Konya il merkezinde gebe kadınların beslenme alışkanlıkları, beslenme durumları ve bunun yeni doğan üzerine etkisi
Özet
Bu çalışmada gebe kadınların gebe beslenmesi konusundaki bilgilerini, gebelikleridönemindeki beslenme alışkanlıklarını, beslenme durumlarını saptamak bunların bebekdoğumu ağırlıklarına etkisini belirlemek amacıyla gebeliklerinin 5. ayında olan kadınlarçalışmaya alınarak doğuma kadar ve doğan bebeklerde 1 aylık oluncaya kadar izlenmiştir.Araştırmaya, Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın DoğumPolikliniğine başvuran gebeliğinin 5. ayında olan gebe kadınlardan çalışmaya katılmayagönüllü olan 43 kadın ve bunların yeni doğan bebekleri alınmıştır. Veriler, anket formuile toplanmıştır. Anket formu kadınların kendileri ve aileleri hakkında genel bilgileri,genel sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, beslenme bilgileri, besin tüketimsıklıkları ve günlük besin tüketim durumları olmak üzere beş bölümü kapsamaktadır.Kadınlarda antropometrik ölçüm olarak, boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümlerialınmıştır. Kadınların beslenme durumları ve beslenme alışkanlıkları ile hemoglobindüzeyleri gebeliklerinin 5. ay, 7. ay ve 9. aylarında olmak üzere 3 kez belirlenmiştir.Verilerin değerlendirilmesinde, SPSS 10 paket programı kullanılmıştır. Her soru ile ilgilimutlak ve % değerleri gösteren çizelgeler hazırlanmış ve gerekli aritmetik ortalamalaralınmıştır. Kadınların BKI ortalaması gebelik öncesi dönemde 23.00±0.64 kg/m2,gebeliğin 5.ayında 24.71±0.62 kg/m2, 7. ayında 26.33±0.60 kg/m2 ve 9. ayında27.91±0.58 kg/m2 ‘dir. Ortalama hemoglobin değerlerinin 5., 7. ve 9. aylarda sırasıyla11.22±0.19g/100 ml, 10.97 ±0.18 g/100 ml, 10.80 ±0.16 g/100 ml olduğu görülmektedir.5. ayda, peyniri (%79.1), meyveyi (%79.1), yoğurdu (%76.7) ve turunçgili (%74.4), 7.ayda, meyveyi (%81.4), peyniri (%79.1), yoğurdu (%65.1) ve taze sebzeleri (%62.8)günde 1-2 tüketenlerin oranı en yüksektir. 9. ayda meyveleri tüm kadınların hergüntükettikleri görülmektedir. Kadınların gebeliklerinin 5.ayında %55.8’inin enerji,%37.2’sinin protein, %79.0’unun kalsiyum, %23.3’ünün demir, %16.3’ünün C vitamini,%32.6’sının folat, 7. ayında %60.5’inin enerji, %20.9’unun protein, %72.0’sininkalsiyum, %16.3’ünün demir, %7.0’ının C vitamini, %44.2’sinin folat, 9. ayında%65.1’inin enerji, %16.3’ünün protein, %74.4’ünün kalsiyum, %7.0’ının demir,%11.6’sının C vitamini, %32.6’sının folat alımları günlük önerilen alım miktarının (DRI)%67-133’ü arasında saptanmıştır. Kadınların %11.7’si gebe beslenmesi hakkında kötü veçok kötü bilgiye sahiptir.AbstractThis study was planned to determine the pregnant women’s knowledge and habits ofnutrition and nutrition status in the second and third trimesters of pregnancy and to searchthe relation between these factors with the antropometric measurements of new bornbabies. This research was carried on 43 pregnant women who were fifth month of theirpregnancy and were under medical control of Selcuk University Hospital jinecologyDepartment of Meram Medicine Faculty and their new born babies. Data were collectedwith questionaires. Questionaires included general information about the women and theirfamilies’ general health status, nutritional habits, nutritional knowledge, foodconsumption frequencies and their 1 days food consumption records. Height and weightvalues were recorded as antropometric measurements for women. Blood hemoglobinlevels were measured in the fifth, seventh and nineth month’s of pregnancy. SPSS 12statistical package program was used for evaluation of data. Tables were preparedincluding absolute and percent values for each question and necessary arithmetical meanswere calculated. BMI mean of the women in the study was 23.00±0.64 kg/m2 beforepregnancy, and increased to 24.71±0.62 kg/m2 , 26.33±0.60 kg/m2 and 27.91±0.58 kg/m2at fifth, seventh and nineth months of pregnancy respectively. It has seen that thehemoglobin levels were 11.22±0.19 g/100 ml (at fifth month), 10.97 ±0.18 g/100 ml (atseventh month), 10.80 ±0.16 g/100 ml (at nineth month). At fifth month, Cheese(79.1%), fruit (79.1%), yogurt (65.1%) and oranges (74.4%) ; at seventh month, fruit(81.4%), cheese (79.1%), yogurt (65.1) and similar vegetables (62.8%) were the food thatwas mostly consumed among all the womens everday. Fruits were the food that wasmostly consumed by all the women everyday at nineth month. The daily recommendedDietary Reference Intakes (DRI) were determined as between 67-133% which inwomen’s, 55.8% energy, 37.2% protein, 79.0% calcium, 23.3% iron, 16.3% Vitamin C,32.6% folat at fifth month of their pregnancy, 60.5% energy, 20.9% protein, 72.0%calcium, 16.3% iron, 7.0% Vitamin C, 44.2% folat at seventh month of their pregnancyand 65.1% energy, 16.3% protein, 74.4% calcium, 7.0% iron, 11.6% Vitamin C, 32.6%folat at fifth month of their pregnancy. 11.7% of women have bad and very badknowledge about nutrition of pregnant.