Search
Now showing items 1-10 of 394
Pediococcus acidilactici PBF suşu tarafından üretilen bakteriyosinin karakterizasyonu ve saflaştırılması
Laktik asit bakterileri gıda endüstrisinde starter kültür olarak kullanılmaları, pilazmid tarafından kodlanan bakteriyosin üretim özelliklerinden dolayı gıdalarda raf ömrünü uzatmak için potansiyel biyolojik koruyucu rolüne ...
Ozon, klor ve hidrojen peroksit uygulamalarının pazıda klorofil miktarı üzerine etkileri
Minimal islem görmüs meyve ve sebzelerin tüketimi gelismis ülkelerde sürekli artıs göstermektedir. Bu teknikte ürünlerin raf ömrü, çesitli yıkama uygulamaları ile uzatılmaktadır. Klor meyve ve sebzelerin sterilizasyonunda ...
Sucukta üretim sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişmelere üretim sıcaklığının ve starter kültürün etkisi
Çalışmada, sucukta üretim sırasında meydana gelen mikrobiyolojik ve biyokimyasal değişmelere starter kültürlerin ve üretim sıcaklığının etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, starter kültür içermeyen (kontrol) ve Pediococcus ...
Trans yağ asitlerinin hamur ve bisküvilerin reolojik ve tekstürel özellikleri üzerine etkisi
Araştırma 2008-2009 yılları arasında A.Ü. Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Yağ Teknolojisi laboratuvarlarında yürütülmüştür. Bu çalışmada trans yağ asitlerinin hamur ve bisküvilerin reolojik ve ...
Yarı markov süreçleri üzerine bir çalışma
Bu çalışmada, ekransız ve bir ekranlı yarı-Markov süreçleri olarak adlandırılan özel stokastik süreçler ele alınmıştır. Bu süreçler üzerine literatürde yapılan çalışmalardan kısaca bahsedilmiş ve sıfır seviyesinde yansıtan ...
İki ve üç boyutlu cisimlerin Voronoi diyagramlarının çıkarılması ve Delaunay mozaiklemesinin gerçekleştirilmesi
Voronoi diyagramları ve Delaunay üçgenlemesi birçok bilim dalında kullanım alanı bulmuş önemli uygulamalı geometri araçlarıdır. Bu tez çalışmasında bu iki yapının arka planı incelenmekle beraber bu yapıların gerçek hayat ...
Fesleğenin (Ocimum Basilicum) fenolik madde dağılımı ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi
Bu çalışmada fesleğenlerin fenolik maddeleri HPLC yöntemi ile belirlenmiş ve incelenen parametrelerin; bu bileşenlerin miktar ve dağılımları üzerine etkisi ortaya konulmuştur. Ayrıca bu fesleğenlerin antioksidan aktiviteleri ...
Düşük yağlı hamburger üretiminde limon lifi kullanım olanağı
Bu çalışmada %10, %15 ,%20 yağ içeren standart hamburger köftesi formülasyonlarına %0, %2, %4 ve %6 oranlarında limon lifi ilave edilmiştir. Farklı oranlarda eklenen limon lifi ve yağın hamburger köftelerinin kimyasal ...
Bazı yabani korunga türlerinin ex vitro hızlı çoğaltımı
Araştırmanın amacı, korunga bitkisinin in vitro kültür ortamı taklit edilerek sıvı besin maddeleri ve bitki büyüme düzenleyicilerinin bir arada kullanımı ile ex vitro şartlarda çelik materyalinden kısa sürede köklendirilmesidir.Bu ...
Çorum ili ekolojik koşullarında makarnalık buğday üretimi
Çorum İli Ortakuzey Geçit Kuşağı’nda yer almaktadır. Çorum’un buğday ekiliş ve üretimi 1990’lı yıllardan günümüze değişmiştir.İklim faktörleri bakımından Çorum İli genel olarak makarnalık buğday üretimine elverişlidir. ...