Bölüm "Gıda Mühendisliği" 01-YÜKSEK LİSANS TEZLERİ için listeleme
Toplam kayıt 102, listelenen: 1-20
-
Ankara keçisinden üretilen Ankara erkeç pastırması çeşitlerinin kalite özellikleri
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)In this study, some physical, chemical and sensory quality characteristics of Ankara Erkeç Pastırma registered with geographical indication were examined. For this purpose, four Ankara Erkeç Pastırma types (leg, breast, ... -
Ankara'da satışa sunulan probiyotik gıdalardan izole edilen laktik asit bakterilerinin antibiyotik dirençlilik düzeyinin belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu çalışmada 18 farklı markaya ait parti numaraları ve son kullanma tarihleri birbirinden farklı olan, 37 çeşit probiyotik süt ürünü ile 10 çeşit probiyotik gıda takviyesi olmak üzere toplam 80 örnek Lactobacillus spp. ve ... -
Aseptik torba ambalajlı domates salçasının depolama sırasındaki kalite değişimi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)Bu araştırmada; aseptik ambalajlı domates salçasının kalite değişiminin ve buna bağlı olarak raf ömrünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bunun için domates salçası örnekleri 3 farklı sıcaklıkta (20?C, 28?C ve 37?C) depolanmış ... -
Asitliği düzenlemek amacıyla limon suyu eklenen karadut sularının antosiyanin stabilitesi üzerine tarçın, zencefil ve karanfil ekstraktlarının etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020)Bu çalışmanın amacı; sitrik asit kaynağı olarak doğal limon suyu, kopigment olarak bitkisel kaynaklardan (tarçın, zencefil, karanfil, biberiye, mercanköşk ve nar kabuğu) elde edilen fenolik ekstraktların karadut nektarlarına ... -
Aygut'un coğrafi işaret tescili kapsamında değerlendirilmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Aygut, Kastamonu ilinin Tosya ilçesinde uzun yıllardan beri geleneksel olarak üretilen fermente bir süt ürünüdür. Bu araştırmada Aygut'un geleneksel üretim metodu ve bileşimi hakkında bilgiler verilmiş, bazı fiziksel ve ... -
Bazı anaerobik bakterilerin alkali proteazlarının özelliklerinin belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)Bu çalışmada bir anaerobik arıtma sisteminden alınan çamur örneklerinden izole edilen bir bakteri izolatının alkali proteazının özellikleri belirlenmiştir. İzolatın ekstrem termofil, anaerobik, gram negatif ve çomak şeklinde ... -
Bazı enzimlerin bisküvi kalitesi üzerine etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003)The protease, a-amylase and hemicellulase enzymes are added in to doughs very often to facilitate to dough machinebility and to effect to the final products quality properties. Because of the effect of the protease, a-amylase ... -
Bazı fermente ürünlerden izole edilen Pediococcus suşlarının ürettiği laktik asit ve diasetil miktarlarının belirlenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Bu tez çalışmasında geleneksel yöntemlerle üretilmiş çeşitli fermente ürünlerden Pedioccocus suşlarının izolasyonu, bu suşların hem biyokimyasal testlerle hem de 16S rRNA moleküler yöntemle tanımlanması yapılmış olup, ... -
Bazı gıdalarda clostridium perfringens varlığının araştırılması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014)Bu tez çalışmasında Ankara ve Aksaray piyasasından satın alınan hazır gıdalarda Clostridium perfringens varlığının ve sayısının tespiti amaçlanmıştır. Araştırmada Ankara ve Aksaray'daki farklı satış yerlerinden alınan 68 ... -
Bazı laktik asit bakterilerinin ekzopolisakkarit (EPS) üretimi yönünden incelenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011)In this study, 10 lactic acid bacteria strains?s EPS production examined which are selected from 154 bacteria in Food Engineering Department of Ankara University collection about their ropiness properties. The fermantation ... -
Bazı zeytin çeşitlerinden elde edilen yağların oksidasyon stabilitelerinin araştırılması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008)This study, was carried out on oxidation stability of natural virgin olive oil samples that obtained Edremit and Memecik cultivars which grown twelve various location. Olive oil samples used in this research, were selected ... -
Beyaz peynir örneklerinde Staphylococcus aureus'un farklı selektif besiyerlerinde sayımı ve tanımlanması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)In this study first of all, the enumeration results which are obtained from three selective mediafor S. aureus enumeration, are compared. Compared to Baird Parker Agar and Mannitol SaltAgar media, the enumeration results ... -
Beyaz, yeşil ve siyah çay özütlerinin ayçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)The aim of this study; to evaluate the oxidation inhibition performances of three different tea sample extracts (white, green and black tea) in sunflower oil. First of all, phenolic substance analysis was applied to the ... -
Biberiye ve kekik ekstraktları uygulanmış doğal kılıfların taze sosis (merguez) kalite özelliklerine etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2023)Çalışmanın amacı, taze sosislerin (merguez) fizikokimyasal, kimyasal, mikrobiyolojik ve duyusal kalitesine, dolum öncesi doğal kılıfların biberiye ve kekik ekstraktları ile muamele edilmesinin etkisini soğuk koşullarda ... -
Bitki kaynaklı laktik asit bakterilerinin proteolitik aktivitelerinin geliştirilmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2014) -
Çiğ sütte pseudomonas aeruginosa sayımı için yöntem modifikasyonları üzerine çalışmalar
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006)STUDİES ON METHOD MODİFİCATİONS FOR ENUMERATİON OFPseudomonas aeruginosa İN RAW MİLKAylin AKOĞLUAnkara UniverstyGraduate School of Natural and Applied SciencesDepartment of Food EngineeringSupervisor: Prof. Dr. A. Kadir ... -
Dezenfeksiyon işleminin suların anyonik ve katyonik bileşimine etkisi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)Bu çalışmada su kirleticilerinden demir (Fe) ve manganın (Mn) ozonlama ve filtrasyon teknikleri ile giderim olanakları araştırılmıştır. İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik'de içme sularında izin verilen Fe ... -
Doğal antimikrobiyel bileşiklerin Listeria monocytogenes suşları üzerindeki etkisinin araştırılması
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)In this study, antimicrobial activity of 29 strains of Listeria monocytogenes strains isolated from ready-to-eat foods against vinegar samples both traditionally produced and commercially produced from different raw ... -
Doğal antimikrobiyel bileşiklerin Listeria monocytogenes suşları üzerindeki etkisinin araştırılması
(Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 2021)In this study, antimicrobial activity of 29 strains of Listeria monocytogenes strains isolated from ready-to-eat foods against vinegar samples both traditionally produced and commercially produced from different raw ... -
Domates, kabak ve patlıcanın kurutma karakteristiklerinin belirlenmesi ve modellenmesi
(Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013)