Türkiye’de aktarlarda satılan bazı tıbbi ve aromatik bitkilerin antioksidan etkilerinin belirlenmesi
Özet
Alternatif tıp açısından, antioksidan etkili tıbbi bitki kullanımının oldukça büyük bir önemi vardır. Doğal katkı maddelerinin kullanımının yaygınlaşması ile birlikte, dünya üzerinde, bitkilerde bulunan doğal antioksidanlara olan ilgi gün geçtikçe artmıştır. Doğal antioksidanların incelenmesi için; bitkiler ve baharatlar, araştırmaların en önemli odak noktası haline gelmiş olup, bu araştırmanın yapılmasında mühim bir neden olarak ortaya çıkmıştır. Doğal antioksidan kaynağı ve kullanımı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Bazı bitki ve baharatların antioksidan kapasitelerinin, sentetik antioksidanlardan daha fazla olduğu gözlemlenmiştir. Bitki ve baharatların antioksidan özelliklerinin bilinmesi, alternatif tıpta koruyucu ve tedaviye destek amaçlı kullanılması ve gıda oksidasyonunun önlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Bu araştırmada, 22 adet bitkinin ekstraktlarının antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Bitkilerin sulu ekstreleri hazırlanarak, dövülerek toz haline getirilmiş ve superoksit radikalini yok etme gücü yöntemiyle antioksidan güç tayini yapılmıştır. Sonuç olarak en yüksek antioksidan güç, tarçın bitkisinde gözlemlenmiştir. Bunu sırasıyla melisa otu, lavanta, adaçayı ve biberiye takip etmektedir. Antioksidan etkileri yüksek olan bitkiler çeşitli hastalıkların önlenmesi ve mevcut hastalıkların tedavisinde kullanılmasının dışında oksidasyonu engelleyerek, gıdaları uzunca bir süre muhafaza etmek için de kullanılabilmektedir.AbstractMedicinal plants that are effective in terms of antioxidan is crucial for alternative medicine, as using natural additives became popular, interest for natural antioxidants raises day by day in the World. In order to examine the natural antioxidants the plants and the spices became the most important parts of the research and an important source as well. Many researches have been done related to sources and using of natural antioxidants. The antioxidan capacity of some plants and spices is bigger than synthetic antioxidants. Knowledge about antioxidant features of these plants and species is crucial in terms of using them as curative and protector in alternative medicine and preventing food oxidation. In this research, antioxidant activities of 22 plant extracts were evaluated. By preparing juicy extracts of plants and by pounding them to make powder, the antioxidan power was defined with the method of destroying superoxide radicals. As a result the highest antioxidant power level is in the cinnamon plant. The melissa, lavender, sage tea and rosemary foloow it respectively. The plants which are defined to be high in terms of antioxidant power level, apart from being used to prevent various illnesses and curing available diseases they can be used to preserve food for a long time by preventing oxidation.