Karnabahar fidelerine 28-homobrassinolid uygulamalarının tuz stresi altında fide gelişimi ve glukozinolat içeriği üzerine etkilerinin incelenmesi
Özet
Sunulan tez çalışmasında karnabahar fidelerine (Brassica oleracea var. botrytis cv. Memphis F1) 28-homobrassinolid uygulamasının tuzlu koşullarda fide gelişimi ve glukozinolat içeriğine etkisi araştırılmıştır. Karnabahar fideleri torf:perlit ve kum:perlit olmak üzere 2 farklı ortamda yetiştirilmiştir. Uygulamalar, 0 (kontrol), 150 ve 200 mM konsantrasyonlarında NaCl ile 0 (kontrol), 0.5 ve 1 mg l-1 konsantrasyonlarında 28-homobrassinolid ve bunların kombinasyoları şeklinde yapılmıştır. Çalışmada uygulamaların fide gelişim parametreleri üzerine etkisi her iki ortam için ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Buna göre torf:perlit ortamında genel olarak uygulamalar ile birlikte kontrole göre gelişim parametrelerinde azalma belirlenirken; kum:perlit ortamında ilk denemede 150 mM NaCl + 1mg l-1 BR ve 200 mM NaCl + 0.5 mg l-1 BR uygulamalarında, ikinci denemede ise 200 mM NaCl uygulamasında fide gelişim parametrelerinde kontrole göre bir miktar artış tespit edilmiştir.Glukozinolat içeriği bakımından ise her iki ortamda da uygulamalar ile birlikte alifatik glukozinolat miktarının azaldığı ancak bu azalmanın ikinci denemede kum:perlit ortamında istatistiki olarak önemli olduğu (p<0.05) belirlenmiştir. Alifatik glukozinolat miktarındaki azalma, uygulamalar ile birlikte olası hücre hasarına bağlı olarak mirosinaz enziminin aktive olması ve alifatik glukozinolatların parçalanmasına dayandırılmıştır. Indol glukozinolatların ise tuz uygulaması sonucu azaldığı 1mg l-1 28-homobrassinolid ve 200 mM NaCl + 1 mg l-1 28-homobrassinolid birlikte uygulanmasında arttığı görülmüştür. Bu artışın bitkide stresekarşı savunma mekanizmasının devreye girmesinden kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Çalışmadan elde edilen bulguların ileride yürütülecek çalışmalara ışık tutması beklenmektedir.