Türkiye'de kültür ve doğal çipura (Sparus aurata l.) populasyonları arasındaki filogenetik farklılıkların mitokondriyal gen bölgelerinin dna dizi analizleri ile tanımlanması
Özet
Bu çalışmada, kıyılarımızda bulunan doğal çipura (Sparus aurata) populasyonları ile balık çiftliklerinde üretilen çipura populasyonlarının filogenetik ilişkilerinin incelenmesi ve bu stoklar arasındaki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır.Araştırma için Adana, Mersin, Antalya, Bodrum ve İzmir olmak üzere beş istasyon seçilmiştir. Her istasyonda doğal ve kültür balık stoklarından temin edilen örneklerin karaciğerlerinden doku numuneleri alınmış ve DNA izolasyonları gerçekleştirilmiştir. Elde edilen DNA’lardan, uygun primerler kullanılarak mitokondriyal 12S rRNA, Sitokrom oksidaz II ve Sitokrom b genleri polimeraz zincir reaksiyonu ile çoğaltılmıştır. Bu işlem sonrası gerçekleştirilen pürifikasyon aşamasının ardından gen bölgelerine ait nükleotid dizileri otomatik DNA dizileme cihazı kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerden konsensüs ağaçları oluşturulmuş ve populasyonların birbirleri ile olan ilişkileri filogenetik ağaçlarla gösterilmiştir. Hem doğal hem de kültür örnekleri arasındaki farklılıkların çok düşük olduğu ve herhangi bir alt dal varlığı ya da bölgesel farklılık bulunmadığı belirlenmiştir.Abstract Normal 0 21 false false false TR X-NONE X-NONE <!-- /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal Tablo";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:"Calibri","sans-serif";mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} --><!-- /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable{mso-style-name:"Normal Tablo";mso-tstyle-rowband-size:0;mso-tstyle-colband-size:0;mso-style-noshow:yes;mso-style-priority:99;mso-style-qformat:yes;mso-style-parent:"";mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;mso-para-margin:0cm;mso-para-margin-bottom:.0001pt;mso-pagination:widow-orphan;font-size:11.0pt;font-family:"Calibri","sans-serif";mso-ascii-font-family:Calibri;mso-ascii-theme-font:minor-latin;mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-fareast-theme-font:minor-fareast;mso-hansi-font-family:Calibri;mso-hansi-theme-font:minor-latin;mso-bidi-font-family:"Times New Roman";mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} -->Inthis study, phylogenetic differences between wild and cultured populations ofgilthead sea bream (Sparus aurata)were investigated.Inthis purpose, five sampling area were chosen as Adana, Mersin, Antalya, Bodrumand İzmir. DNA isolations were performed by commercial kits from liver tissue.Three mitochondrial gene regions (12S rRNA, Cytochrome Oxidase II and Cytochromeb) were amplified with PCR (Polymerase Chain Reaction) and the PCR productswere sequenced. The sequence data were used for phylogenetic analysis.As aresult, there were no significant genetic differences neither between wild fishnor cultured stocks. There were no evidence of distinct subdivided populationsand all samples seemed monophyletic.