Kanatlı Semeninin dölleme yeteneği ve yağ asidi kompozisyonu üzerine yem yağlarının ve antioksidanların etkisi
Özet
Evcil kanatlıların spermatozoasının tipik yağ asidi profili, C20-22:n-6 yağ asidinin üstünlüğü ile
karakterize edilir. Balık yağı spermatozoa fosfolipitlerinin C22:6n-3 oranında önemli fakat sınırlı bir artışı teşvik
ederken C20:4n-6 ve C22:4n-6 yağ asitlerinde buna paralel eşit bir azalış görülmüştür. Balık yağı bitkisel
yağlara göre spermin dölleme yeteneğini önemlice artırırken, spermatozoanın yağ asidi bileşimi yem
uygulamalarına önemli derecede direnç göstermiştir. Bu sonuçlara göre yemin yağ kompozisyonu semenin yağ
asidi kompozisyonunu ve dölleme yeteneğini değiştirirken, antioksidanlar, reaktif oksijen türlerine karşı sperm
zarlarını korur, spermin yaşam ömrünü uzatırlar.
The typical fatty acid profile of the spermatozoa of domesticated poultry is characterized by the
predominance of C20-22: n-6 polyunsaturated. The fish oil diet induced a significant but limited increase in the
proportion C22:6n-3 in spermatozoa phospholipids in parallel with an equivalent decrease in the proportion of
C20:4n-6 and C22:4n-6. In addition, the fish oil diet gave significantly higher sperm fertility rate than vegetable
oil diet, but fatty acid profile of spermatozoa display a considerable degree of resistance to manipulation by
dietary means. These results clearly show that the lipid composition of diet may modify the fatty acid
composition of semen and fertilizing ability. Antioxidants have protected sperm membranes against toxic
reactive oxygen species, thereby extending the life span of sperm.