Untitled
Abstract
Bu çalışmada. % 56.5 oranında kaba yem içeren rasyona % 1-2 ve 3 oranlarında sitrik asit katkısının, rumen ve kan metabolitleri ile gelişme gücüne olan etkisi, iki ayrı deneme ile incelenmiştir. I. Denemede. Akkaraman ırkı 36 bas kuzuyla 4 grup oluşturulmuş ve bunlar deneme rasyonlarıyla ad-libitum olarak beslenmişlerdir. 56. gün sonunda % 1 sitrik asit içeren rasyonla beslenen grup. canlı ağırlık ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları bakamından en yüksek değeri verirken, aradaki farklılıklar istatistik önemde bulunmamıştır. Yem tüketimi bakımından, % 1 sitrik asitli grup en iyi sonucu verirken. % 3 sitrik asitli gruba göre istatistik önemde (P<0.05) farklılık saptanmıştır. II. Denemede, rumen kanülü takılmış 4 adet Akkaraman erkek toklu kullanılmıştır. Denemenin sonucunda, rumen pH'sı. uygulamalardan etkilenmezken, UYAf konsantrasyonları 3. saatte. % 2 sitrik asitli grupta en yüksek değere ulaşmış ve aradaki farklılıklar istatistik önemde (P<0.05) bulunmuştur. Rumen sıvısı NH3 konsantrasyonları da 3. saatte en yüksek değere ulaşırken, farklılıklar istatistik önemde görülmemiştir. Kan pH'sı rasyon uygulamalarından etkilenmezken, kan glikozu 6. saatte (PAbstract In this work. 1.2 and 3& of citric acid was' added to the roughage rich ration and the effect of these rations on the rumen and blood metabolites and fattening performance were determined. For this purpose, 2 experiments were conducted. In the first experiment. 4 groups of Akkaraman lambs were fed ad- libitum individually during 56 days. At the end of this trial the second group (which consumed 1* citric acid) was found superior but the differences in live weight and weight gain were not statistically significant. Feed consumption was found higher in second group and the differences between the second and the fourth groups were found significant (P<0.05). In the second experiment, rumen and blood metabolites were determined. The rumen fluid pH, blood pH and rumen fluid NH5 concentrations were not affected by rations, but rumen fluid VFAT concentrations (PfO.05). blood plasma glucose (P'0.01) and NH3 concentrations (P-^0.05) were affected statistically significant.