Repository logo
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
Repository logo
  • Communities & Collections
  • All of DSpace
  • English
  • Català
  • Čeština
  • Deutsch
  • Español
  • Français
  • Gàidhlig
  • Italiano
  • Latviešu
  • Magyar
  • Nederlands
  • Polski
  • Português
  • Português do Brasil
  • Srpski (lat)
  • Suomi
  • Svenska
  • Türkçe
  • Tiếng Việt
  • Қазақ
  • বাংলা
  • हिंदी
  • Ελληνικά
  • Српски
  • Yкраї́нська
  • Log In
    New user? Click here to register. Have you forgotten your password?
  1. Home
  2. Browse by Author

Browsing by Author "ALTINOK, Suzan (Tez Danışmanı)"

Now showing 1 - 2 of 2
Results Per Page
Sort Options
  • No Thumbnail Available
    Item
    Bazı silajlık mısır çeşitlerinde morfolojik özelliklerin ve yem verimlerinin belirlenmesi
    (Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Anabilim Dalı) ALTINOK, Suzan (Tez Danışmanı); KÜÇÜK, Behice (Yazar)
    Araştırma 2009 yılında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme tarlalarında, bazı silajlık mısır çeşitlerinin morfolojik özelliklerini ve yem verimlerini belirlemek amacıyla tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.Denemede materyal olarak, orta geçci ve geçci (FAO 600-700 olum grubunda) 8 adet mısır çeşidi (SIMON, PR31Y43, SAMADA, ADA 9516, BC 678, ADA 523, BRAKER VE BOLSON) kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre; hibrit mısır çeşitlerinde morfolojik özellikler ve yem verimleri incelediğinde tepe püskülü çıkış süresi 53 gün (SIMON ve BC 678) - 63 gün (ADA 523 ve SAMADA), bitki boyu 254.00 cm (ADA 9516) - 293.33 cm (ADA 523), ilk koçan yüksekliği 113.33 cm (PR31Y43) - 152 cm (ADA 523), koçan sayısı 1-1.10, bitki koçanlı ağırlığı 778 g (BOLSON) - 1230 g (ADA 523), bitkide yaprak oranı % 22.13 (BOLSON) - % 28.89 (SAMADA), bitkide sap oranı % 45.32 (SIMON) - % 52.04 (ADA 523), bitkide koçan oranı % 23.84 (ADA 523) - % 32.48 (BOLSON), en erken hasat süresi 114 gün ile (SIMON ve BC 678) - 124 gün (SAMADA ve ADA 523), yeşil ot verimi 4077.77 kg/da (SIMON) - 6537.14 kg/da (ADA 523), kuru madde verimi 1374.71 kg/da (SIMON) - 2152.67 kg/da (ADA 523), ham protein oranı % 7.93 kg/da (ADA 9516) - % 9.07 (BOLSON), ham protein verimi 119.84 kg/da (SIMON) - 174.18 kg/da (ADA 523) değerleri arasında değişmiştir. Araştırma sonucuna göre, ADA 523 ve SAMADA çeşitleri verim ve kalite yönünden Ankara ekolojik şartlarında yetiştirilebilecek uygun silajlık mısır çeşitleri olarak önerilebilir.Abstract This research was carried out to determine the morphological characters and forage yields on some silage maize varieties in the experimental field of Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Ankara University in the year of 2009. The experimental design was Randomized Complete Block Design with 3 replications.Mid-late and late maturing (FAO 600-700) 8 maize varieties (SIMON, PR31Y43, SAMADA, ADA 9516, BC 678, ADA 523, BRAKER VE BOLSON) were used as experimental materials at the research.According to the data obtained from this study, when the morphological characters and forage yields were examined, the number of tasseling day was between 53 day (SIMON and BC 678) and 63 day (ADA 523 and SAMADA), plant height was between 254.00 cm (ADA 9516) and 293.33 cm (ADA 523), first ear height was between 113.33 cm (PR31Y43) and 152 cm (ADA 523), the number of ear per plant was between 1 and 1.10, plant weight with ear was between 778 g (BOLSON) and 1230 g (ADA 523), leaf percent per plant was between % 22.13 (BOLSON) and % 28.89 (SAMADA), stem percent per plant was between % 45.32 (SIMON) and % 52.04 (ADA 523), ear percent per plant was between % 23.84 (ADA 523) and % 32.48 (BOLSON), the earliest harvest time was between 114 day (SIMON and BC 678) and 124 day (SAMADA and ADA 523), silage yield was between 4077.77 kg/da (SIMON) and 6537.14 kg/da (ADA 523), dry matter yield was between 1374.71 kg/da (SIMON) and 2152.67 kg/da (ADA 523), crude protein ratio was between % 7.93 kg/da (ADA 9516) and % 9.07 (BOLSON), crude protein yield was between 119.84 kg/da (SIMON) and 174.18 kg/da (ADA 523).At the end of this research, it was recommended that ADA 523 and SAMADA maize varieties could be grown in order to high silage yield and quality under Ankara
  • No Thumbnail Available
    Item
    FARKLI SIRALARA EKİLEN MISIR VE SOYA BİTKİSİNDE EKİM ORANLARININ BAZI BİTKİSEL ÖZELLİKLER VE YEM VERİMİNE ETKİLERİ
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI) ERDOĞDU, İlker (Yazar); ALTINOK, Suzan (Tez Danışmanı)
    Bu araştırma, farklı ekim oranları şeklinde yetiştirilen mısır ve soyada morfolojik özellikler ve yem verimlerini incelemek amacıyla, 2001 ve 2002 yıllarında Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Deneme Tarlasında yürütülmüştür. Araştırmada, at dişi silajlık mısır çeşidi P.32K61 ile OAC Salem soya çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen denemede mısır ve soya bitkileri alternatif sıralar halinde; a) % 100 mısır + % 0 soya (yalın mısır), b) % 100 mısır + % 50 soya, c) % 100 mısır + % 100 soya, d) % 50 mısır + % 50 soya, e) % 50 mısır + % 100 soya ve f) % 0 mısır + %100 soya (yalın soya) ekim oranları şeklinde yetiştirilmişlerdir. Araştırmadan elde edilen verilere göre, mısırda iki yıllık ortalama sonuçlarda bitki boyu 233-263 cm, koçan sayısı 1.0-1.3 adet, yaprak oranı % 24-26, sap oranı % 45-49, koçan oranı % 25-32, yeşil ot verimi 6585-7652 kg/da, kuru madde verimi 1703-1954 kg/da, ham protein oranı % 10-11 ve ham protein verimi 177-202 kg/da arasında bulunmuştur. Soyada iki yıllık ortalama sonuçlarda bitki boyu 52-58 cm, bakla sayısı 23-37 adet, yaprak oranı % 33-35, sap oranı % 24-30, bakla oranı % 36-44, yeşil ot verimi 522-2101 kg/da, kuru madde verimi 204-805 kg/da, ham protein oranı % 13-17 ve ham protein verimi 31-108 kg/da arasında saptanmıştır. Toplam verimlerde ise iki yıllık ortalama sonuçlara göre, toplam (mısır+soya) yeşil ot verimi 2101-8395 kg/da, toplam (mısır+soya) kuru madde verimi 805-2251 kg/da, toplam (mısır+soya) ham protein verimi 108-247 kg/da ve alan eşdeğer oranı 1.15-1.40 arasında belirlenmiştir. Araştırmada ekim oranlarının etkisi incelendiğinde mısırda bitki boyu, koçan sayısı, yeşil ot verimi, kuru madde verimi, ve ham protein verimi gibi yem amaçlı yetiştiricilikte önemli olan bitkisel özellikler ve yem verimleri genellikle en fazla % 50 mısır + % 100 soya ekim oranından elde edilmiştir. Soyada yem verimleri en fazla % 0 mısır + % 100 soya (yalın soya) ekim oranından alınmış, bunu % 50 mısır + % 100 soya ekim oranı takip etmiştir. Toplam (mısır+soya) yem verimleri ve alan eşdeğer oranı yine en fazla % 50 mısır + % 100 soya ekim oranından elde edilmiştir. İki yıl süren araştırmanın sonunda, mısır ve soyanın birlikte yetiştiriciliği söz konusu olduğunda en uygun ekim oranının % 50 mısır + % 100 soya olduğu sonucuna varılmıştır.

DSpace software copyright © 2002-2025 LYRASIS

  • Cookie settings
  • Privacy policy
  • End User Agreement
  • Send Feedback