Kinoa (chenopodium quinoa willd.) üzerine bir derleme
Tarih
2019Yazar
Dağ, Şüheda Rumeysa Osmanlıoğlu
Özkan, Ayşe Mine Gençler
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Kinoa (Chenopodium quinoa Willd.) geleneksel olarak Güney Amerika kültürleri
tarafından binlerce yıldır tüketilen ve günümüzde dünya genelinde işlevsel bir gıda olarak dikkat çeken tahıl
benzeri (pseudocereal) bir bitkidir. Yüksek miktarda içerdiği protein, lipid, lif, vitamin ve minerallerin yanı sıra
mükemmel bir esansiyel amino asit dengesine sahiptir. Kinoanın saponinler, fitosteroller, fitoekdisteroitler,
fenolikler, betalinler ve glisin betain gibi çok sayıda fitokimyasal madde içerdiği bulunmuştur. Bu bileşikler,
metabolik, kardiyovasküler ve gastrointestinal sağlık üzerine faydalı etkiler gösterebilir. Kinoanın biyolojik
özelliklerini tam olarak anlayabilmek için klinik çalışmları da kapsayacak şekilde fitokimyasal biyoyararlanımı,
etki mekanizmaları ve etkileşimleri üzerinde daha çok araştırma yapılması gerekmektedir.