Ankara koşullarında yalancı tüylü fiğ (Vicia dasycarpa Ten.) ve arpa (Hordeum vulgare L.) karışım oranlarının ve ekim yöntemlerinin yem verimine etkisi
Özet
Bu araştırma, Ankara koşullarında yalancı tüylü fiğ (Vicia dasycarpa Ten.) ve arpanın (Hordeum vulgare L.) farklı karışım oranlarının, farklı ekim yöntemleri altındaki verimliliklerinin incelenmesi amacıyla, 2011-2013 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Araştırma ve Uygulama alanında yürütülmüştür. Araştırma, bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlı olarak kurulmuştur. Ana parsellere farklı ekim yöntemleri (aynı sıraya, ayrı sıralara, dik sıralara ve serpme ekim); alt parsellere ise farklı karışım oranları (yalın olarak yalancı tüylü fiğ ve arpa, karışım olarak % 25 arpa+% 75 yalancı tüylü fiğ, % 50 arpa+% 50 yalancı tüylü fiğ ve % 75 arpa+% 25 yalancı tüylü fiğ) uygulanmıştır. Araştırmada doğal bitki boyu, ana sap uzunluğu, botanik kompozisyon, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, kuru madde oranı ve verimi, ham protein oranı ve verimi, karışım etkinliği (LER) incelenmiştir. İki yıllık araştırma sonuçlarına göre, en yüksek yeşil ot verimi yalın arpadan (3113.00 kg/da) elde edilmiştir. Karışım oranları içinden en yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi % 50 arpa + % 50 yalancı tüylü fiğ (sırasıyla, 2851.30 ve 712.33 kg/da) ve % 75 arpa + % 25 yalancı tüylü fiğ (sırasıyla, 2809.05 ve 700.71 kg/da) karışımlarından alınmıştır. Ekim yöntemlerinin yeşil ot ve kuru ot verimi üzerinde belirgin bir etkisi olmuştur. Dik sıralara ekim yönteminin, diğer yöntemlere göre etkisi daha yüksek olmuştur (sırasıyla, 3001.20 ve 750.57 kg/da). En düşük yeşil ot ve kuru ot verimi ise serpme ekimden alınmıştır (sırasıyla, 1989.10 ve 497.73 kg/da). En yüksek kuru madde oranı karışım oranları içerisinde % 75 arpa + % 25 yalancı tüylü fiğ (% 91.31)'den alınmıştır. En yüksek kuru madde verimi dik sıralar ekim yönteminden (601.67 kg/da) ve % 50 arpa +% 50 yalancı tüylü fiğ karışım oranından (571.58 kg/da) elde edilmiştir. Yalın yalancı tüylü fiğden en yüksek ham protein oranı elde edilirken (% 20.26), karışımlar içerisinde ise en iyi sonuç % 25 arpa +% 75 yalancı tüylü fiğ (% 15.75) karışımından sağlanmıştır. Ekim yöntemleri içerisinde en yüksek ham protein oranı aynı sıralara ekimden (% 15.96) elde edilmiştir. Karışımlar içerisinde en yüksek ham protein verimi 86.39 kg/da ve 79.62 kg/da ile sırasıyla, % 50 arpa +% 50 yalancı tüylü fiğ ve % 25 arpa + % 75 yalancı tüylü fiğ karışımlarından elde edilmiştir. Ekim yöntemlerinin ham protein verimi üzerinde önemli etkisi olmuş, dik sıralara ve aynı sıralara ekim (sırasıyla, 84.29 ve 82.88 kg/da) yöntemlerinden en yüksek sonuçlar alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre yüksek verim ve kaliteli ot elde etmek için yalancı tüylü fiğin ve arpanın % 50 oranında aynı sıralara ekilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.