Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAkçapınar, Halil
dc.contributor.authorÇetin, Orhan
dc.date.accessioned2019-02-07T21:55:46Z
dc.date.available2019-02-07T21:55:46Z
dc.date.issued1989
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/34765
dc.description.abstractBu araştırma Alman Et Merinosu ve Karacabey Merinosu erkek kuzularının süt kesiminden sonra besi performansı ve yemi değerlendirme yeteneği ile, farklı kesim ağır lıklarında (35, 40 ve 45 kg) kesilen kuzularda kesim ve karkas özelliklerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma materyali olarak yaklaşık 2,5 aylık süt ten kesilmiş 20 baş Alman Et Merinos ve 18 baş Karacabey Merinos kuzusu ele alınmıştır. Kuzular 20 kg canlı ağırlığa gelince araştırmaya başlanmıştır. Kuzulara besi süresince S indirilebilir Ham Pro tein : Hişasta Birimi oran 1:48 olan kesif yem (a li bitum) ve iyi kalitede kuru yonca (250 g/gün) verilmiştir. Kuzularda, gruplara ait istatistiki hesaplamalar ve grupların ortalama değerleri arasındaki farklılıkların önemliliği, t testi ile hesaplanmıştır. Kuzuların 20 kg' dan 45 kg' a ulaşması için geçen süre, Alman. Et Merinoslarında 101 gün, Karacabey Merinos larında 108 gün olmuştur. Günlük canlı ağırlık kazancı ise sırası ile, 215 ve 180 g dır. Besi süresince günlük kesim yem tüketimi Alman Et Merinoslarında 1,425 kg, Karacabey Merinoslarında 1.246 kg,,1 kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kesif yem miktarı ise Alman Et Merinos grubunda 7<»4 kg, Karacabey Merinos grubunda 8,4 kg olmuştur.-92- îki genotip grubunda 35ı 40 ve 45 kg kesim ağırlık- larındaki karkas Özellikleri ile ilgili başlıca bulgular, Alman Et Merinos grubunda, kesim öncesi canlı ağırlık sırası ile, 35 ,25, 41.08 ve 45.86 kg, soğuk karkas ağırlı ğı 16.68, 20o08 ve 22.21 kg, karkas randımanı % 47.28, 48.90 ve 48.20, karkasta et oranı % 60.80, 57.08 ve 57.90, karkasta yağ oranı % 17 o 70, 20.18, 18.90, karkasta kemik oranı % 18. 96, 18.47 ve 19 ,33 karkasta but oranı % 34.47. 33.90 ve 32.81, Karacabey Merinos grubunda, aynı sırayla kesim öncesi canlı ağırlık 34.24, 39.40 ve 44.05, soğuk karkas ağırlığı 16.44, 18.99 ve 21.37 kg, soğuk karkas randımanı % 48.58, 48.20 ve 48.54, karkasta et oranı % 61.61, 58.16 ve 56.41, karkasta yağ oranı % 13.14, 18.66, 19.39, karkasta kemik oranı % 21.32, 19.53 ve 19*24, karkasta but oranı % 34.62, 32.69 ve 34*45 dir. Kuzuların farklı kesim ağırlıklarında karkasla rının but, kol, sırt, bel ve geriye kalan bölümlerinde et, yağ ve kemik miktarları ve oranları da tespit edilmiştir.Abstract"Comparisons between German Mutton Merino and Karacabey Merino ram lambs for Growth, Fattening Perform ance and Carcass traits." The material of the research consisted of 20 German Mutton Merino and 18 Karacabey Merino ram lambs at 3 months of age at the start of the experiment. The avarage starting weight of the lambs was 20 kg. which was the weaning weight of the lambs « ' During the fattening period all lambs were individually fed. The animals were kept on the feed lot until the groups reached to the liveweights of 35» 40 and 45 kg. The concentrates were fed ad. Libitum : while the alfalfa hay limited to 250 g per lambs per day. The ratio of Digestable Crude Protein to Starch unit was 1 : 4.4f. The data were analysed statistically and the differences between the means were tested by the t-test. German Mutton Merino group reached from 20 to 45 kg liveweight in 101 days while Karacabey Merino group in 108 days. The means of the daily liveweight gains during that period were found as 245 g and 180 g in the German Mutton Merino ram lambs respectively. During the fattening period the avarage daily consuptions of the concentrates were 1.425 kg and 1.246 kg respectively, in the above order. The amounts of the-94- concentrates oonsumed par kg of live weight gain in the some period were 7,4 kg and 8o4 kg in the German Mutton Merino and Karacabey Merino ram lambs respectively o The lambs were slaughtered at 35» 40 and 45 kg of liveweights. The slaughtering and carcass characteristics were measured. Por German Mutton Merino group the average values of cold carcass weight, 16.68, 20.08 and 22.21 kg, dressing percentage 47.28, 48.90 and 48.24, lean meat percentage of the carcass 60.80, 57o08 and 57.90, fat percentage 18.70, 20.18 and 18.90, bone percentage 18.96, 18.47 and 19 o 33 and percentage of leg in the carcass 34.47, 33.90 and 32.80 % were found in the above order. Por the Karacabey Merino group the cold carcass weight 16.64, 18.99 and 21.37 kg, dressing percentage 48.58, 48.20 and 48.54, lean meat percentage of the caroass 61.61, 58.16 and 56.41, fat percentage 13.14, 18.66 and 19.39, bone percentage 21.32, 19.53 and 19.24 and percentage of the leg in the carcass 34.62, 32.69 and 34.45 % were found, respectively. Yields and ratios of the lean meat, fat and bone oentents of various carcass parts such as hind leg, fore leg, Chine, Loin and the rest, of the carcass were also determined. It was concluded that the optimum length of inten.- sive feeding of the weaned ram lambs was two months for both the German and the Turkish Merinos. On the other hand German Mutton Merino demonstrated higher(P 4.0.01) daily gain than Turkish Merino.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.subjectBİLİMtr
dc.titleAlman Et Merinosu ve Karacabey Merinosu kuzularının farklı kesim ağırlıklarında besi performansı ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması
dc.typedoctoralThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster