Bölüm "Beslenme ve Diyetetik" 01-YÜKSEK LİSANS TEZLERİ için listeleme
Toplam kayıt 47, listelenen: 1-20
-
11-14 yaş grubu çocukların beslenme bilgi düzeyleri ve DEBQ ile yeme bozukluklarının belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu araştırma; 11-14 yaş grubu öğrencilerin beslenme bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve Hollanda Yeme Davranışları Anketi (DEBQ) kullanılarak yeme bozukluklarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Keçiören İlçesinde bulunan ... -
Ankara Üniversitesi personel yemekhanelerinde tabak artık miktarlarının ve nedenlerinin belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, Ankara Üniversitesi'sinin personel yemekhanelerinde tabak artık miktarlarının ve nedenlerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Çalışma anket uygulama ve tabak artığı toplama aşaması olmak üzere iki aşamadan ... -
Balb/c cinsi farelerde steviol glikozid'e maruziyetin oksidatif hasar indeks parametreleri, paraoxonase ve bazı genetik parametreler üzerine etkisinin incelenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışmanın amacı, kullanımı her geçen gün artan stevia tatlandırıcısının bileşeni olan steviol glikozid (SG)'e maruziyetin oksidatif hasar indeks parametreleri, paraoxonase (PON-1) ve bazı genetik parametreler üzerine ... -
Bireylerin besin tüketiminin saptanmasında kullanılan yöntemlerin karşılaştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu araştırma; Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 20-25 yaşlarında 22 kız ve 21 erkek öğrenci üzerinde yapılmıştır. Araştırma verileri obez ve kronik hastalığı olmayan, herhangi bir diyet ... -
Deneysel diyabet oluşturulmuş ratlarda farklı ısıl işlemlerle kurutulmuş soğanların serum paraoksonaz-1 (PON1) düzeyine ve bazı biyokimyasal parametrelere etkilerinin araştırılması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Literatürdeki birçok çalışmada hipoglisemik, hipolipidemik ve antioksidan etki gösterdiği belirtilen soğanın, uygulanacak ısıl işlemlerle fonksiyonel etkilerinde meydana gelecek muhtemel değişimlerin saptanması adına, ... -
Diyet kalitesinin tip 1 diyabetli adölesanların metabolik kontrolü ve beslenme durumu üzerine etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018)Tip 1 diyabette tıbbi beslenme tedavisinin önemli bir parçası olan diyet kalitesinin iyi olması ile metabolik kontrol ve optimal antropometrik ölçümler sağlanmakta ve kan lipid profili iyileştirilebilmektedir. Bu araştırma, ... -
Epilepsi hastası olan çocukların beslenme durumu ve serum D vitamini düzeylerinin belirlenmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Epilepsi, nöronların geçici anormal elektriksel deşarj sonucu nöbetler ile karakterize bilinç bozulması, motor ve duyusal belirtilerin ortaya çıktığı bir hastalık olarak tanımlanabilir. Epilepsili çocuklarda hem büyüme ... -
Evde sağlık hizmeti alan yaşlı bireylerin beslenme durumlarının değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu araştırma Ağustos-Ekim 2016 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bakanlığı Samandağ Devlet Hastanesi Evde Sağlık Hizmeti Birimi'ne kayıtlı olan 65 yaş ve üzeri 40 erkek ve 80 kadın toplam 120 yaşlı üzerinde yürütülmüştür. ... -
Farklı branşlarda spor yapan adolesan erkeklerin beslenme durumları ve beslenme bilgilerinin saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu çalıĢmanın amacı profesyonel bir spor kulübünde çalıĢmalarına devam eden adolesan erkek sporcuların, beslenme durumları ve beslenme bilgilerinin saptanmasıdır. AraĢtırma Ankara‟da bulunan, EGO Spor Kulübü Sincan Kapalı ... -
Fazla kilolu ve obez bireylerde besin bağımlılığı, diyet kalitesi ve biyokimyasal parametreler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu araştırma, fazla kilolu ve obez erişkin bireylerde besin bağımlılığı sıklığının belirlenmesi, besin bağımlılığı ile biyokimyasal parametreler ve diyet kalitesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. ... -
Fazla kilolu ve obez çocuklarda insülin direnci ile d vitamini düzeyi ve akdeniz diyeti kalite indeksi arasındaki ilişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Son zamanlarda çocuk ve adölesan dönemde obezite sıklığının artması ile birlikte insülin direnci görülme sıklığı da artmaktadır. İnsülin direncinin gelişmesinde beslenmenin ve D vitamini düzeyinin çelişkili etkisi, bu ... -
Fazla kilolu ve obez kadınlarda öğün sıklığı ile sağlıklı yeme indeksi ve vücut şekil indeksi arasındaki ilişki: Gaziantep örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışma; kadınlarda öğün sıklığı ile antropometrik ölçümleri ve vücut şekil indeksi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya gebelik ve laktasyon döneminde olmayan, besin tüketimini etkileyen ... -
Fenilketonüri hastalarının beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma, PKU'lu bireylerin beslenme alışkanlıkları ve yaşam kalitelerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. PKU Aile Derneği aracılığı ile ulaşılan 9-35yaş aralığında bulunan gönüllü ve PKU tanısı almış 20 PKU'lu ... -
Gebelerin diyetle aldıkları folat miktarının ve serum folat düzeyinin değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu çalışma 19-45 yaş gebe kadınların günlük diyetlerinde aldıkları folat miktarı ve serum folat durumunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma Trabzon Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ... -
Genç yetişkin bireylerin kişilik özellikleri ile besin seçimi ve yeme davranışı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2019)Beslenme genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel faktörlerden etkilenen bir bilim dalıdır. Kişilik, besin seçimi ve yeme davranışı ile ilişkilidir. Bu araştırmanın amacı genç yetişkin kadınlarda kişilik özellikleri ile ... -
Geriatri kliniğinde yatan hastalarda besin alımı, malnutrisyon ve depresyon arasındaki ilişki
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2017)Bu araştırma Mayıs 2016-Şubat 2017 tarihleri arasında, geriatri kliniğinde yatan hastalarda besin alımı, malnutrisyon ve depresyon arasındaki ilişkiyi saptamak amacıyla, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi ... -
Güreş sporcularının beslenme durumlarının saptanması
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu araştırma; Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yaşar Doğu Spor Bilimleri Fakültesinde öğrenim görmekte olan 18-30 yaş aralığında bulunan gönüllü ve en az 3 yıldır bu sporla uğraşan 96 erkek güreş sporcusuyla yapılmıştır. ... -
Hafif şişman ve şişman kadınlarda diyet tedavisinin vücut kompozisyonu, benlik algısı ve umutsuzluk düzeyine etkisi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016)Bu araştırma 25-50 yaş arası hafif şişman ve şişman kadınlarda diyet tedavisinin vücut kompozisyonu, benlik algısı ve umutsuzluk düzeyine etkisini saptamak amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın yapıldığı yer T.C. Sağlık Bakanlığı ... -
Huzurevinde yaşayan bireylerde sarkopeni varlığına göre beslenme durumu ve yaşam kalitesi ilişkisinin değerlendirilmesi
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu araştırmanın amacı; huzurevinde yaşayan, sarkopenisi olan ve olmayan 65 yaş ve üzeri bireylerde, beslenme durumu ve yaşam kalitesi ile ilişkisinin karşılaştırılmasıdır. Bu araştırmaya; 75.Yıl Huzurevi, Yaşlı Bakım ve ... -
Madde bağımlılarında bağımlılık tedavisinin beslenme durumu, depresyon ve uyku kalitesi üzerindeki etkisi: Bir hastane örneği
(Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)Bağımlılık tedavisi bağımlılığın ve komorbid sağlık sorunlarının kontrol altına alınabilmesi ve tedavi edilebilmesi için oldukça önemlidir. Bu çalışma AMATEM yataklı bağımlılık tedavisi gören bağımlılarda bağımlılık ...