Peynir ve kan kökenli Enterococcus faecalis suşlarının biyofilm üretiminin engellenmesi ve eradikasyonunda nisin bakteriyosininin kullanım olanaklarının belirlenmesi
Özet
Patojen bakterilerin oluşturduğu biyofilm yapıları, aktif mikroorganizmaların en dirençli formlarıdır. Enterococcus faecalis, dünya genelinde nazokomiyal enfeksiyonların önemli kaynağı olup, sebep oldukları enfeksiyonların temel nedeni ise biyofilm oluşturmalarıdır. Nisinin, E. faecalis biyofilmlerinin oluşumunun engellenmesi ve eradikasyonunda kullanım olanağının araştırıldığı bu çalışmada, peynir ve kan kökenli toplam 4 adet E. faecalis suşu kullanılmıştır. MİK değerleri göz önüne alındığında, kullanılan ajanların çok düşük konsantrasyonlarda dahi E. faecalis suşlarının gelişimini engellediği görülmüştür. Denenen nisin bakteriyosinleri arasında, suşlar üzerinde en etkili olanı ticari nisin olarak bulunmuştur. Zaman-Ölüm denemesinde nisinin suşlar üzerindeki en etkin değeri 6h inkübasyon sonucu elde edilmiş olup, suşlar üzerinde en etkili dezenfektanlar CHX ve EDTA olarak saptanmıştır. MBEC çalışmasında ise en etkili ajan NaOCl olarak saptanmıştır. Biyofilm yapıları üzerinde nisinin etkisinin çok düşük olduğu gözlenmiştir. Sinerjetik etki çalışmalarında, bazı suşlar üzerinde nisin ve CHX birbirine antagonist etki göstermiş olup, genel olarak suşların inhibisyonunda ajanların birbirine pozitif katkıda bulundukları gözlenmiştir. SEM analizinde ise, nisin ve EDTA, biyofilmlerin eradikasyonunda en etkili ajan kombinasyonu olarak bulunmuştur.