Aflatoksin içeren rasyona katılan A vitamininin etlik civcivlerde performans, karaciğer ve dalak ağırlıkları ile tibia külü üzerine etkisi
Date
2007Author
Saçaklı, Pınar
Selçuk, Zehra
Şahin, Tarkan
Şehu, Adnan
Eşsiz, Dinç
Metadata
Show full item recordAbstract
Araştırma aflatoksin içeren yemle beslenen etlik civcivlerde rasyona katılan A vitamininin canlı ağırlık, yemden
yararlanma oranı, karaciğer ve dalak ağırlıkları ile tibia külü üzerine etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada 84 adet
günlük yaşta, Ross 308 etlik civciv kullanılmıştır. Her biri 28 civcivden oluşan bir kontrol ve iki deneme grubu olmak üzere üç ana
grup halinde yürütülmüştür. Her bir ana grup 4 alt gruba bölünmüş ve gruplarda 7’şer civciv (4 erkek, 3 dişi) bulundurulmuştur.
Kontrol grubuna aflatoksin ilave edilmeyen etlik civciv yemi verilirken, aflatoksin grubuna 2.5 ppm aflatoksin, aflatoksin+A
vitamini grubuna 2.5 ppm aflatoksin ve 3866.66 IU A vitamini/kg yem ilave edilmiştir. Deneme 21 gün sürdürülmüştür. Çalışma
sonunda kontrol, aflatoksin ve aflatoksin+A vitamini gruplarında canlı ağırlıklar sırasıyla 480.04 ± 15.76, 362.52 ± 16.06 ve 353.04
± 16.06 g olarak tespit edilmiştir. Aflatoksin ve aflatoksin+A vitamini gruplarından elde edilen canlı ağırlık verileri kontrol grubuna
göre önemli derecede (p<0.001) düşük bulunmuştur. Toplam yem tüketimi, aflatoksin içeren deneme gruplarında kontrol grubuna
göre daha düşük (p<0.001) bulunmuştur. Ancak yemden yararlanma oranları bakımından gruplar arasında istatistik bakımdan önemli
bir fark saptanmamıştır. Karaciğer ve dalak ağırlıkları; aflatoksin ve aflatoksin+A vitamini gruplarında kontrol grubuna göre daha
yüksek (p<0.01) iken, kontrol grubunda tibia kül miktarı aflatoksin grubundan önemli derecede (p<0.05) yüksek, aflatoksin+A
vitamini grubuna benzer bulunmuştur.
The aim of this study was to determine the effect of vitamin A supplementation on performance, liver and spleen
weights, and tibia ash of broilers. A total of 84 one-day-old Ross 308 broiler chicks were randomly assigned to 12 pens each
containing seven chicks (4 male, 3 female). Each treatment has 4 replicates. The experiment was conducted with one control and two
treatment groups. The chicks in control group were fed a diet without aflatoxin supplementation while the chicks in aflatoxin and
aflatoxin+vitamin A groups were fed with the diets 2.5 ppm aflatoxin, and 2.5 ppm aflatoxin + 3866.66 IU vitamin A /kg feed,
respectively. The experiment lasted 21 days. In this study, body weight of chicks in aflatoxin and aflatoxin+vitamin A groups were
significantly lower (p<0.01) than the chicks in control group. At the end of the experiment, body weight of chicks in control,
aflatoxin and aflatoxin+vitamin A groups were found as 480.04 ± 15.76, 362.52 ± 16.06 and 353.04 ± 16.06 g respectively.
Supplementation of aflatoxin at the level of 2.5 ppm with and without vitamin A at the level of 3866.66 IU/kg feed to the diets
decreased (p<0.001) feed consumption and did not cause a significant difference for feed conversion in all groups. Liver and spleen
weights were higher (p<0.01) in aflatoxin and aflatoxin+vitamin A groups than those of the control group. Tibia ash of chicks was
higher in control group (p<0.05) than those of aflatoxin group and similar to aflatoxin+vitamin A group.