Kadastral Verilerin Değerleme Esaslı Güncellenmesi
Abstract
Taşınmaz değerlemesi objektif ve tarafsız bir şekilde, taşınmazlara ilişkin nitelik, fayda, çevre ve kullanım koşulları gibi faktörlere ilişkin verilerin doğru yöntemle analiz edilerek değerlendirilmesi suretiyle taşınmazların değerinin tespit edilmesi için yapılan işlemler bütünü olarak tanımlanabilir. Ekonominin temel taşlarından biri olan taşınmazların değerlemesi de bu önemi sebebi ile son yılların en ilgi çekici uğraş alanlarından biri olmuştur. Farklı mesleklerden çok sayıda kişinin giderek artan bir şekilde bu alanda çalışma isteği, taşınmaz değerlemesinin öneminin daha da artmasına yol açmıştır. Taşınmaz değerlemesi, içinde barındırdığı konuların birçok uzmanlık alanının birlikte çalışmasını gerektirmesi nedeniyle de, hiçbir mesleğin tek başına sahiplenemediği bir faaliyet alanı haline gelmiştir. Tanımdan yola çıkılarak taşınmaz değerlemede, taşınmazın konumunun değerini etkileyen en önemli ölçütlerden biri olduğu dikkate alınırsa, kurumsallaşmış Kadastro Müdürlükleri, Tapu Müdürlükleri ile diğer yetkili/görevli kamu idarelerinin topladığı ve kullanıma sundukları verilerin rasyonel değerlemenin yapılması sürecinde önemini anlaşılmaktadır.
Bu çalışmanın amacı, ülkenin kadastro sistemi ve taşınmaz piyasalarının temelini oluşturan kadastral verilerin değerleme esaslı güncellenmesi ile birlikte, birçok kurumda mevcut olan bilgi sistemlerinin de söz konusu yapıya entegre edilmesi zorunluluğu vurgulanmaktadır. Halen taşınmaz değerleme çalışmalarında gereksinim duyulan öznitelik ve konum verilerinin sürekli olarak ulaşılabildiği ve arazi ile üzerindeki yapılara ilişkin sağlıklı ve yeterli verilerin elde edilebildiği taşınmaz bilgi sistemi ile güncel taşınmaz alım-satım ve teminat değerlerini sağlayan tapu bilgi sisteminin tesis edilemediği ortaya konulmuştur. Taşınmaz piyasalarının şeffaflaştırılması ve kayıp-
i
kaçakların asgari düzeye çekilmesine imkan verebilecek, sürekli olarak güncellenebilen, katılımcı, entegre ve çok amaçlı taşınmaz mülkiyet sistemi verilerinin tesis edilmesi ve bütün paydaşların kullanımına sunulmasında toplumun genel menfaatinin olduğu vurgulanmalıdır.