PİYASADA SATIŞA SUNULAN BAZI BİTKİSEL ÇAYLARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ
Göster/ Aç
Tarih
2006Yazar
AYHAN, Kamuran (Proje Yürütücüsü)
KAYA, Didem Bahar (Ortak Yazar)
Mühendislik Fakültesi
Üst veri
Tüm öğe kaydını gösterÖzet
Araştırmada Ankara, Bolu ve Mersin illerinden alınan 56 adet açık, naylon ambalajlı veya poşet bitki çayı örneklerinde toplam mezofilik aerobik bakteri (TMAB), toplam maya-küf, toplam aerobik sporlu bakteri, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ve koliform grubu bakterilerin sayısı ile Salmonella spp. varlığı incelenmiştir. Analizler sonucunda Ankara ilinden alınan 33 adet örnekte ve özellikle naylon ambalajlı veya karton ambalajlı poşet çaylarda TMAB sayıları en yüksek olarak, Mersin ilinden sağlanan 15 adet çayda ise en düşük olarak belirlenmiştir. İncelenen 56 adet çayda bulunan TMAB sayıları, örneklerin % 5' i 102 kob/g, % 34 ü 103 kob/g, % 21 i 104 kob/g, % 23 ü 105 kob/g, % 11 i 106 kob\\\\g ve % 5 i 107 kob/g düzeyinde bulunmuştur. Örneklerdeki toplam küf sayısı 102 -105 kob/g arasında değişiklik göstermiştir. Diğer yandan, örneklerin % 48 inde aerobik sporlu bakteri bulunmazken, % 28,5, % 12,5, % 9 ve % 2' sinde sırasıyla 101 kob/g, 102 kob/g, 103 kob/g ve 104 kob/g olduğu anlaşılmıştır. Örneklerin hiç birinde Staphylococcus aureus bulunmamıştır. İncelenen bitki çaylarının 27 adedinde koliform grubu bakteri saptanmış olup, bunların 9 adedinde sayının 1,1. 103 EMS/g düzeyinde olduğu gözlenmiştir. Daha önemlisi, örneklerden 13 tanesinde (3,63,6.103 EMS/g) Escherichia coli bulunurken, bir tanesinde (Rezene P2) Salmonella spp. varlığı saptanmıştır. Örneklerdeki mikrobiyel floranın ve mikroorganizma sayısının yörelere göre farklılığının hasat, işleme, depolama, nakliyat ve ambalajlama sırasındaki kontaminasyondan kaynaklanabileceği, bitkisel çayların mikrobiyolojik kalitesinin hasattan tüketime dek kontrol edilmesi gerektiği düşünülmektedir.