Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi:

  • Üniversitemiz Akademik ve Kültürel Mirasını toplama, saklama ve geniş kitlere duyurmak amacını taşır
  • Üniversitemiz akademik çıktılarını uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar
  • Etkisini artırmak için telif haklarına uygun şekilde Açık Erişime sunar

Ayrıca Üniversitemiz Önlisans, Lisans ve Yüksek Lisans ders notlarına Açık Ders Malzemeleri sistemi üzerinden erişebilirsiniz.

Akademik Arşiv Sistemi farklı bölümlerden oluşur:

  • Dergiler = Bu kategoride Ünivrsitemizde yayınlanan dergilere ulaşabilirsiniz
  • Kitaplar= Üniversitemizde yayınlanan kitapları bu kategoride bulabilirsiniz.
  • Gazeteler= Geçmişten günümüze bazı gazetelerin, bazı sayıları sizi tarihte bir yolculuğa çıkarıcak.
  • Tezler= Yüksek Lisans, Doktora ve Uzmanlık Tezleri bu kategori altında yer almaktadır.
  • Daha binlerce kaynak açık, ücretsiz, bir tık yakınınızda...
  •  

    Communities in DSpace

    Select a community to browse its collections.

    Now showing 1 - 5 of 8

    Recent Submissions

    Item
    The protection of the marine environment under the Bucharest Convention and the position of Türkiye
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2024) Deniz, Büşra
    Deniz ortamı, Dünya yüzeyinin %65'inden fazlasını kaplayan, küresel biyolojik çeşitlilik, iklim ve insan yaşamı için hayati öneme sahip karmaşık bir ekosistemdir. Ancak denizler; sanayi faaliyetleri ve tarımsal akıntılar kaynaklı kirlilik, aşırı avlanma, iklim değişikliği ve çevresel bozulma gibi artan tehditlerle karşı karşıyadır. Yarı kapalı yapısı nedeniyle özellikle savunmasız olan Karadeniz, çevresindeki ülkelerden gelen kirleticilerin etkisini artıran sınırlı su dolaşımıyla bu sorunlardan daha fazla etkilenmektedir. Bu tez, Karadeniz'in deniz çevresinin korunmasına yönelik yasal ve düzenleyici çerçeveyi kapsamlı bir şekilde incelemekte ve Türkiye'nin Bükreş Sözleşmesi olarak da bilinen "Karadeniz'in Kirlenmeye Karşı Korunması Sözleşmesi" çerçevesindeki rolüne odaklanmaktadır. Sözleşmenin tarihsel geçmişi, hukuki özellikleri ve kapsamı ele alınarak, Karadeniz ülkeleri arasında bölgesel işbirliğini teşvik etmedeki rolü vurgulanmaktadır. Bu bağlamda, Karadeniz'i diğer küresel denizlerle bağlayan coğrafi konumu ve bölgesel koruma çalışmalarına katkıları nedeniyle Türkiye'nin stratejik önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası çevre anlaşmalarındaki ve bölgesel politikalardaki rolünün daha geniş etkileri de tezde ele alınmaktadır. Bulgular, Karadeniz'in deniz ekosistemini korumak için koordineli ve etkili önlemlerin alınması gerekliliğinin altını çizmektedir. Çevresel sorunlar yoğunlaştıkça, Türkiye'nin liderliği ve Karadeniz'e kıyısı olan tüm ülkelerin ortak çabaları, ekolojik çöküşü tersine çevirmek ve bölgenin deniz ortamı için sürdürülebilir, dirençli bir gelecek sağlamak açısından kritik olacaktır.
    Item
    The legal impact of climate change in the Mediterranean Sea: Evaluation of adaptation and mitigation measures
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2024) Ulutürk, Derya
    Medeniyetlerin beşiği ve olağanüstü biyolojik çeşitliliğe sahip olan Akdeniz, eşi benzeri görülmemiş bir zorluk olan iklim değişikliği ile karşı karşıyadır. Yükselen deniz seviyeleri, okyanus asitlenmesi ve giderek daha sık yaşanan aşırı hava olayları, bu değerli ekosistemi ve ona bağlı milyonlarca insanın geçim kaynaklarını tehdit etmektedir. Bu kriz, iklim eylemlerini yöneten yasal çerçevelerin incelenmesini ve mevcut uyum ve azaltım önlemlerinin net bir değerlendirmesini gerektirmektedir. Bu tez, Akdeniz'deki iklim değişikliği ile alakalı karmaşık yasal mevzuatı derinlemesine inceleyerek mevcut çalışmaların etkinliğini ve uygulanabilirliğini analiz etmektedir. Uluslararası anlaşmalar, bölgesel sözleşmeler ve kıyıdaş ülkelerin ulusal politikaları; iklim değişikliğinin Akdeniz üzerindeki çok yönlü etkilerini ele alma noktasındaki yeterliliklerini değerlendirmek amacıyla incelenmektedir. Bu inceleme, mevcut yasal mekanizmaların uygulanabilirliğinin analiz edilmesini, yeni yasal yolların araştırılmasını ve uluslararası iklim anlaşmalarındaki yaptırım mekanizmalarının etkilerinin ele alınmasını içermektedir. Bu çalışma, güçlendirilmiş bir yasal çerçeve içinde iklim direncinin artırılması için uyum ve azaltım yollarının etkinliğini araştırmaktadır. Akdeniz'deki iklim değişikliğine yönelik uluslararası, bölgesel ve ulusal mevzuatların yasal boyutlarını inceleyerek bölgenin karşılaştığı zorluklar ve fırsatlar hakkında daha derin bir anlayışa katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. İklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek ve Akdeniz için daha sürdürülebilir bir gelecek sağlamak amacıyla güçlendirilmiş yasal çerçevelere, artırılmış bölgesel iş birliğine ve yenilikçi yasal çözümlere duyulan acil ihtiyacın altını çizmektedir.
    Item
    H. 935-936 / M. 1529-1530 tarihli 1182 No'lu Edremit Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2024) Dursun, Hakan
    Osmanlı Devleti'nin son yıllarına kadar varlığını sürdüren şer'i mahkemelerde kadı veya naib tarafından tutulan defterlere şer'iyye sicili ya da kadı sicili adı verilmektedir. Bu defterlerde merkezi hükümetin emirlerini barındıran fermanlar, beratlar, mektûblar vb. bulunduğu gibi kadı tarafından verilen hüccet, ilam vb. belgeler de bulunmaktadır. Bu çalışmanın esasını oluşturan 1182 No'lu Edremit Şer'iyye Sicili ise 1529-1530 yılları arasına tarihlenmekte ve çeşitli meselelere dair hükümler içermektedir. Transkripsiyonu yapılan belgeler muhteviyatına göre idari, sosyal, iktisadi ve hukuki bakımdan ele alınmış ve bu başlıklar altında değerlendirilmiş ve anılan başlıklar doğrultusunda Edremit hakkında bazı genel yargılara varılmıştır.
    Item
    Gökçeada'nın değişen sembolik ekonomisinde İmroz Rumları
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2023) Gökçe, Sibel
    Kuzey Ege Adalarından olan Gökçeada yakın tarihte kayda değer bir değişim dönüşüm yaşamıştır. 1970'lere kadar Hristiyan Ortodoks Rumların yoğunluklu olarak yaşadığı bir ada iken belirtilen tarihten itibaren Rum nüfusunda hızlı bir azalma meydana gelmiştir. Rum nüfusunun azalmasına ters orantılı bir biçimde adadaki Türk ve Müslüman nüfusta artış meydana gelmiştir. Tez çalışmasında bu durumun Türkleştirme politikaları sonucunda ortaya çıktığı ileri sürülmüştür. Ekonomide izlenen neoliberal politikalar ve Avrupa Birliğine adaylık sürecinin de etkisiyle geçmişteki niceliğe ulaşamasa da adadaki Rum nüfusta bir artışın meydana geldiği gözlemlenmiştir. Eski adı İmroz olan adadan; Rumların göç etme nedenleri, İmroz'un Gökçeada olma süreci, Gökçeada'nın Rumları nasıl hatırladığı konuları irdelenmekle beraber neoliberal çağda Gökçeada'nın İmroz Rumlarının sembolik kültürüne ne denli eklemlendiği ortaya konulmaktadır. İlki 1998 yılında yapılan Geleneksel Gökçeada Film Festivali ile Rumlar için kutsal olan Panaiya'nın aynı döneme denk gelmesi dikkat çekicidir. Ayrıca, adada Rumlara özgü sembolik kültür öğelerinin ön plana çıktığı turizm politikaları göz önünde bulundurulduğunda Rumların sembolik sermayelerinin sembolik ekonomiye dönüşümü ortaya konulmaktadır.
    Item
    Modern Arap edebiyatında mektup
    (ANKARA ÜNİVERSİTESİ, 2024) Tanık, Cuma
    "Modern Arap Edebiyatında Mektup" başlıklı bu çalışmanın amacı, klasik dönemlerden 20. yüzyılın sonlarına doğru Arap edebiyatında mektup sanatının serüvenini teorik ve pratik açılardan ortaya koymaktır. Ancak çalışmanın odak noktasını, isminden de anlaşılacağı üzere, modern dönem Arap edebiyatında kaleme alınan mektuplar oluşturur. Çalışmada öncelikle antik çağlardan modern dönemin sonlarına doğru Batı ve Türk edebiyatlarında mektubun tarihi örnek metinlerle birlikte kronolojik yöntemle ortaya konuldu. Daha sonra Cahiliye, Sadru'l-İslam, Emevîler, Abbasiler ve Memlukler dönemi olmak üzere Klasik Arap Edebiyatında mektup sanatının hangi koşullarda ortaya çıkıp geliştiği örnek metinler üzerinden değerlendirildi. Çalışmanın ikinci bölümünde, Arap edebiyatında mektup sanatını daha da ileriye taşıyan yazarlara ait mektuplaşmaların yer aldığı koleksiyonlar ve mektupların içeriklerine dair tespitlere yer verildi. Ayrıca "Kadın Yazarların Mektupları" başlığı altında, modern dönemde mektup yazan ve bu özelliği ile ön plana çıkan kadın yazarların mektuplaşmaları örnek metinler üzerinden incelendi. "Erken Dönem Modern Arap Edebiyatında Mektup" başlığı altında, 1899'dan başlayıp 1950'ye kadarki süreçte hatırı sayılır derecede mektup kaleme alan yazarlar tespit edilerek mektuplarda işledikleri konular ayrı başlıklar altında ele alındı. Mektupların dil ve üslup özellikleri metinlerle desteklenerek incelendi. "Geç Dönem Modern Arap Edebiyatında Mektup" başlığı altında ise 1968'den başlayıp 1989'a kadarki süreçte yine çok sayıda mektup kaleme alan yazarlar belirlendi. Yazarların mektuplarında ele aldıkları konular ayrı başlıklar altında, metin örnekleri üzerinden dil ve üslup özellikleriyle birlikte incelendi. Sonuç bölümünde, Arap edebiyatının klasik dönemlerden 20. yüzyılın sonlarına kadar uzanan süreçte, araştırmacılara ve okurlara sunduğu büyük mektup mirasının panoraması ortaya konuldu. Bu miras, Arap dünyasının kültürel ve entelektüel gelişimini anlamak açısından önemli bir kaynak oluşturur.