Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorEkşi, Aziz
dc.contributor.authorBilgen Çınar, Serap
dc.date.accessioned2019-02-07T21:31:55Z
dc.date.available2010
dc.date.available2019-02-07T21:31:55Z
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12575/34239
dc.description.abstractTürkiye çam balı üretilen başlıca ülkedir ve bu araştırma çam balının analitik özelliklerinin belirlenmesi için tasarlanmıştır. Bu amaçla farklı 3 hasat yılından (2006, 2007 ve 2008) ve 9 farklı yöreden toplam 100 çam balı örneği toplanmıştır. Bal örneklerinde 27 farklı analitik parametre belirlenmiştir. Bulgulara göre başlıca analitik parametrelerden nem miktarı ortalama % 15.62, toplam asitlik 27.55 meq/kg, lakton 2.58 meq/kg, fruktoz % 32.57, glukoz % 27.36 sakaroz % 1.19, fruktoz/glukoz 1.20, kül % 0.53, potasyum 1910 mg/kg, sodyum 49.20 mg/kg, potasyum/sodyum 43.20, prolin 612 mg/kg, elektriksel iletkenlik 1.26 mS/cm, δ13Cbal ‰ -24.80, δ13Cprotein ‰-25.00 ve C4 şeker % 2.3’tür. Varyans analizi; hasat yılına göre lakton, glukoz, fruktoz/glukoz, potasyum/sodyum, elektriksel iletkenlik ve δ13Cprotein açısından bal örnekleri arasındaki farkların önemli (p<0.01) olduğunu göstermektedir. Hasat yöresine göre ise nem, prolin, fruktoz/glukoz, elektriksel iletkenlik, HMF ve diastaz sayısı farkları önemlidir (p<0.01). Buna göre % 99 güven aralığı ise nem için % 15.48-15.76, toplam asit 26.47-28.63 meq/kg, fruktoz % 32.08-33.06, glukoz % 26.53-28.19, sakaroz için maksimum %1.44, fruktoz+glukoz için % 58.73-61.12, prolin 569.41-653.83 mg/kg, kül % 0.50-0.55, potasyum 1832.28-1988.66 mg/kg, sodyum 44.33-54.00 mg/kg, potasyum/sodyum 39.67-46.76, δ13Cbal için ‰ -24.62 ile ‰ -25.05 ve C4 şeker için maksimum % 2.97’dir.Abstract Turkey is the main country where the pine honey is produced and this research is designed so as to determine the analytical characteristics of pine honey. For this purpose, in total, one hundred pine honey samples were collected from three different harvest years (2006, 2007 and 2008) and from different nine regions. İn these honey samples, different twenty seven analytical parameters were stated. According to findings, in the main analytical parameters, the moisture content in average is 15.62 %, total acidity 27.55 meq/kg, lakton 2.58 meq/kg, fructose 32.57 %, glucose 27.36 %, sucrose 1.19 %, fructose/glucose 1.20, ash 0.53 %, potassium 1910 mg/kg, sodium 49.20 mg/kg, potassium/ sodium 43.20, proline 612 mg/kg, electrical conductivity 1.26 mS/cm, δ13Cbal ‰ -24.80, δ13Cprotein -25.00 and C4 sugar is 2.3 %. Analysis of variance, according to harvest year, shows that the difference between honey samples in terms of lakton, glucose, fructose/ glucose, potassium/sodium, electrical conductivity and δ13Cprotein is significant. Also, according to harvest region, moisture, proline, fructose/glucose, electrical conductivity, HMF and diastase number distinctness are substantial. According to this, 99 % confidence bounds for moisture is 15.48-15.76 %, for total acid 26.47-28.63 meq/kg, for fructose %32.08-33.06, for glucose 26.53-28.19 %, for sucrose maximum 1.44 %, for fructose+glucose 58.73-61.12 %, for proline 569.41-653.83mg/kg, for ash 0.50-0.55%, for potassium 1832.28-1988.66 mg/kg, for sodium 44.33-54.00 mg/kg, for potassium/sodium 39.67-46.76, for δ13Cbal both ‰-24.62 and ‰-25.05 and for C4 sugar it is maximum 2.97 %.
dc.language.isotrTR_tr
dc.publisherFen Bilimleri Enstitüsü
dc.subjectBİLİMtr
dc.titleTürk çam balının analitik özellikleri
dc.typedoctoralThesis


Bu öğenin dosyaları:

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster