dc.description.abstract | Proje çalışması kapsamında Türkiye’nin farklı illerinden toplam 384 adet beyaz peynir
temin edilmiş olup, bu örneklerde koagülaz pozitif Staphylococcus aureus varlığının
araştırılması amaçlanmıştır. 276 peynir örneğinde tipik koloni varlığı tespit edilmiştir.
Biyokimyasal ve moleküler çalışmalar sonucunda 85 adet izolat, S. aureus olarak tanımlanmıştır.
S. aureus olarak tanımlanan suşlarda, ayrıca bu suşa özgü olarak tanımlanan nuc gen bölgesi
varlığı araştırılmış ve 85 suşun hepsinde bu gen bölgesinin varlığı belirlenmiştir. Proje çalışması
kapsamında beyaz peynirlerden S. aureus izole etme oranımız %22,14 olarak saptanmıştır. 85 S.
aureus suşunun 21 farklı antibiyotiğe karşı dirençlilik düzeyleri disk difüzyon yöntemi
kullanılarak saptanmıştır. S. aureus suşlarının dirençlilik oranları penisilin G’ye %85, ampisiline
%73, oksasiline %64, sefoksitine %52, klindamisine %51, gentamisine %32, streptomisine %28,
kanamisine %28, eritromisine %22, rifampisine %21, vankomisine %19, sefazoline%15,
netilmisine %9, enrofloksasine %6, tetrasikline %6, siprofloksasine %5, azitromisine %2,
trimetoprime %2 ve norfloksasine %2 olarak belirlenmiştir. Doksisiklin ve kloramfenikole
dirençlilik saptanmamıştır. Çoklu antibiyotik dirençlilik oranı ise %75,29 olarak hesaplanmıştır. | tr_TR |