Ticari yeme Mannan Oligosakkarit (MOS) ve vitamin B12 ilavesiyle sazan (Cyprinus CarpioL. 1758) ve şabut (Tor GrypusH. 1843) balıklarında büyüme performansı, vücut kompozisyonu, bağırsak ve karaciğer histolojisine etkisi ile şabut (Tor GrypusH. 1843) balığının kültüre alınma olanakları
Abstract
Bu çalışmada ticari yeme Mannan oligosakkarit (MOS) ve Vitamin B12 ilavesiyle Sazan (Cyprinus carpio L. 1758) ve Şabut (Tor grypus H. 1843) yavru balıkları 90 gün süreyle beslenmiştir. Balıklar 4 farklı gruba ayrılmıştır (Kontrol; A grubu MOS; B Grubu Vitamin B12; C Grubu MOS+Vitamin B12 karışımı). Farklı oranlarda MOS ve Vitamin B12 ilaveli yemlerle beslemenin Sazan (Cyprinus carpio) ve Şabut (Tor grypus) balıklarının canlı ağırlık ve toplam boy olarak büyümesi, kondisyon faktörü, protein etkinlik oranı, yem değerlendirme ve yaşama oranı, bağırsak ve karaciğer histolojik değerlendirme ve kan parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Başlangıç ağırlık ortalamaları 1,11±0,05g olan Sazan balığında (Cyprinus carpio) canlı ağırlıkça en iyi büyüme MOS ve Vitamin B12 birlikte kullanılan C grupta (4,51±0,13g) olmuştur. İlk ağırlık ortalamaları 0,95±0,03g olan Şabut balığında (Tor grypus) ise en iyi büyüme Vitamin B12 ile beslenen B grubunda (4,15±0,16g) olmuştur. Başlangıç boy ortalamaları 4,04±0,04cm olan Sazan balığında (Cyprinus carpio) boyca en iyi büyüme MOS ile beslenen A grubunda (6,68±0,08cm) iken, ilk boy ortalamaları 4,10±0,05cm olan Şabut balığında (Tor grypus) ise Vitamin B12 ile beslenen B grubunda (7,71±0,08cm) olmuştur. Histolojik incelemede karaciğer hücrelerinde herhangi bir patolojik bozukluk görülmemiştir. MOS kullanılan tüm gruplarda bağırsaktaki villuslerin uzunluk ve kalınlıklarında bariz bir artış gözlenirken MOS içermeyen diğer gruplarda bu organa ait herhangi bir değişiklik dikkati çekmemiştir. Kan parametreleri açısından gruplar arasında önemli bir fark olmadığı (p>0,05) elde edilmiştir. Abstract In this study, effects of varying levels of Vitamin B12 and mannan oligosaccharide (MOS) on growth performance, live weight gain, fish size, survival rate, feed conversion ratio, condition factor, protein efficiency ratio, blood biochemical parameters, and liver and intestinal organ histology were investigated for 90 days in Carp (Cyprinus carpio L. 1758) and Shabbout (Tor grypus H. 1843) fed a commercial diet supplemented with Vitamin B12 and Mannan oligosaccharide (MOS). Fish were separated into four groups. Three of the groups were designated as treatment groups (The Group A; MOS, The Group B; Vitamin B12, The Group C; MOS combined with Vitamin B12) and one as untreated control group. The highest live weight gain in carp (Cyprinus carpio) was observed in the group C (4,51±0,13 g) whose initial weight average was 1,11±0,05 g and who were fed MOS and Vitamin B12 together. The highest live weight gain in Shabbout (Tor grypus) was observed in the group B (4,15±0,16 g) whose initial weight average was 0,95±0,03 g and who where fed Vitamin B12. The highest length gain in Carp (Cyprinus carpio) was observed in the group A (6,68±0,08 cm) whose initial length average was 4,04±0,04 cm and who were fed MOS, whereas the highest length gain in Shabbout (Tor grypus) was observed in the group B (7,71±0,08 cm) whose initial length average was 4,10±0,05 cm and who were fed Vitamin B12. No pathological defects in liver were obvious by histological examination. An obvious increase in length and thickness of villus were observed in the groups treated with MOS, but no histological alterations in liver were observed in non-MOS-treated groups. There were no significant differences among the four groups in terms of blood parameters (p>0,05).