Ankara ilinde bitkisel ürün işleyen ve ihracatında bulunan gıda sanayi işletmelerinin yapısı ve sorunları üzerine bir araştırma
Özet
Bu çalışma, Ankara ilinde bitkisel gıda ürünü işleyip ihracat faaliyetinde bulunan gıda sanayi işletmelerinin mevcut durumlarını ve sosyo-ekonomik yapılarını ortaya koymak, üretim ve ihracat faaliyetlerini incelemek, karşılaşılan sorunları belirlemek ve çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada Ankara ilinde bitkisel gıda ürünü işleyip ihracat faaliyetinde bulunan 60 adet gıda sanayi işletmesi olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 43 işletmeye uygulanan anketler yardımıyla veri ve bilgiler toplanmıştır. İşletmelerden elde edilen sonuçlara göre, Ankara ilinde bitkisel gıda ürünü işleyip ihracat faaliyetinde bulunan işletmelerin %86,05'i işletme sahibi, %13,95'i ise profesyonel yönetici tarafından yönetildiği belirlenmiştir. İşletmelerin %58,92'sinin üretimde kullandığı hammaddeyi diğer illerden temin ettiği, %54,98'inin faaliyetlerini ulusal çapta sürdürdüğü, %46.52'sinin fiili ihracat değerlerinin toplam ciro içindeki payı %1 ile %10 arasında gerçekleştiği ve %25,58'inin reklam ve tanıtım faaliyetlerini kullanmadığı belirlenmiştir. İşletmeler için vergi yüksekliği ve nitelikli işgücü sorunu üretimde dikkati çekmektedir. Ayrıca işletmelerin ihracatta karşılaştığı sorunların; işgücü maliyetlerinin yüksekliği, nitelikli personel bulunamaması, finansman yetersizliği, nakliye sorunları, navlun hizmetlerinin yüksekliği, ihracat teşviklerinin yetersizliği ve döviz kuru değişimlerinin olumsuz etkisi olduğu tespit edilmiştir.