Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorPoyrazoğlu, Ender Sinan
dc.contributor.authorCan, Yelda
dc.date.accessioned2019-12-19T08:51:55Z
dc.date.available2019-12-19T08:51:55Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/68831
dc.description.abstractBu çalıĢmada, siyah çaylardaki sınıflandırmanın aroma bileĢenleri üzerine etkisini araĢtırmak amacıyla farklı sınıf siyah çaylardaki aroma bileĢenlerinin GC-MS tekniği ile bileĢimi incelenmiĢ; araĢtırma sırasında elde edilen veriler, deneme desenine uygun olarak hazırlanan çizelgeler halinde SPSS 22.0 programında tek yönlü varyans analizine tabi tutulmuĢtur. Materyal olarak Çay ĠĢletmeleri Genel Müdürlüğü‟nden temin edilen 7 farklı sınıf siyah çay kullanılmıĢtır. ÇalıĢma 7 farklı sınıf çay, 1 pasaj, 3 tekerrür olmak üzere (7x1x3) 28 örnek üzerinde yapılmıĢtır. GC-MS sistemine desorbsiyon ile aktarılacak olan çay örneklerindeki uçucu bileĢenlerin hazırlanmasında HS-SPME analiz yöntemi kullanılmıĢtır. Analiz için kullanılacak fiber 200 °C‟de 20 dakika süresince GC-MS enjeksiyon bloğunda ĢartlandırılmıĢtır. Katı faz mikro ekstraksiyonu (SPME) gerçekleĢtirmek için GC-MS de tutulan fiber örnek ĢiĢesinin üst kısmında tutulmuĢtur ve ekstraksiyon 80 °C‟de 60 dakika sürdürülmüĢtür. Daha sonra fiber, enjeksiyon bloğunda 10 dakika tutularak fiberdeki uçucu bileĢenler GC-MS sistemine desorbsiyon ile aktarılmıĢtır. GC-MS kullanılarak analiz edilen aroma bileĢenlerinden 7 farklı sınıf siyah çayda majör bileĢenler olarak β-iyonon ( %8.38-% 6.11), bilinmeyen10 (% 7.88-% 4.28), bilinmeyen1 (% 9.84-% 0), hekzadekan (% 6.57-% 3.51), tetradekan (% 5.15-% 3.49), 2-metil-bütanal (% 2.71-% 4.42), 2-pentilfuran (% 3.50-% 2.43), 6,10-dimetil-5,9-undekadien-2-on (% 3.23-% 2.43) tespit edilmiĢtir. Farklı sınıf siyah çay örnekleri arasında en yüksek β-iyonon (% 8.38), bilinmeyen1 (% 9.84) değerleri 4. Sınıf siyah çayda saptanmıĢtır. Siyah çayın aromatik ve kalite özelliğinin belirlemek için aroma bileĢikleri iki grup altında toplanmaktadır. Grup I siyah çaya yavan, çimensi bir aroma verirken; grup II çaya hoĢ, beğenilen bir çiçeksi, meyvemsi aroma notu vermektedir. β-iyonon aroma bileĢeni grup II de yer aldığından dolayı bu çalıĢmada kullanılan 7 farklı sınıf siyah çayın hepsinin çiçeksi ve meyvemsi bir aromaya sahip olduğu söylenebilir. In this study, the composition of aroma components of different classes of black teas were investigated with the GC-MS technique with the aim of researching the effect of aroma components on classification of black teas. The data obtained in the research were prepared in tables according to the experimental pattern, analyzed with one-way analysis of variance using the SPSS 22.0 program. 7 different classes of black tea were obtained from the General Directorate of Tea Enterprises. The study used 7 different classes of tea with 1 passages, 3 repetitions (7x1x3) for 21 samples. The HS-SPME analysis method was used to prepare the volatile compounds in tea samples for transfer to the GC-MS system via desorption. The fiber used for analysis was conditioned on a GC-MS injection block for 20 minutes at 200 °C. The fiber was held in the upper portion of the sample vial and extraction lasted 60 minutes at 80 °C to complete solid phase micro extraction (SPME). Then, the fiber was held on the injection block for 10 minutes and volatile compounds on the fiber were transferred into the GC-MS system via desorption. The major composition of aroma components analyzed with GC-MS in 7 different classes of black tea were identified as beta-ionone (8.38 %-6.11 %), unknown 10 (7.88 %-4.28 %), unknown 1 (9.84 %-0 %), hexadecane (6.57 %-3.51 %), tetradecane (5.15 %-3.49 %), 2-methyl-butanol (2.71 %-4.42 %), 2- pentylfuran (3.50 %-2.43 %), 6,10-dimethyl-5,9-undecadien-2-one (3.23 %-2.43 %). Among the different black tea classes, the highest β-ionone (8.38 %), unknown 1 (9.84 %) values were identified in the 4th class black tea. Aroma compounds can be collected in two groups to determine the aromatic and quality characteristics of black tea. Group I black teas have a bland, grass aroma, while Group II teas have a pleasant, desirable flowery, fruity aroma note. As the β-ionone aroma compound is found in Group II, all 7 black teas used in this study may be said to have flowery and fruity aroma.tr_TR
dc.language.isotrtr_TR
dc.subjectSiyah çaytr_TR
dc.subjectAroma bileşenleritr_TR
dc.subjectSınıflandırmatr_TR
dc.subjectBlack teatr_TR
dc.subjectAroma componentstr_TR
dc.subjectClassificationtr_TR
dc.titleSiyah çaylarda sınıflandırmanın aroma bileşenleri üzerine etkisitr_TR
dc.title.alternativeEffects of aroma compounds on black teas classificationtr_TR
dc.typemasterThesistr_TR
dc.contributor.departmentMühendislik Fakültesitr_TR
dc.identifier.startpage01tr_TR
dc.identifier.endpage91tr_TR
dc.relation.publicationcategoryTeztr_TR


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster