Browsing by Author "Cevher, Celal"
Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
Item Determination of the Main Socio-Economic Factors of the Sustainable Production of Forage Crops: Research of Kayseri Province(Ankara Üniversitesi, 2019-12-05) Cevher, Celal; Ziraat FakültesiToday, about 21% of the Turkey’s population lives engage plant production and animal husbandry; the most crucial aspect of livestock breeding is producing forage crops. Since 2000, growers in Turkey have been subsidized and encouraged to increase both their production and quality of forage crops. However, despite all this support and assistance, desired production levels have not yet been achieved. Therefore, it is equally crucial analyze the effects of factors other than the subsidies provided on forage crops production. This study aims to determine the socio-economic factors that affect sustainable forage crops production. The study was carried out in the province of Kayseri, specifically in 11 villages where both plant production and animal husbandry systems are common. The subjects of the study were selected through the Random Sampling Method and data was collected by surveying 310 forage crops growers. To identify dependency relationships between qualitative variables used mainly based on a statistical chi-square statistic. According to the analysis results, 35.5% of growers found forage crops production sustainable, whereas 64.5% of them thought that it was unsustainable. When both socio-economic variables and the answers to survey questions were taken into account, variables such as grower’s age, education level, income level, land for fodder crops, livestock count, recent increase in livestock count, subsidies, and the conditions under which sustainability may be maintained were found to be related to forage crops production sustainability.Item Islah edilmiş mera alanlarının sürdürülebilir kullanımına etki eden sosyo-ekonomik faktörler üzerine bir araştırma(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012) Cevher, Celal; Tatlıdil, HasanBu araştırmanın amacı, Kayseri ilinde hayvancılık yapan deneklerin sürdürülebilir mera kullanımına etkili olan faktörlerini belirlemektir. Bu faktörlerin belirlenmesinde, ıslah edilmiş meralara yönelik uygulamalar dikkate alınmıştır. Ayrıca, sosyo-ekonomik nitelikteki değişkenlerin deneklerin karar verme sürecine olan etkileri de incelenmiştir. Araştırma mera ıslah çalışmalarının tamamlandığı 11 köyde 244 denek ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi, elde edilen verilerin istatistiksel analizinde ise çoklu uyum analiz yöntemi kullanılmıştır. Ele alınan değişkenler deneklerin bireysel ve işletme özellikleri, yem bitkisi kaynakları, meraların kullanımı, mera alanları ve sürdürülebilirlik olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, mera ıslah çalışmasına çiftçi katılımının yeterli düzeyde gerçekleştiği saptanmıştır. Çalışmaya katılan deneklerin %71,30’u iş gücü ve alet-ekipman olarak destek verdikleri belirlenmiştir. Mera ıslah çalışmasının yürütüldüğü alanların, bitki vejetasyonunca zengin, eğimi az olan, sulama imkânına sahip ve verimli toprak yapısına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bundan dolayı ıslah çalışmasından gübreleme ve sulama yapılarak kaba yem artışına gidilmiş ve başarı sağlanmıştır. Yapılan Çoklu Uyum Analizi sonucunda, 41-50 yaş grubu, 31-45 büyükbaş hayvan birimi (BBHB), pazara yönelik üretim yapma ve mera ıslah çalışmasına katılan denek grupları ile meraların sürdürülebilir kullanımı arasında olumlu bir ilişki saptanmıştır. Diğer yandan, 51 yaş ve üstü grubu ve 1-15 BHBB/16-30 BBHB’ ne sahip denekler ile sürdürülebilir mera kullanımı arasında olumsuz bir ilişki bulunmuştur. Yem bitkisi kaynakları değişkenlerinin sürdürülebilirliğe herhangi bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Abstract The aim of the research was to determine the factors affecting sustainable pasture usage of farmers interested in animal husbandry in Kayseri Province. It was considered the applications for improved rangelands when the factors were determined. Effects of subjects’ decision-making process in socio-economic nature of these variables were also investigated. This research was performed at 11 villages where were completed pasture improvement management using 244 subjects. The data was collected survey method and also in the statistical analysis of the data obtained was used Multiple Correspondence Analysis method. The results showed that adequate level of farmers’ participation in pasture improvement work. It was determined that 71.30% of the subjects supported to the project by providing labor and tools and equipment. The areas performed pasture improvement works were rich in plant vegetation, low in slope with fertile soils structure and irrigation facilities. Therefore, pasture improvement works has been successful by using fertilization and irrigation. The results of Multiple Correspondence Analysis show that there are positive relationship between sustainable use of pastures and those farmers who are 41-50 years old, have 31-45 cattle unit, are produce for market and participated to pasture improvement works. On the other hand, negative relationship is found that between those farmers who are 51 years age and older, who have 1-15/16-30 cattle unit and sustainable use of pastures. Also, forage crops resources were not affected pasture sustainability.Item Kışlık buğday (triticum sp.) çeşitlerinin olgun ve endospermdestekli olgun embriyolarında kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu(2018) Cevher, Celal; Özgen, MuratBu araştırmada, olgun embriyo kültürü tekniklerinin (olgun ve endosperm-destekli olgun embriyo) karşılaştırılması amacıyla, beş ekmeklik (Ġkizce-96, Kate A-1, Konya 2002, Pehlivan ve Tosunbey) ve beş makarnalık (Eminbey, Gündaş, Güneyyıldızı, Kızıltan-91 ve Sarıçanak) buğday çeşişidinin embriyoları ile 2,4-D (2,4Dichlorophenoxyacetic acid) bitki büyüme düzenleyicisi kullanılmıştır. Karşılaştırmalarda kallus oluşumu, kallus ağırlığı, bitki rejenerasyonu ve kültür etkisi parametrelerinden yararlanılmıştır. Kallus oluşumu bakımından tüm çeşitlerin iyi sonuç vermesine karşın, rejenerasyon kapasitesi bakımından çeşitler arasında önemli farklılıklar belirlenmiştir. Parametreler arasındaki ilişkiler bakımından tüm kültürlerde ve çeşitlerde rejenerasyon kapasitesi ile kültür etkisi arasında pozitif; ekmeklik buğdayın ise tüm kültürlerinde kallus oluşumu ile rejenerasyon kapasitesi arasında negatif ilişki bulunmuştur. Ekmeklik buğdayda kallus oluşumu ve kültür etkisinin uygulanan tekniklerden etkilenmemesine karşın, kallus ağırlığı ve rejenerasyon kapasitesinin endosperm-destekli embriyo kültüründe önemli düzeyde arttığı; makarnalık buğdayda ise tüm doku kültürü parametreleri bakımından her iki teknikte de önemli bir farklılığın oluşmadığı; bu nedenle, biyoteknolojik çalışmalarda ekmeklik buğdayda endosperm-destekli olgun embriyo kültürü yönteminin kullanılmasının temel parametre olan bitki rejenerasyonu bakımından önemli bir avantaj oluşturduğu; makarnalık buğdayda ise, her iki yöntem arasında parametreler bakımından önemli bir farklılığın bulunmadığı belirlenmiştir. In this study, embryos of the five bread wheat varieties (Ikizce-96, Kate A-1, Konya 2002, Pehlivan and Tosunbey) and five durum wheat varieties (Eminbey, GündaĢ, Güneyyıldızı, Kızıltan- 91 and Sarıcanak) with plant growth regulator (2.4Dichlorophenoxyacetic acid) were used to compare mature embryo culture techniques (mature and endosperm-supported mature embryo). Callus formation, callus weight, plant regeneration and culture effect parameters were used in comparison, Although all varieties produced good results in terms of callus formation, significant differences between varieties have been observed in terms of regeneration capacity. Regarding the relations between parameters, the relation between regeneration capacity and culture effect is positive in all cultures, whereas the relation between bread wheat callus formation of all cultures and regeneration capacity has been found negative. Although callus formation and culture effect in bread wheat are not affected by the applied techniques, callus weight and regeneration capacity are significantly increased in endosperm-supported embryo culture; there is no significant difference in durum wheat in terms of all tissue culture parameters in both techniques. Therefore it has been stated that biotechnological studies have shown a significant advantage in bread wheat in terms of plant regeneration which is the main parameter for the use of endospermsupported mature embryo culture while there was no significant difference in parameters between the two methods in durum wheat.