Endüstriyel bitkilerin salmonella serotipleri üzerindeki antimikrobiyel etkileri
Abstract
Bu çalışmanın amacı, endüstriyel bitkilerin kullanılmayan bölümlerinden (yaprak, sap ve püskül) farklı yöntemler kullanılarak ekstrakte edilen bitkisel komponentlerin ülkemizde sık görülen ve en az 5 antibiyotiğe dirençli olan S. Infantis, S. Enteritidis ve S. Typhimurium üzerine olan antimikrobiyel etkileri araştırılmasıdır. Bu amaçla yeşil çay sapı, mısır püskülü, zeytin yaprağının metanol, etanol, su ve sıvı azot ekstraksiyonları yapılarak S. Infantis, S. Enteriditis ve S. Typhimurium üzerindeki etkileri ayrı ayrı araştırıldı. Sonuç olarak endüstriyel bitkilerin kullanılmayan bölümlerinden uygun yöntemle elde edilen ekstraktlarının Salmonella serovarları üzerinde antibakteriyel etkisi olduğu saptandı.