Etlik civcivlerde in ovo besleme uygulamaları ve çıkış sonrası erken dönem beslemede farklı karbonhidrat kaynakları kullanımının farklı yeme geçiş sürelerinde etkileri
Özet
Bu araştırmada, 4 in ovo uygulaması (in ovo uygulanmayan kontrol, karbonhidrat karışımı, glutamin ve hidroksi metil bütirat (HMB)) × 2 kuluçka çıkım sonrası yeme ve suya geçiş süresi (hemen veya 48 saat sonra) × 2 ön başlatma yemi (mısır veya dekstroz esaslı) deneme düzeninde beslemenin etlik civcivlerin kuluçka ve büyüme performansları, sindirim sistemi fiziksel, morfolojik ve enzimatik gelişimi üzerine etkileri incelenmiştir. Denemede 1574 adet döllü yumurta, başlangıç ağırlıkları eşit olacak şekilde 16 gruba 9 tekerrürlü dağıtılmış, çıkım sonrası 6 tekerrür performans testi, kalan civcivler ise dönemlere göre sindirim sistemi incelemesinde kullanılmıştır. Broiler döllü yumurtalarına (Ross 308) embriyo döneminin 18.gününde besin maddeleri in ovo yöntemi ile enjekte edilmiş, kuluçka çıkış sonrası civcivler deneme desenine uygun olarak 42. güne kadar beslenmiştir. Ön başlatma yemleri 7 gün boyunca ayrı, daha sonrasında ise tüm gruplar besleme dönemlerine uygun aynı tip karma yemle beslenmiştir. İn ovo uygulaması olarak karbonhidrat karışımları civciv kuluçka çıkış gücünü düşürmüş, buna karşılık MHB ile birlikte çıkış ağırlığını artırmışlardır (P˂0.05). Yeme geç geçiş incelenen tüm kriterler üzerinde önemli etkiler yapmıştır (P<0.05) ve bunun performans değerlerinde ortaya çıkardığı negatif etkileri gidermede in ovo uygulamaları genelde önemli bir etkide bulunmamıştır (P˃0.05). Dekstroz esaslı ön başlatma yemi canlı ağırlık artışı ve yem tüketimini, mısır esaslı yeme göre artırmış (P˂0.05), 28.günden sonra etki ortadan kalkmıştır. Genel sonuç olarak in ovo uygulaması, yeme geçiş süresi ve yem tipi, 14. gün ham protein sindirilebilirliğini etkilemese de büyüme performansı, göğüs eti, sindirim sistemi ve organlarının fiziksel, ince bağırsak morfolojik, enzimatik ve hücresel gelişimi üzerinde önemli etkileri olmuştur.