Fertilizing ability of short-term preserved spermatozoa Abant trout (Salmo trutta abanticus T, 1954)
Abstract
The objective of this experiment was to evaluate spermatological parameters and fertilizing ability of short term
stored semen in different extenders from endemic Abant trout (Salmo trutta abanticus T,1954). Semen was collected from 30 adult
males by the hand stripping method without anesthesia. Having determined the main spermatological properties (volume, motility,
movement duration, concentration and pH), the pooled samples were diluted at a 1:2 ratio with two extenders (0.3 M glucose or
Ringer solution). The diluted semen was stored for 48 hours at 4°C. Following the cooled storage, motility of the spermatozoa was
evaluated after 24 and 48 hours regarding the post-cooled period. Dry fertilization technique was used for the fertilization trials. Eggs
were pooled from 30 females by the hand stripping method. Fertilization took place in dry plastic dishes and 600 eggs were used in
each fertilization trial. The sperm-egg ratio was approximately 0.25x106
sperm/egg. After swelling, eggs were rinsed with hatchery
water (7o
C) and batches were placed into vertical incubation trays. The experimental success was assessed from sperm motility and
the percent of eyed-egg 25 days after fertilization. Average fresh semen motility was 81.4 %. According to the results of the
experiment, the highest motility (67 % after 24 h, 53 % after 48 h) and movement duration (60 s after 24 h, 42 s after 48 h) were
determined by using glucose extender after 24 and 48 hours storage. Fertility rate of fresh semen was 84.4 %. The highest eyed-egg
rate (80.4 %) was obtained from semen stored with glucose based extender after 24 h storage. After 48 hour storage fertilization yield
for the semen diluted with 0.3 M Glucose decreased to 61.9 % and to 43.8 % for the one diluted with Ringer solution. Our results
indicate that glucose based extender is a better preservative than Ringer solution for the short term preservation of Abant trout semen.
Bu araştırma ile, ülkemize ait endemik bir balık türü olan Abant alabalığının spermatolojik parametrelerinin
değerlendirilmesi ve farklı sulandırıcılarda kısa süreli saklanan spermatozoonların fertilizasyon yeteneğinin ortaya konulması
amaçlanmıştır. Bu araştırmada, 30 ergin erkek balıktan anestezi yapılmaksızın masaj yoluyla sperma alınmıştır. Birincil
spermatolojik parametreler (miktar, motilite, haraket süresi, yoğunluk ve pH) belirlendikten sonra birleştirilen örnekler iki farklı
sulandırıcı ile (0,3 M glukoz veya Ringer solusyonu) 1:2 (sperma:sulandırıcı) oranında sulandırılmıştır. Sulandırılan sperma 4°C‘de
48 saat saklanmıştır. Saklama işlemi esnasında 24. ve 48. saatlerde motilite değerlendirmesi yapılmıştır. Fertilizasyon denemeleri için
kuru fertilizasyon tekniği kullanılmıştır. Yumurtalar 30 ergin dişiden masaj yoluyla alınmıştır. Fertilizasyon kuru plastic kaplarda
gerçekleştirilmiş ve her bir fertilizasyon denemesi için 600 yumurta kullanılmıştır. Tohumlama dozu olarak herbir yumurta için
0,25x106
spermatozoa kullanılmıştır. Yumurtaların şişmesinden sonra üzerlerine kuluçka suyu (7o
C) eklenerek dikey inkubasyon
tepsilerine yerleştirilmiştir. Deneysel başarının tesbiti için spermatozoon motilitesi ve fertilizasyon sonrası 25. günde gözlü yumurta
sayısı dikkate alınmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre taze sperma motilitesi ortalama % 81,4 olarak bulundu. Saklama
sonrası en yüksek motilite (24. saat: % 67; 48. saat: % 53) ve hareket süreleri (24. saat: 60 saniye; 48. saat: 42 saniye) glukoz
sulandırıcısı ile elde edildi. Taze spermadan elde edilen fertilizasyon oranı % 84,4 olarak bulundu. En yüksek gözlü yumurta oranı
(% 80,4) 24 saat glukoz sulandırıcısında saklanan spermadan elde edildi. Saklamanın 48. saatinde bu oran glukoz sulandırıcısı için %
61,9’a, ringer sulandırıcısı için % 43,8’e düştü. Sonuçlara göre, Abant alabalığı spermasının kısa süreli saklanmasında glukoz tabanlı
sulandırıcı Ringer sulandırıcısına oranla daha iyi koruyucu özellliklere sahip olduğu tesbit edilmiştir.