Polipropilen ambalajlı bisküvide raf ömrünün matematik-istatistiksel yolla belirlenmesi
Özet
Tez No İndirme Tez Künye Durumu
6704 Pdf dosyası
Polipropilen ambalajlı bisküvide raf ömrünün matematik-istatistiksel yolla belirlenmesi / Determination of shelf-life of biscuit packed in polypropylene by mathematical statistical method
Yazar:NİHAL TEMUR
Danışman: PROF. DR. AZİZ EKŞİ
Yer Bilgisi: Ankara Üniversitesi / Fen Bilimleri Enstitüsü / Tarım Ürünleri Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Konu:Gıda Mühendisliği = Food Engineering
Dizin:Ambalajlama = Packaging ; Bisküvi = Biscuit ; Depolama = Storage ; Polipropilen = Polypropylene ; Raf ömrü = Shelf life Onaylandı
Yüksek Lisans
Türkçe
1989
74 s.
35 pim. kalınlığında oryante edilmiş polipropilende (OPP) ambalajlanmış şekerli bisküvide (Petit Beurre) matematiksel-istatistiksel yöntem kullanılarak raf ömrü belirlenmiştir. Bu yöntem, gıdada kalite değişimini kârakterize eden özellikler arasındaki ilişkinin belirlenmesine dayanmaktadır. Bisküvide kalite değişim kriteri olarak nem miktarı ve duyusal özellikler (renk, tad, koku, gevreklik) tayin edilmiştir. Bulgulara göre raf ömrünü sınırlayan özellik birinci derecede nem miktarı, ikinci derecede koku ve tad, üçüncü derecede ise gevrek liktir. Nem kriterine bisküvide belirlenen raf ömrü 172 gündür.ANAHTAR KELİMELER: Bisküvi, raf ömrü, polipropilen, matematik-ista- tistiksel yöntem, oksijen geçirgenliği, su buharı geçirgenliği.