Yaban mersini posasının antioksidan kapasitesi ve trans-resveratrol derişimi üzerine ses ötesi dalgaların etkisinin incelenmesi
Abstract
Tıpta bir yandan hastalıkların tedavisinde yeni olanaklar araştırırken, öte yandan da
sağlıklı bir yaşam sürdürme, hastalıkları önleme yolunda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Bu
alanda en yoğun çalışmalar beslenme üzerinedir. Bu alanda üzüm, nar, kızılcık, yaban mersini
gibi koyu renkli meyvelere antioksidan kapasitelerinin yüksek olması nedeniyle ilgi giderek
artmaktadır. Bitkilerin biyotik veya abiyotik bir stres faktörü ile karşılaştıklarında
fitoaleksinleri sentezlerler. Fitoaleksinler vücudumuzda gerçekleşen biyokimyasal tepkimeler
sonucu oluşan serbest radikallerin zararlı etkilerini en aza indirmek için kullanılırlar. En
önemli fitoaleksinler antosiyaninler ve fenolik bileşikler (örneğin trans-resveratrol) sayılabilir.
Siyah ve kırmızı taneli (yaban mersini, üzüm vb.) meyve türleri, trans-resveratrol içeren
bitkiler arasında en kolay ulaşılabilen ve yaygın olarak tüketilen grubu oluşturmaktadır. Bu
nedenle yaban mersini meyvesinin sağlıklı yaşam için doğal ek besin olarak kullanılmaktadır.
Projede kullanılan patriot türü yaban mersini posasının toplam fenolik madde miktarı
114 mg GAE /g yaş posa, antioksidan aktivitesi % 75, trans-resveratrol derişimi 0.250 mg
trans-resveratrol/g yaş posa bulunmuştur. Aynı örneğe abiyotik uyarıcı olarak ses ötesi dalga
uygulaması yapıldıktan sonra bu değerler arasında en iyi sonucun 1.günde elde edildiği
bulunmuştur. Bu değerler sırasıyla 44 mg GAE /g yaş posa, % 59 ve 1.125 mg transresveratrol/g yaş posa’dır.