Yöresinde yetiştirilen zeytin çeşitlerinin pomolojik ve biyokimyasal olarak incelenmesi
Abstract
Bu tezin amacı kendi bölgesinde yetiştirilen zeytin çeşitlerinin pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin belirlenmesi olup, SANTEZ projesi kapsamında Mardin, Hatay Mersin, Antalya ve Manisa illerini kapsamaktadır. 2014 ve 2015 yıllarına ait alınan zeytin meyve örneklerinde et oranı bakımından Tavşan Yüreği çeşidi en fazla et oranına sahip çeşit olmuş, en az ise Sarıulak çeşidi olmuştur. Bir kilogramdaki meyve sayısı bakımından ise Derik Halhalı çeşidi en fazla meyveyi içeren çeşit iken, en az meyveyi içeren çeşit ise Tavşan Yüreği çeşididir. Meyve indeksi bakımından ise Saurani ve Derik Halhalı çeşitleri en fazla meyve indeksine sahip çeşitler olup, en az meyve indeksinin Tavşan Yüreği çeşidinde olduğu belirlenmiştir. 2 yıl boyunca alınan yağ örneklerinde ise peroksit, UV absorbans ve toplam fenol miktarı bakımından en yüksek değer Savrani çeşidinde olmuştur ve Ayrıca tezde beş bölgeye ait toprak örneklerinde bünye, pH, EC (dS/m) özellikleri belirlenmiş ve yine bu beş bölgeden alınan meyvelere ait ağaçların yaprak ve topraklarında bazı makro ve mikro besin elementleri miktarları tespit edilmiştir.