MİKRODALGA RESEPTÖRLERİN KÖMÜR SIVILAŞTIRMASINA ETKİSİ
Özet
Zonguldak bitümlü kömürü ile Tunçbilek, Muğla-Yatağan ve Beypazarı linyitlerinin mikrodalga ısıtma ile tetralinde sıvılaştırılmasına CuO, V2O5 ve TiO2 katalizörlerinin (reseptörlerinin) ve tepkime süresinin etkileri incelenmiştir. Sıvılaştırma deneyleri modifiye edilmiş mikrodalga fırında geri soğutucu altında gerçekleştirilmiştir. Ürün dağılımına reaksiyon süresinin etkisi incelendiğinde, mikrodalga reseptörlerinin kullanıldığı şartlarda, sıvı ürün oluşum mekanizmasının orijinal kömürlere kıyasla farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Reaksiyon ortamına mikrodalga reseptörleri ilave edildiğinde, Zonguldak bitümlü kömüründe her üç reseptörle de, sıvı ürün veriminde orijinal kömüre göre bir artış gözlenmemiştir. Buna karşılık, Tunçbilek, Beypazarı ve Muğla-Yatağan linyitlerinde reseptörlerin ilavesi sıvı ürün verimini, orijinal kömürlerin sıvı ürün verimine göre artırmıştır. Sıvı ürün veriminin reseptörlere göre artış sırası Tunçbilek ve Muğla-Yatağan linyitinde CuO>V2O5>TiO2; Beypazarı linytinde V2O5>CuO>TiO2 şeklinde olmuştur. Mikrodalga ısıtma ile tetralinde kömürlerin sıvılaştırılması sonucunda elde edilen yağların GC/MS analizleri yapılmıştır. Yağ fraksiyonlarının daha önceki benzer çalışmalarda tanımlanan kondense aromatik yapılarla beraber bu yapıların oksijenli bileşiklerini de içerdiği gözlenmiştir.