Ayçiçek yağının oksidasyon stabilitesi üzerine çeşitli tohum ekstraktlarının etkisi
Özet
Özet: Keten, kişniş, ısırganotu ve çörekotu tohumlarının alkol ekstraktları ile kişniş ve çörekotu tohumlarının uçucu yağları, rafine ayçiçek yağına 500, 1000, 2000 ppm dozlarında ilave edilmiştir. Bunların, ayçiçek yağının oksidatif stabilitesi üzerine etkileri; Ransimat yöntemi, peroksit sayısı değeri ve konjugasyon ile değerlendirilmiştir. Ransimat yöntemi sonuçlarına göre çörekotunun alkol ekstraktı dışındakiler de zayıf bir etki görülmüştür. Fırın testi 60 oC sıcaklıkta yapılmış, peroksit sayısı değeri ve konjuge dien ve trien içeriği ile izlenmiştir. Fırın testi sonuçları 2000 ppm kişniş, 500 ve 1000 ppm çörekotu, 500 ve 1000 ppm ısırganotu ile 1000 ve 2000 ppm keten tohumu alkol ekstraktlarının ayçiçek yağının oksidatif stabilitesini artırdığını göstermiştir. Buna karşın, 500 ve 1000 ppm kişniş ve 2000 ppm çörekotu alkol ekstraktları prooksidan aktivite göstermiştir. Kişniş ve çörekotu uçucu yağları aktivite göstermemiştir. Fırın testi sonuçları analiz edilerek, 2000 ppm kişniş, 1000 ppm çörekotu, 1000 ppm keten tohumu, 500 ppm ısırganotu alkol ekstraktı ve 2000 ppm çörekotu, 1000 ppm kişniş uçucu yağı ayçiçek yağına ilave edilmiş ve oda koşullarında onaltı (16)hafta boyunca depolanmıştır. Depolama süresi boyunca meydana gelen oksidasyon peroksit sayısı ile izlenmiş ve yalnızca çörekotu alkol ekstraktında antioksidan aktivite saptanmıştır.Abstract: Alcohol extracts of linseed, coriander, nettle and nigella seeds and volatile oils of coriander and nigella seeds were added to refined sunflower oil as 500, 1000 and 2000 ppm. Their effects’ on oxidative stability of sunflower oil was determined by Rancimat Method, peroxide value and conjugation. According to Rancimat method, except nigella seeds’ alcohol extract, the others showed slight effects. Oven test at 60 oC was followed by peroxide value and conjugated dien and trien contents. The oven test results showed that 2000 ppm coriander, 500 and 1000 ppm of nigella, 500 and 1000 ppm of nettle and 1000 and 2000 ppm of linseed alcohol extracts increased oxidative stability of sunflower oil. Hovewer, a prooxidant activity was observed using 500 and 1000 ppm of coriander and 2000 ppm of nigella seeds’ alcohol extracts. Volatile oils of coriander and nigella seeds showed no activity. After analyzing oven test results, 2000 ppm coriander, 1000 ppm nigella, 1000 ppm linseed, 500 ppm nettle’s alcohol extracts and 2000 ppm nigella, 1000 ppm coriander seed’s volatile oils were added to sunflower oil and stored at ambient temperature during sixteen weeks. Oxidation was followed by peroxide value during storage and only nigella seed’s alcohol extract has shown antioxidant activity.