Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinden yeni yöntemlerle fenolik bileşenlerin ekstraksiyonu ve gilaburu tozunun mikroenkapsülasyonu
Özet
Bu çalışmanın ilk kısmında Gilaburu (Viburnum opulus L.) meyvesinden fenolik bileşiklerin ekstraksiyonu araştırılmıştır. Ultrason destekli ekstraksiyonda ekstraksiyon süresinin (1-10-20-30-60 dakika), ultrason gücünün (14 W, 35 W ve 56 W) ve katı:solvent oranının (5:100, 10:100, ve 15:100 g:mL), mikrodalga destekli ekstraksiyonda ise ekstraksiyon süresinin (1-5-10-15-20-30-40-60-120 dakika), mikrodalga gücünün (90 W, 180 W, 270 W, 360 W ve 450 W) ve katı:solvent oranının (5:100, 10:100, ve 15:100 g:mL) toplam fenolik madde miktarı (TFM), antioksidan kapasitesi ve renk değerleri (L*, a*, b*, ∆E*) üzerine etkileri incelenmiştir. Ultrason destekli ekstraksiyon işleminde optimum ekstrakt (54,55±4,11 mg GAE/ g km ve 4,91±0,51 mg DPPH/ g km) ekstraksiyon süresi 30 dakika, katı:solvent oranı 5:100 g/ml ve 35 W ultrason gücünde elde edilmişken mikrodalga destekli ekstraksiyonda (71,52±4,16 mg GAE/ g km ve 14,45±1,09 mg DPPH/g km) 15 dakika 360 W ve 5:100 katı:solvent oranında elde edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise Gilaburu tozunun enkapsülasyonu çalışılmıştır. Farklı kaplama maddelerinin (maltodekstrin, gam arabik), ultrasonikasyon sürelerinin (10, 20 ve 30 dak.), çekirdek:kaplama maddesi oranlarının (1:10, 1:20 ve 1:30) mikroenkapsüllerin enkapsülasyon verimi, antioksidan aktivitesi, çözünürlük değeri, yığın yoğunluğu ve renk değerleri (L*, a*, b*, ∆E*) üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Enkapsülasyon için optimum koşullar ultrasonikasyonsüresi 20 dakika, kaplama maddesi çeşidi gam arabik ve çekirdek:kaplama oranı 1:30 olarak tespit edilmiştir.