dc.contributor.advisor | Emekci, Mevlüt | |
dc.contributor.author | Derici, Muhsin Yunus | |
dc.date.accessioned | 2023-01-26T13:20:31Z | |
dc.date.available | 2023-01-26T13:20:31Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12575/87220 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmanın amacı Spinetoram etken maddesinin 20,25 ve 30 °C'deki üç farklı sıcaklık değeri ve Tribolium castaneum adındaki kırmızı un böceğine karşı % 65r.h.'daki etkilerini ölçmektir. Yetişkin böcekler PVC flakon içindeki (0,01, 0,25, 0,50, 0,75, 1,00, 2,00, 5,00 ve 10,00 ppm oranlarında) spinoteram etken madde işlenmiş buğday tanelerine 1,2,3,7,15 gün boyunca maruz bırakılmıştır. Ölüm oranları doz, sıcaklık ve maruz kalma süreleriyle orantılıdır. 1 ppm doz oranında, 20,25 ve 30 °C'de 15 gün boyunca maruz kalma sonrasında ölüm oranı verileri sırasıyla % 37.04, % 52.59 ve % 72.59 olarak ölçülmüştür. 10 ppm dozda ise tüm maruz bırakma periyotları için tüm sıcaklıktaki ölüm oranları % 90 daha fazla olarak ölçülmüştür. F1 gelişimi doz miktarları ile ters orantılı, 2 ppm veya üzerinde ise sıcaklıkla doğru orantılıdır. 2 ppm dozda F1 gelişimi 20, 25 ve 30 °C'deki sıcaklıklarda sırasıyla % 80.0, % 63.7 ve % 45.3 oranında baskılanmıştır. | tr_TR |
dc.language.iso | tr | tr_TR |
dc.publisher | Fen Bilimleri Enstitüsü | tr_TR |
dc.subject | Spinetoram | tr_TR |
dc.subject | ribolium castaneum | tr_TR |
dc.title | Spinetoram'ın Tribolium castaneum'a (Herbst) (Coleoptera:Tenebrionidae) etkinliği üzerine araştırmlar | tr_TR |
dc.title.alternative | Efficacy of spinetoram against red flour beetle, Tribolium castaneum (Herbst(Coleoptera:Tenebrionidae) | tr_TR |
dc.type | masterThesis | tr_TR |
dc.contributor.department | Bitki Koruma | tr_TR |
dc.description.ozet | The aim of this study was to evaluate the effectiveness of Spinetoram at three temperatures of 20, 25, and 30 °C and 65 % r.h. against red flour beetle, Tribolium castaneum. Adults were exposed to wheat treated with spinoteram (Radiant 120 SC) at the rate of 0,01, 0,25, 0,50, 0,75, 1,00, 2,00, 5,00, and 10,00 ppm wheat in PVC vials for 1, 2, 3, 7, 15 days. Mortality was proportional to dose, temperature and time of exposure. At 1 ppm dose rate, mortality data at 20, 25 and 30 oC after 15 day-exposure were 37.04 %, 52.59 %, and 72.59 %, respectively. At 10 ppm dose rate, mortality at all temperatures for all exposure periods was higher than 90%. F1 development was inversely proportional to the dose rate, and, at or above 2 ppm it was proportional to the temperature. F1 development at 2 ppm doze rate was suppressed by 80.0 %, 63.7 % and 45.3 % at 20, 25 and 30 oC, respectively. | tr_TR |