KOYULAŞTIRILMIŞ SÜT VE SÜT TOZLARININ AFLATOKSİN M1 İÇERİKLERİNE PROSES AŞAMALARI VE DEPOLAMANIN ETKİSİ
Özet
Planlanan bu çalışmada yapay yolla iki farklı düzeyde (1,5 ve 3,5 µg/L) AFM1 ile kontamine edilmiş sütlerden koyulaştırılmış süt ve sprey kurutma ile yağsız süttozları üretilerek proses aşamalarının M1 içeriklerine olası etkileri belirlenmiştir. Araştırmada, 1,5 µg/L AFM1 katkılı sütler için pastörizasyon, koyulaştırma ve kurutmanın sütlerin AFM1 içeriklerinde sırasıyla % 15,93, % 40,12 ve % 67,57'lik bir kayba neden olduğu, 3,5 µg/L AFM1 katkılı sütler için ise M1 kayıplarının sırasıyla % 11,71, % 34,55 ve % 58,69 olduğu tespit edilmiştir. Anılan kayıplar istatistiksel bakımdan P0,01 düzeyinde önemli bulunmuştur. Depolama süresi (3 ve 6 aylık) sonrasında 1,5 µg/L AFM1 katkılı sütlerden üretilen süttozlarının AFM1 içeriklerinde sırasıyla % 1,43 ve % 5,18'lik bir azalış saptanırken 3,5 µg/L AFM1 katkılı sütlerden üretilen süttozlarının M1 içeriklerinde söz konusu azalışlar % 1,48 ve % 3,82 düzeyinde tespit edilmiştir. İstatistiksel bakımdan değerlendirildiğinde 3 ve 6 aylık depolama sonrasında görülen değişimlerin önemsiz (p0,05 ve p0,01) olduğu belirlenmiştir.