Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTürkoğlu, Mesut
dc.contributor.authorKılıç, Firdes
dc.date.accessioned2019-12-30T07:32:06Z
dc.date.available2019-12-30T07:32:06Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/69105
dc.description.abstractBu çalışmada, alternatif yetiştirme sistemlerinden elde edilen tavukçuluk ürünlerinin tüketimi üzerine insani gelişme endeksi bölge grupları, meslek, öğrenim ve gelir gruplarının etkisini belirlemek için Ankara ilinde ikamet eden tüketicilerle anket çalışması yapılmıştır. Ankara ilinin tüm ilçelerinde toplam 435 adet anket yapılmıştır. Anket katılımcılarının %63'ü erkek, %37'si kadındır. Aktif yaş grubu olarak kabul edilen 18-54 yaş aralığındaki katılımcıların oranı %88.7'dir. Tüketicilerin %69.9'unun tavuk eti satın alma noktası olarak süpermarketleri ve %92'sinin 'Tanınmış marka ve ambalajlı' olarak tavuk eti satın almayı tercih ettikleri saptanmıştır. Ankete katılanların %47.1'inin organik tavukçuluk ürünleri ve %64.6'sının serbest gezen tavuk eti hakkında bilgi sahibi olduğu tespit edilmiştir. Tavuk ürünlerinin tüketimi üzerine insani gelişme endeksi bölge grupları, öğrenim düzeyi, meslek grupları ve gelir düzeyi bakımından farklılıklar önemli bulunmuştur (P<0.05). Bununla birlikte, alternatif yetiştirme sistemleri ile etlik piliç üretimi yapan işletmelerin yapısal durumlarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Tüketici tercihi, doğal ve sağlıklı gıda üretmek ankete konu olan işletmelerin serbest gezen ve/veya organik tavukçuluk yapmalarının ana nedenleridir. Çalışma sonucunda, alternatif yetiştirme sistemlerinden elde edilen ürünlere tüketici talebinin giderek arttığı belirlenmiştir. Aynı zamanda işletmeler pazarlama konusunda çok sorun yaşamadıklarını, her işletmede olan bazı sıkıntılara rağmen alternatif yetiştirme sistemlerine devam edeceklerini belirtmişlerdir. Ayrıca Avrupa Birliği standartlarına uygun, alternatif yetiştirme sistemlerinde kullanılabilecek bir model geliştirilmeye çalışılmıştır. Çevre koruma, hayvan refahı, gıda güvenliğini sağlamaya yönelik çalışmalara paralel olarak alternatif yetiştirme sistemleri Avrupa Birliğine uyum sürecinde olan ülkemiz için avantaj olarak değerlendirilmelidir. In this study, in order to determine the effect of human development index region groups, profession, education and income groups on consumption of poultry products obtained from alternative raising systems, a survey was conducted with consumers living in Ankara province. A total of 435 questionnaires were conducted in all districts of Ankara. The rate of male respondent was 63% and female respondent was 37% of survey. The rate of participants within the 18-54 age range which are classified as active age group is %88.7. It was determined that 69.9% of surveyed consumers prefer to buy chicken meat from supermarkets and %92 of surveyed consumers prefer to buy chicken meat as 'a well-known brand and packaged'. It was found that 47.1% of the participants had information about organic poultry products and 64.6% of the participants had information about free-range chicken meat. Significant differences were found in human development index region groups, education level, profession groups and income level on consumption of poultry products (P<0.05). In addition, it was aimed to reveal the structural conditions of the broiler breeder farms manufacturing with alternative raising systems. Consumer choice, produce natural and healthy food are the main reasons for making free-range and/or organic broiler raising of farms that are subject to this survey. As a result of the study, it was determined that consumer demand for obtained products from alternative raising systems increased gradually. At the same time, farms stated that they did not have much problems in marketing, and they reported that they would continue alternative raising systems despite some difficulties. In addition, a model has been tried to be developed which can be used in alternative raising systems in accordance with European Union standards. Alternative raising systems should be considered as an advantage for our country, which is in the process of accession to the European Union, in parallel with the efforts to ensure environmental protection, animal welfare and food safety.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsütr_TR
dc.subjectEtlik piliçtr_TR
dc.subjectOrganik yetiştiriciliktr_TR
dc.subjectPazarlamatr_TR
dc.subjectBroilertr_TR
dc.subjectOrganic farmintr_TR
dc.subjectProductiontr_TR
dc.titleTürkiye'de etlik piliç üretiminde alternatif üretim sistemlerinin yapısal durum analizi ve tüketici eğilimleri çerçevesinde üretimin modellenmesitr_TR
dc.title.alternativeStructural analysis of alternative production systems in broiler production in Turkey and modeling of production in the context of consumer trendstr_TR
dc.typedoctoralThesistr_TR
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesitr_TR
dc.identifier.startpage01tr_TR
dc.identifier.endpage221tr_TR
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster