Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "ATAMER, Metin (Proje Yürütücüsü)"

Now showing 1 - 1 of 1
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    YAYIK TEREYAĞLARINDA ASİT, PEROKSİT, TİROZİN DEĞERLERİ İLE TİTRASYON ASİTLİĞİNE İLİŞKİN SINIR DEĞERLERİNİN SAPTANMASI
    (2006) Ziraat Fakültesi; ATAMER, Metin (Proje Yürütücüsü); ŞENEL, Ebru (Ortak Yazar); ÖZTEKİN, F. Şebnem (Ortak Yazar)
    Bu çalışmada, Yayık Tereyağlarında tat-aromanın depolamadaki değişimi üzerine asitlik gelişimi (titrasyon asitliği, serum pH'sı), lipoliz (asit değeri), oksidasyon (peroksit değeri) ve proteoliz (tirozin değeri)'in etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, üretilen tereyağları farklı iki depolama sıcaklığında (4 ve 15°C'de) 180 gün bekletilerek periyodik olarak analiz edilmiştir. 15 °C' de depolanan örneklerden elde edilen sonuçlara path analizi uygulanmıştır. Yukarıda belirtilen özelliklerin tat-aroma değişimi üzerindeki etki payları diğer bir ifade ile belirtme katsayıları hesaplanmıştır. Sonuçlara göre ele alınan özelliklerin tat-aroma üzerindeki etki oranları titrasyon asitliği %85.5, serum pH'sı %34.9, asit değeri %77.9, peroksit değeri %1.1 ve tirozin değeri %16.1 olarak bulunmuştur. Bunlardan tat-aroma değişimi üzerine titrasyon asitliği, serum pH'sı, asit değeri ve tirozin değerinin etkisi önemli (P0.01). Bağımsız etkilerine göre, Yayık Tereyağlarında titrasyon asitliği ve asit değeri tat- aromada ki değişimi en iyi şekilde karakterize etmiştir. Depolamanın (15°C'de bekletilen örneklerin) 100. gününde tat-aroma bozukluğu belirgin hale gelmiş bu dönemde titrasyon asitliği ve asit değerine ilişkin sınır değerleri 6.19 °SH ve 1.08 mg KOH/g yağ bulunmuştur. Depolama sıcaklığı 4°C olan örneklerden elde edilen sonuçlara göre, Yayık Tereyağlarının buzdolabı sıcaklığında raf ömrünün 180 günden daha uzun olduğu tespit edilmiştir.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback