Vardiya çalişma düzeni ile çalişanlarin beslenme alişkanliklarinin incelenmesi

View/ Open
Author
ÇAKIROĞLU, Funda Pınar (Tez Danışmanı)
ERDOĞAN, Zeynep (Tez Danışmanı)
AVCIKAYA, Dilek (Yazar)
Metadata
Show full item recordAbstract
Vardiyalı çalışma düzeni, artan taleplerin karşılanabilmesi için üretimin de artmak zorundakalması nedeni ile özellikle sanayileşme sürecinden bu güne sıklıkla kullanılan bir çalışmasistemidir. Özellikle üretim ve hizmet sektörlerinde hizmet devamlılığının sağlanabilmesi içinvardiyalı çalışma sistemi ile çalışma düzeni kurulmaktadır. Küreselleşen dünyada artan rekabetkoşulları bütün sektörlerde üretim ve hizmeti sürekli kılmak zorunda bırakmış ve hemen hemenher sektör vardiyalı çalışmayı kullanmak durumunda kalmıştır. Gelişen teknolojiler ve işgüvenliği alanında yaşanan değişimler, çalışma koşullarında kısmi rahatlamalara yol açsa dainsana dayalılık ve hizmet/üretim sürekliliği esasları, vardiyalı çalışma sistemini vazgeçilmezkılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, vardiyalı çalışma düzeninin, var olan beslenmealışkanlıklarına etkisini tespit etmektir. Bu çalışma, var olan durumun tespit edilmesi, olasısorunların görülebilmesine ve çözüm yollarının aranmasına yol açacağı için önemlidir. İnsansağlığı ve yaşamının ne kadar önemli olduğu düşünüldüğünde, çalışmanın önemi deartmaktadır.Çalışmada Ankara Çubuk Türkiye Hava Trafik Kontrol Merkezi’nde görev yapanpersonellerden 323’ü ile anket uygulaması yapılmış, elde edilen verilerin analizi sonucundagece vardiyasında katılımcıların vücut dengelerini korumak adına öğünlere daha fazla dikkatettikleri, en az sabah en çok akşam öğünü yenildiği, sabah öğünlerinin genellikle atıştırmalıkşeklinde geçirildiği, vardiyalı çalışma sisteminin ana öğünleri etkilediği, sağlıklı beslenmeyegereken özenin gösterilmediği, gece vardiyalarında atıştırmalık yiyeceklerin tercih edildiği veyaedilmek zorunda kalındığı, vardiyalı günler ile dinlenme günü arasında beslenmealışkanlıklarının fark gösterdiği, özetle vardiyalı çalışma sisteminin beslenme alışkanlıklarınıetkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır.AbstractShift work order, due to having to increase in order to meet the increasing demands ofproduction, especially through a process of industrialization to this day commonly usedoperating system. Especially the manufacturing and service sectors in order to ensure continuityof service in shift work system with a working arrangement is established. Increasingcompetition in all sectors of manufacturing and services in a globalizing world to sustain theconditions for this had to happen, and almost every sector is forced to use to work shifts.Emerging technologies and changes that take place in the field of safety in working conditions,although they caused a partial relaxation, people dayalilik and service/production principles ofcontinuity, a shift work system indispensable. The aim of this study is to determine the effect ofa pattern of shift work on feeding habits. This study is the identification of the existing situation,potential problems and seeking a solution is important because it will lead to be visible.Considering the importance of human health and life, the importance of research is alsoincreasing.The study of employees who are working in Air Traffic Control Center in Ankara, Turkey rod323% survey app I made with the data obtained as a result of the analysis of the balance of thebody in order to protect employees on the night shift they have to pay more attention to themeal, at least most of the morning where the morning meal was eaten the evening meal isusually in the form of a snack is passed, where the main meal of a shift work system, it affectsthe attention that you need to have a healthy diet and not Snack foods in the night shift ispreferred to be, or is overdue shows the difference of days between a day of rest shift theireating habits, in summary, a shift work system affect the feeding habit of the results to havebeen achieved.