Ankara Üniversitesi Akademik Arşiv Sistemi:

  • Üniversitemiz Akademik ve Kültürel Mirasını toplama, saklama ve geniş kitlere duyurmak amacını taşır
  • Üniversitemiz akademik çıktılarını uluslararası standartlarda dijital ortamda depolar
  • Etkisini artırmak için telif haklarına uygun şekilde Açık Erişime sunar

Ayrıca Üniversitemiz Önlisans, Lisans ve Yüksek Lisans ders notlarına Açık Ders Malzemeleri sistemi üzerinden erişebilirsiniz.

Akademik Arşiv Sistemi farklı bölümlerden oluşur:

  • Dergiler = Bu kategoride Ünivrsitemizde yayınlanan dergilere ulaşabilirsiniz
  • Kitaplar= Üniversitemizde yayınlanan kitapları bu kategoride bulabilirsiniz.
  • Gazeteler= Geçmişten günümüze bazı gazetelerin, bazı sayıları sizi tarihte bir yolculuğa çıkarıcak.
  • Tezler= Yüksek Lisans, Doktora ve Uzmanlık Tezleri bu kategori altında yer almaktadır.
  • Daha binlerce kaynak açık, ücretsiz, bir tık yakınınızda...
  •  

    Communities in DSpace

    Select a community to browse its collections.

    Now showing 1 - 5 of 8

    Recent Submissions

    Item
    THOMAS HOBBES VE JOHN STUART MİLL’İN DEVLET VE ÖZGÜRLÜK ANLAYIŞLARI
    (Ankara Üniversitesi, 2024) Ceylan,Mustafa İnan
    Bu çalışmada Thomas Hobbes ve John Stuart Mill’in siyaset felsefelerinin temelinde yer alan insan hakkındaki düşüncelerinden hareketle, felsefe tarihi boyunca üzerinde düşünülen iki kavram olan devlet ve özgürlük anlayışları incelenip karşılaştırılmaktadır. Bu doğrultuda öncelikle söz konusu her iki düşünürün devlet ve özgürlük anlayışlarına temel oluşturan fikirleri açıklanarak devlet ve özgürlük anlayışlarında örtüştükleri ve ayrıştıkları noktalar ortaya konacaktır. Bu doğrultuda ilk olarak, Thomas Hobbes’un insan hakkındaki düşünceleri incelenecektir. Onun doğal durumdaki insanın doğası hakkındaki düşünceleri gösterilerek, insanın doğasının Hobbes’un devlet ve özgürlük anlayışına ne şekilde yansıdığı ortaya konmaya çalışılacaktır. Böylece ideal yönetim biçimi olarak neden mutlak monarşiyi önerdiği ve bireylerin özgürlüğünü neden sınırlandırdığı temellendirilecektir. İkinci olarak, John Stuart Mill’in insan hakkındaki düşünceleri ve bu düşüncelerinin devlet ve özgürlük anlayışına ne şekilde yansıdığı gösterilmeye çalışılacaktır. Onun insanı gelişen bir varlık olarak kabul etmesinden hareketle onun neden ideal yönetim biçimi olarak temsili demokrasiyi önerdiği ve bireylerin özgürlüğünü mümkün olduğunca sınırlandırmamaya çalıştığı temellendirilecektir. Üçüncü olarak, söz konusu iki düşünürün devlet ve özgürlük hakkındaki düşüncelerine temel oluşturan fikirleri ile devlet ve özgürlük anlayışları karşılaştırılarak, birbirleriyle paralel ve zıt düşünceleri ortaya konacaktır. Buradan hareketle her iki düşünürün kuramları tarihsel örnekler ve güncel tartışmalar bağlamında incelenerek değerlendirilecektir. Bu tezin amacı, günümüzde de tüm siyasal kuramlarca tartışılan özgürlük ve devlet ilişkisini, iki zıt kutbun en önemli temsilcilerinden olan Thomas Hobbes ve John Stuart Mill’in düşünceleri ışığında incelemek ve böylece birey, toplum, devlet ve özgürlük arası ilişkinin nasıl kurulması gerektiğine dair sorunlara yanıt aramaktır.
    Item
    SERMAYE HAREKETLERİ VE VERGİ KONUSUNDA BİLGİ DEĞİŞİM ANLAŞMALARI
    (Ankara Üniversitesi, 2024) Demirci,İrem
    Küreselleşmenin artmasıyla beraber sermaye hareketlerinde yaşanan artış, sermayenin takibini ve vergilendirilmesini daha da zor bir hale getirmiş ve hükümetlerin kamu hizmetlerini finanse etmelerinde önemli gelir kaynakları olan vergi gelirlerinde, kayıp ve sızıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Vergi cennetlerinde haksız vergi rekabetinin de yaşanmasıyla bozulan ekonomik dengelerin yeniden kurulabilmesi için ortak bir mücadele ve işbirliği gerekliliği kendini göstermiştir. Başta OECD ve AB olmak üzere pek çok uluslararası kurum, vergi kayıplarıyla mücadele adına çalışmalar yürütmüş ve elde edilen analizler neticesinde ülkeler arası finansal veri paylaşımının oldukça önemli olduğu ifade etmişlerdir. Bu çalışmada, vergi kayıplarının önlenmesi adına kontrol altına alınması gereken sermaye hareketlerinin takibinde, bilgi değişim anlaşmalarının rolü, uygulamadaki örnekleriyle değerlendirilmiştir.
    Item
    BAZI OTLAK ARPASI (Elymus junceus) GENOTİPLERİNDE TUZLULUĞUN ÇİMLENMEYE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
    (Ankara Üniversitesi, 2024) Atman,Behiç Barbaros
    Bitkilerde çimlenme oranı, çimlenme hızı, vejetatif ve generatif gelişmeler gibi durumlarda olumsuz etkiye sahip olan tuzluluk birçok kültür bitkisinin üretim aşamasında engeller oluşturmuştur. Üretimde bu olumsuz durumların sebebinin tuzluluk olduğunu saptamak, tuz oranı yüksek sulama suyu ve tuz oranı yüksek toprak koşullarında olumsuz etkilerini belirlemek üzere yapılan bu araştırma, Otlak Arpası (Elymus junceus) genotipinde tuz yoğunluklarının çimlenme özelliklerine etkilerini belirlemek üzere laboratuvar koşullarında yapılmıştır. Çimlenme durumları tuzlu ortamda çimlenme testleri ve dayanıklılık ölçümleri tesadüf parselleri deneme desenine göre 24°C’lik sabit ortam sıcaklığında çimlenme ve büyütme kabini içerisinde tuz yoğunluğunun 0, 5, 10 ve EC= 20 dS/m yoğunluğu yoğunluklarında çimlenme ortamında petri kaplarında tohumlardan ortaya çıkan fidelerde, sürgün boyu, sürgün kuru ağırlığı, fide yaş ağırlığı ve fide kuru ağırlığı, çimlenme hızı ve oranı, sürgün yaş ağırlığı ve kökçük boyu çimlenme hızı, çimlenme oranı gibi sonuçlar karşılaştırılmıştır
    Item
    İMTİHAN ALGISI VE PSİKOLOJİK SAĞLIK İLİŞKİSİ
    (Ankara Üniversitesi, 2024) Öztürk,Sevde
    Bu çalışmada imtihan ve yakın anlamlı kavramların ne anlama geldiği, yaşam tecrübeleri karşısında manevi değerlerin rolü, psikolojik sağlığın ne olduğu ve imtihan algısı, Tanrı algısı ve psikolojik sağlık arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada açıklayıcı sıralı karma yöntem deseni kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak Tanrı Algısı Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri, İmtihan Algısı Anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nicel örneklemini 18-65 yaş arası 502 katılımcı, nitel örneklemini 18-57 yaş arası 50 katılımcı oluşturmuştur. Elde edilen verilerin analizi sonucunda Kısa Semptom Envanteri ile sevgi yönelimli Tanrı algısı arasında ters yönde, korku yönelimli Tanrı algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki çıkmıştır. Buna göre sevgi yönelimli Tanrı algısı arttıkça bireylerin psikolojik semptomlarının azaldığı; korku yönelimli Tanrı algısı arttıkça bireylerin psikolojik semptomlarının yükseldiği söylenebilir. İmtihan algısı anketi sonucuna göre katılımcıların %86’sı hayatı, %73’ü zenginliği, %67’si çocukları bir sınav olarak gördüklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların imtihan hakkındaki görüşlerini derinlemesine inceleyebilmek için ikili görüşmeler yapılmıştır. Hayatı imtihan olarak değerlendiren katılımcıların başarma başaramama, cennet-cehennem ve cezalandırılma kaygısı yaşadıkları, geleceğe güvensiz baktıkları ve dini başa çıkma davranışlarından takdire uyma yaklaşımını kullandıkları, deneyimlerden psikolojik ve fizyolojik olarak olumsuz yönde etkilendikleri belirlenmiştir.
    Item
    SERGEY RIBAKOV’UN DERLEMELERİ (1893-1897) VE RIBAKOV’UN DERLEME GÜZERGÂHINA GÖRE İDİL-URAL TÜRK AĞIZLARI
    (Ankara Üniversitesi, 2024) Ünüvar,Dursun
    Bu çalışmada S. G. Rıbakov’un 1895 yılında yayımlanan O poetiçeskom‘ tvorçestve Ural’skih‘ Musul’man‘ (tatar‘, başkir‘ i tipteriy) [Ural Müslümanlarının (Tatarlar, Başkurtlar ve Tipterler) Şiirsel Yaratıcılığı Hakkında] adlı makalesinde ve 1897 yılında basılan Muzıka i pesni Ural’skih‘ Musulman‘ s‘ oçerkom‘ ih‘ bıta [Yaşamlarının Ana Hatlarıyla Ural Müslümanlarının Müzikleri ve Şarkıları] adlı kitabında yer alan Tatar, Başkurt, Tipter ve Nagaybak şarkıları sesbilgisel, biçim-sesbilgisel ve söz varlığı bakımından art-süremli ve eş-süremli yöntemle incelenmiştir. Çalışma Giriş ile birlikte 13 bölümden oluşmaktadır. Bölümlerin sonunda, Rıbakov derlemelerindeki şarkılar notalarıyla birlikte sunulmuştur. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı ve yöntemi açıklanmıştır. İkinci bölümde 1875-1900 yılları arasında İdil-Ural bölgesindeki siyasî ve idarî, ekonomik, etnodemografik yapı açıklanarak müzik kültürü hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölümde İdil-Ural Türk lehçelerinden Tatar Türkçesi ve Başkurt Türkçesinin Türk dili sınıflandırmalarındaki yeri belirlenerek söz konusu lehçelerin ağızları ve Rıbakov’un derleme güzergâhının bu ağızlardan hangilerine dâhil olduğu belirtilmiştir. Dördüncü bölümde S. G. Rıbakov’un hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiş ve bu eserlerdeki şarkıların günümüzdeki varyantları sunulmuştur. Beşinci bölümde Rıbakov derlemelerinin ses düzeni ve imlâ özellikleri ortaya konmuştur. Altıncı bölümde Rıbakov derlemelerindeki Türk kökenli kök biçim birimlerdeki ses olayları; yedinci bölümde alıntı sözcüklerdeki ses olayları art-süremli ve eş-süremli yöntemle değerlendirilmiştir. Sekizinci bölümde, Rıbakov derlemelerindeki biçim-sesbilgisel özellikler; dokuzuncu bölümde dilsel açıdan öne çıkan özellikler belirtilmiştir. Onuncu bölümde Rıbakov derlemelerindeki söz varlığı sınıflandırılarak sözcüklerin kullanım sıklığı ve varyantları tespit edilmiştir. On birinci bölümde, Rıbakov derlemelerindeki metinlerin tıpkı basım, çeviri yazı metni ve Türkiye Türkçesine aktarılmış metinler verilmiştir. On ikinci bölümde Rıbakov derlemelerindeki sözcüklerin dizini eski Türkçe, Kıpçak Türkçesi, Harezm Türkçesi, 20. yüzyıl öncesi İdil-Ural Türkçesi, Çağdaş Tatar Türkçesi ve ağızları ile Çağdaş Başkurt Türkçesi ve ağızları ile karşılaştırmalı olarak sıralanmıştır. On üçüncü bölümde Rıbakov derlemelerinde öne çıkan sesbilgisel, biçim-sesbilgisel ve söz varlığı özellikleri değerlendirilmiştir.