Karanfil uçucu yağının siklodekstrinler ile mikroenkapsülasyonu
Özet
Bu çalışmada, yoğurma tekniği uygulanarak karanfil uçucu yağı 2-hidroksipropil beta-siklodekstrin (HP-β-SD)ile enkapsüle edilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen inklüzyon komplekslerinin; enkapsülasyon etkinliği, partikül büyüklüğü ve morfolojisi ile DSC analizleri yanında, faz çözünürlüğü çalışmalarıyla da HP-β-SD ve karanfil uçucu yağı arasındaki termodinamik olaylar araştırılmıştır. Ayrıca inklüzyon kompleksi ve serbest haldeki karanfil uçucu yağında antioksidan aktivite ve toplam fenolik madde analizleri yapılarak mikroenkapsülasyon işleminin bu özelliklere olumlu veya olumsuz bir etkisinin olup olmadığı da araştırılmıştır. Mikrokapsüllerin öjenol tutma etkinliği %99±0.52 olarak bulunmuştur. Mikrokapsüllerin ortalama büyüklüğü 165.87±1.65 nm ve PDI değeri 0.250±0.03 olarak belirlenmiş ve TEM görüntülerinde küresel yapıda oldukları saptanmıştır. DSC analizi ile karanfil uçucu yağının HP-β-SD kavitesinde korunduğu belirlenmiştir. Faz çözünürlüğü çalışmalarında kullanılan bütün sıcaklıklarda elde edilen termogramlar doğrusaldır. Serbest ve enkapsüle edilmiş karanfil uçucu yağının DPPH radikali yakalama aktivitesi sırasıyla %25.97±1.046 ve %29.58±0.791 olarak bulunmuştur.İstatistik değerlendirme sonucunda bu değerler arasındaki farkın istatistik olarak önemli olduğu belirlenmiştir (p<0.01). Toplam fenolik madde miktarı; serbest haldeki karanfil uçucu yağında 19.16±1.65 mg GAE/100 mg yağ iken, enkapsüle edilmiş karanfil uçucu yağında 23.26±1.52 mg GAE/100 mg yağ olmuştur. Mikrokapsül ve yağın toplam fenolik madde miktarları arasındaki farkın istatistik olarak önemli olduğu belirlenmiştir