Yemlik mısırlarda aflatoksin, okratoksin, fumonisin, zearalenon ve deoksinivalenol düzeylerinin saptanması ve aspergillus, penicillium ve fusarium türlerinin toksin oluşumuyla ilişkilerinin belirlenmesi
Abstract
Çalışmada yemlik mısırlarda aflatoksin, okratoksin, fumonisin, zearalenon ve deoksinivalenol (vomitoksin) düzeylerini saptamak ve Aspergillus, Penicillium ve Fusarium populasyonlarının toksin oluşumuyla ilişkilerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede 2017-2018 tarihleri arasında Türkiye genelindeki silolardan 128 mısır örneği toplanarak LC-MS/MS cihazında toksin analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda aflatoksin G1 ve B1 hiçbir örnekte tespit edilmemiştir. Aflatoksin G2 en fazla Gaziantep ve en düşük Manisa; Aflatoksin B2 ise Gaziantep'te en düşük, Adana'da ise en yüksek oranda belirlenmiştir. Okratoksin en yüksek Gaziantep'teki bir örnekte tespit edilirken, en düşük Afyon'da bulunmuştur. Fumonisin B1 ve B2 değeri en yüksek olan örnek Edirne'den alınmıtır. HT-2 en düşük Konya, en yüksek Adana ilinden alınan numunelerde tespit edilmiştir. Bununla birlikte T-2 en yüksek Mersin ve en düşük Balıkesir ilindeki örneklerde tespit edilmiştir. ZEA ve DON miktarlarının en fazla saptandığı örnekler ise sırasıyla Mersin ve Adana illerinden alınmıştır. En düşük miktarların bulunduğu örnekler ise Sakarya ve Diyarbakır illerinden alınmıştır. Çalışmada mısır örneklerinden elde edilen fungal mikroflora ile mikotoksin çeşitliliği ve seviyesi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.