Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "Alpaslan, Mehmet"

Now showing 1 - 3 of 3
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Bitki besleme ve gübreleme
    (Ankara : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2007) Güneş, Aydın; Alpaslan, Mehmet; İnal, Ali
  • No Thumbnail Available
    Item
    Deneme tekniği
    (Ankara : Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 2005) Alpaslan, Mehmet; Güneş, Aydın; İnal, Ali
  • No Thumbnail Available
    Item
    Magnezyumun sera koşullarında farklı büyüme ortamlarında yetiştirilen domatesin gelişmesi, magnezyumun alımı ve dağılımına etkisi
    (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007) Beşiroğlu, Alper; Alpaslan, Mehmet
    Bu araştırmada, değişik organik (torf) ve inorganik (perlit, volkanik tüf) substratlar ve bunların değişik kombinasyonlarının serada topraksız yetiştiricilikte kullanılabilirliği ile, domateslerde verim ve kalitesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede ayrıca değişik magnezyum konsantrasyonlarının da bitki dokularındaki besin elementi dağılımı ile verim ve kalite üzerine etkileri incelenmiştir. Araştırmada çeşit olarak F 144 Fantastic domates çeşidi; yetiştirme ortamı olarak torf, perlit, volkanik tüf, perlit+torf (1:1), volkanik tüf +torf 1:1) ortamları ve Mg dozları olarak ise 0, 0.5, 1.0, 1.5 mmol/l konsantrasyonları kullanılmıştır. Araştırmada, yetiştirme ortamlarına göre belirlenen bitki besin elementi içerikleri, dokular ve dönemler arasında önemli farklılıklar göstermiştir. Özellikle Ca içeriği bakımından genç yapraklardaki Ca oranının, yaşlı yapraklardan oldukça düşük olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda değişik Mg konsantrasyonlarının, bitki dokusundaki besin elementi içeriği bakımından önemli farklılıklar yarattığı saptanmıştır. Özellikle artan Mg konsantrasyonlarında, yaprak ayası ve yaprak saplarındaki Mg içeriğinde artışlar belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, en yüksek toplam verim, volkanik tüf+torf ortamında belirlenirken, bunu sırasıyla perlit+torf, torf, perlit ve volkanik tüf ortamları izlemiştir. Araştırmada ayrıca 1.0 mmol/l Mg konsantrasyonunda en yüksek toplam verim saptanmıştır. Denemede meyvelerde suda çözünebilir kuru madde miktarı en yüksek 0.5 mmol/l Mg konsantrasyonunda perlit+torf ortamında belirlenirken, en düşük asit miktarı da 0.5 mmol/l Mg konsantrasyonunda perlit+torf ortamında saptanmıştır. Meyvelerde en yüksek C vitamini içeriği ise 0.5 mmol/l Mg konsantrasyonunda volkanik tüf ortamında belirlenmiştir. Araştırma bulguları, yerli substrat malzemelerinin verim, kalite ve bitki besin elementi dağılımı bakımından avantajlı olduğunu ve topraksız kültürde rahatlıkla kullanılabilecek nitelikte olduğunu göstermiştir. Ayrıca sera koşullarında domateslerin topraksız yetiştiriciliğinde besin çözeltisi formülasyonunda magnezyuma önem verilmesinin ve çözelti içerisinde magnezyumun yeter düzeyde bulunmasına dikkat edilmesinin gerekli olduğu belirlenmiştir.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback