimlerine karşılık olarak inek başına 8 kg/gün verilmiştir. Rasyonlara göre günlük ortalama süt verimi sırasıyla 19.64, 19.90, 15.53 ve 15.23 kg olarak gerçekleşmiş ve aralarındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur. (P<0.05). %4 yağa göre düzeltilmiş süt verim leri ise rasyonlara göre sırasıyla 17.97, 17.44, 14.16 ve 13.91 kg olup, rasyonlar arası farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P K. 0.05). Sütte yağ oram rasyonlara göre sırasıyla %3.437, 3.175, 3.400 ve 3.450 olarak belirlenmiş olup, rasyonlar arası farklılıkların önemsiz olduğu (P^0.05), mevcut farkların ise ineklerin genetik yapılarından kaynaklandığı tespit edilmiştir (P<0.01). Araştırma sonuçları, rendering yağının süt karma yemlerinde gerek enerji kaynağı olarak ve gerekse süt miktarını artırmak için %2 düzeyinde kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Rendering yağının süt miktarını ciddi şekilde artırmasa bilerasyon maliyetini düşürdüğü için ekonomik olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır. %6 düzeyine kadar rendering yağı kullanılması sonucunda hayvanlarda yem tüketimi bakımından bir isteksizlik gözlenmemiştir. Abstract In this research, different levels of rendering fat were used in dairy cow rations. The purpose of the research is to investigate the effect of rendering fat on milk guantity and milk fat percentage. The experiment lasted 20 weeks, 2. lactation 4 Holstein cross-bred cows were used in 4 x 4 latin square method. The experiment was consisted of 4 periods. Each period was lasted 5 weeks and it consisted of 2 weeks pre-experimental period and 3 weeks real experimental period. The dairy cows were fed the rations of control (without fat), 2%, 4% and 6% fat. In addition to consant rated feed dairy cows were fed to good quality roughage were given for maintenance requirements. Consantated feed were given to each cow as if they have 20 It milk in a day. According to rations, experimental results for milk yield are 19.64, 19.90, 15.53 and 15.23 kg respectively. The differences between the experimental groups were significant (P^ 0.05). The corrected milk yield according to the milk fat of 4 % in rations are 17.97, 17.44, 14.16 and 13.91 kg respectively. The differences between experimental groups were significant (P<0.05). According to the rations the milk fat percentages are 3.437%, 3.175, 3,400,3.450 respectively. The experimental results were not significent (P^0.05). The differences among the experimental groups were due to the genetical differences among the cows (P^.0.01). Experimental results indicated that rendering fat can be use in dairy cow rations instead of some amount of grains. The 2%, level of rendering fat in dairy rations is possible. It can be use as an energy source. In addition to this, it is possible to get more milk by using rendering fat at the level of 2% in dairy cow rations. Rendering fat is more economic than grains as an energy source, so it can be use up to the 6% in dairy mixed feed without affecting their feed intake.